Jeg har ofte tenkt at livet består av en rekke tilfeldigheter og at de fleste oppskriftene jeg kreerer er akkurat det.

Dette er historien om en fiskesuppe:

Langs Spanias solkyst ligger det mange fiskerestauranter, noen dårlige, mange bra og i favorittbyen min fikk jeg bord på en anbefalt fiskerestaurant.

Jeg har alltid vært opptatt av mat, men det er først de siste årene at det har blitt en lidenskap.

Magiske smaker

Jeg bestilte restaurantens anbefalte fiskesuppe.

Det var en kremet variant med skalldyr som ble sirlig plassert foran meg ikke lenge etterpå.

Smaken som rullet rundt i munnen føltes som magi, tiden stoppet og jeg forsto at alt jeg hadde spist av fiskesupper før var dårlige erstatninger.

Skjeene med suppe ble nytt som om det var siste måltid.

Reduksjon er hemmeligheten

Ønsket mitt om å få snakke med kokken ble innfridd.

På lange ben, hvitkledd og med en snurrebart svarte han meg på en fransk/spansk/engelsk aksent:

«Hemmeligheten, jenta mi, den er så enkel, så enkel. Bruk gode råvarer og kok kraft av sjømat og reduser den. Det er det som gir suppen det lille, men store ekstra.»

Lidenskap for mat

Var det tilfeldig at jeg var i denne byen, på denne restauranten og snakket med denne kokken?

Hvem vet.

Det som er sikkert er at min lidenskap for mat alltid har ligget i meg, bare ventet på å møte de riktige menneskene og lese de mange oppskriftene.

Denne suppen er også starten på min kunnskap om gode supper. Reduksjon.

Blåskjell og foccacia

Det blir sagt at et godt måltid innehar de fem grunnsmakene. Søtt, salt, bittert, surt og umami.

Samle dine venner eller familie rundt bordet og server sydlandsk mat, smakfull i varme, sprutende regn og i bitende kulde.

Helgens Budstikka-meny er fiskesuppe med blåskjell.

Servert med saftig foccacia.

Måltidet innehar alle de fem grunnsmakene og kraften er kokt på skalldyr og deretter blitt redusert.

Passer til 4–6 voksne personer. Vel bekomme!