Paret kjøpte huset i Asker i 2008.

To år med intensiv oppussing tok det å sette huset i stand. I mellomtiden bodde de hos foreldrene til Hanne. Det er to år siden de flyttet inn, og Cathrin har allerede funnet et nytt oppussingsobjekt hun drømmer om i nærområdet.

Klikk på bildet øverst i teksten for å se bildeserie

– Det er lysten til å redde noe som står og forfaller, forklarer hun.

– Jeg ønsker å ta vare på det gamle. Det er ikke sånn at jeg er veldig knyttet til huset, jeg kan godt selge det om fem år. For da vet jeg at det har blitt satt i god stand igjen.

Det meste av oppussingsarbeidet har de gjort selv. Interiøret består av en blanding av arvegods, auksjonsfunn, «loppis» og nytt.
Vinduene mellom kjøkkenet og stuen ble kjøpt fra et hus som skulle rives.

Samlet på vinduer

Fasaden på huset hadde opprinnelig bare et lite husmorsvindu. Det var nesten flaks, for Cathrin hadde mange gamle vinduer stuet bort som hun hadde kjøpt fra gamle hus på finn.no. Vinduene fikk nytt liv i Asker og huset mer lys.

Kjøkkenet var opprinnelig tre rom: Et lite kjøkken, et lite bad og en sovealkove med inngang fra stuen. Fra kjøkkenvinduet ser man ut på en hagestue på baksiden av huset. Den har Cathrin snekret selv. Kun fundamentet og de tunge vinduene fikk hun hjelp med.


Dette er det tredje hjemmet de har pusset opp og satt i stand.

Tidligere har de gitt nytt liv til en leilighet på Grünerløkka og en leilighet på Vestre Voksen gård i Oslo.

Da hun var liten ommøblerte Cathrin rommet sitt hele tiden, men ikke bare det.

– Mamma og pappa kunne komme hjem og finne hele huset ommøblert.

På soverommet i annenetasjen har de fjernet linoleumsgulvet og skrapet og skrapet. Det tok rundt tre måneder å få gulvet i stand. De rev opp linoleumen og skrapet vekk lim, som de først måtte varme opp. Så vasket de gulvet med salmiakk før det ble lakkert tre ganger. Det ser fremdeles slitt ut og har spor etter et langt liv, men det er godt ivaretatt.

Håndmalte gulv

I entreen utenfor soverommet gjorde de det samme. Her valgte Cathrin å lage en sjablong som hun malte mønster over hele gulvet med.

Da de rev ned platene på veggen mellom soverommet og barnerommet, dukket en skyvedør opp.

I gangen inn til soverommet var det et sikringsskap som svigerfaren fjernet. På eBay fant Cathrin et gammelt glassfargevindu som hun fikk satt inn, dekorativt, lyst og personlig.

Langs veggen i trappen har de hengt opp gamle, unike speil. For å få inn mer lys.

Naturlig gammelt er stikkordet for huset, shabby chic har blitt er slags «skjellsord» innen interiørverden. Det skal være naturlig slitt.

– Man skal ta vare på originale gamle ting med naturlig slitasje, mener Cathrin.

At huset er lyst og hvitt er Cathrins signatur. De fleste veggene i huset bærer fargen, bortsett fra baderommet som har fått grønt på veggene, barnerommet rosa og vinterhagen et mønstret tapet.

– Jeg har så mange kreative tanker i hodet, så når jeg kommer hjem er det deilig at det er rolig og lyst.

Lyst, luftig og lett

– Jeg har så mange kreative tanker i hodet, så når jeg kommer hjem er det deilig at det er rolig og lyst.

Badekaret er nytt, selv om det ser gammelt ut. Cathrin har malt det i samme farge som hun har brukt på baderomsveggene. Over toalettet henger et bilde av en ammende kvinne.

– Hanne syntes det var sært å ha det hengende over do, men jeg syntes det er kult. Ammende kvinner er jo det naturligste i verden, så hvorfor ikke her?

Kjøkkengulvet har hun malt selv. Hun klippet ut en firkant i papp som hun la oppå det hvitmalte gulvet og tegnet rundt, før hun fylte sjakkrutene med gråmaling.

Norges vakreste

Man trenger ikke mye penger for å pusse opp et gammelt hus, det meste kan man gjøre selv, noe Hanne og Cathrin har bevist.

Og det har lønnet seg, for tidligere denne måneden stakk de av med prisen for Norges vakreste hjem da magasinet Bolig Pluss holdt kåringen for femte året på rad.

Premien? Et gavekort på 50.000 kroner fra Greno Bolig AS på Billingstad og et gavekort på 25.000 kroner fra Ving. Det kommer godt med, småbarnsforeldrene har ikke vært på ferie på ti år – de har pusset hus.