Hamburgeren er kanskje vår mest anvendelige matrett. Fiskeburger, vegetarburger, tofuburger eller okseburger.
Barn vil gjerne ha burgeren naturell, menn kan klare seg med kun noe «av det grønne», mens kvinner gjerne vil ha en litt mindre burger for i stedet ta ekstra av det andre.
Oppskrifter på brødet finnes i det uendelige.

Hamburgeren så sitt første lys på begynnelsen av 1900-tallet i USA. Kjøtt og brød var helt vanlig å spise. Om personen som la kjøttet mellom to brødstykker for deretter å selge det forsto den gang hvilken genial tanke det var, er nok heller usikkert.

Hvorfor dette tyske bynavnet?

Med tiden ble også løk, tomater, salat og dressing lagt til. Hamburgerkjedene ligger i dag så å si på hvert gatehjørne i USA.

Hamburger har blitt USAs matikon, så hvorfor dette tyske bynavnet?

Det er ikke tilfeldig at denne retten heter akkurat det. Byen Hamburg i Tyskland var og er et knutepunkt for skipsfart. Mennesker, mat og andre varer har i flere hundre år blitt transportert til og fra denne byen.

Hamburg hadde for om lag 120 år siden flest skip seilende til New York. Europeiske mattradisjoner ble med over havet som biff à Hambourgeoise eller Hamburg-biff, som vi kan oversette det med.

Denne retten ble veldig populær på menyene på mange av restaurantene på havnen i New York. Denne typen filet var biff hakket for hånd, lett saltet og ofte røkt. Mest vanlig var det å servere den rå sammen med løk og brødsmuler. Dette var altså forløperen til hamburger.

En liten hamburger

Nå, over 100 år senere, har hamburgeren fått en etterfølger. Slideren kom skliende inn i manges hjerter og har nok kommet for å bli. Slider er en liten hamburger, cirka 6–8 cm i diameter. Passer fint til forrett, på tapasbordet, for dem som vil ha en munnfull hamburger eller for de småspiste.

Budstikka-menyen denne helgen er bbq-slidere med amerikanskinspirert hamburgerbrød, servert med sprøstekt løk og chiliaioli. Bare fordi vi fortjener det lille ekstra.

Hver lørdag i syv uker har du nå fått mine sommerlige oppskrifter. Om det var noen du gikk glipp av eller ønsker andre oppskrifter så ta deg en tur innom bloggen min: www.malenesmaktmat.blogspot.no og følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Twitter.

Og du, kos deg med kokkeleringen!