Gutten ville ut og spise i helgen og hadde Scandic i Asker på ønskelisten, men der var det ingen servering. Spisesalen holder bare åpent fra mandag til torsdag fra 18 til 22.

Gjestene på hotellet må bestille på forhånd for å få servering utover dette. Det er med andre ord ikke et spisested å anbefale lokale innbyggere. Det ønsker vi dessverre heller ikke gjøre.

Tidlig i uken er vi på plass igjen. Gutten, Følget og lille Følget ser sitt snitt til å spise på restaurant en vanlig dag i en vanlig uke.

I bakhodet spøker tidligere omtaler, som dessverre ikke er spesielt bra.

– Man må jo gi dem en mulighet til å forbedre seg, sier Gutten håpefullt. Men her skal det gå fra ille til verre – med rå kylling.

God mottakelse

Vi setter stor pris på å bli tatt godt imot. Med smil og velvilje kommer, den ikke overraskende svenske, servitøren oss i møte og ønsker velkommen. Hun har med seg spisekart og tar våre drikkeønsker med tilbake.

Stedet er slik vi husker det fra tidligere besøk. Restaurant på hotell med en helt grei spisesal når du er på reise, litt nøytral og med buffébord for frokostserveringen. Her er plasser nok, og i dag er 10–15 av dem okkupert. For det meste av herrer i sin beste alder alene på jobbreise.
Det er hyggelig å registrere at herren ved nabobordet, ensom og i beste alder, får en redegjørelse om norske øl-skikker på sitt eget morsmål. Servitøren må være fra hans søramerikanske naboland.

Her finner du flere restaurantanmeldelser

Menyen presenterer seg vel. Et variert utvalg og beskrivelser som for flere oppgir hvor de ulike råvarene kommer fra. Seks forretter og et avsnitt med ulike pizza. Fire hovedretter samt en «Dagens fangst» toppet med fire desserter. Ved siden av dette en kolonne med «Scandic klassiker»; Cæsar salat, en burger og en biff. Disse har alle mulige tilvalg så du kan skreddersy med tilbehøret du ønsker.

Knasende tilbehør

– Så fint at de serverer sprudlende vann som de lager selv, skryter Gutten.

– Det er miljøvennlig, smiler svensken og har helt rett.

– Men de tar seg godt betalt. 39 kroner for en karaffel med 0,4 liter er i overkant, mener Følget.

Starten er god – forrettene er raskt servert, fint anrettet og delikat utseende.

Følget har fått «Skråskåret laks fra Sotra». I overkant blomstrende menyspråk, men laksebitene, som er som sashimi, er gode. Fisken er feit og fin med nydelig lakserogn.

En fin liten grønn tangsalat er salt og knasende tilbehør.

Guttens «Spekemat på sitt beste fra Tind og Idsøe» kommer rekende på ei trefjøl – spekede pølser, skinke og en skive terrin på grovt kjøtt. Det hele toppet med grønn salatblanding med vinaigrette.

– Terrinen er kjøleskapskald, og temmelig smakløs. Den hadde hatt godt av å bli en smule temperert, mener Gutten.

I den lille pausen mellom forrett og hovedrett rekker Gutten å irritere seg over den uvanlig slette bakgrunnsmusikken som øses ut i et i overkant sterkt volum.

Lille Følget valgte å droppe forrett og gå rett på hamburger. Den er litt grov i konsistensen, men henger fint sammen og smaker bra.

– Kjempegode brød, mener lille Følget om focaccia-hamburgerbrødene som er bakt av økologiske råvarer.

Slappe pommes frites

Pommes frites’en er derimot temmelig slappe.

Følgets biff er grillet ytrefilet med tradisjonelt tilbehør; café de Paris-smør, ristede poteter og langtidsbakte tomater.

– Tror nok vi har ulik oppfatning av begrepet «langtids-», men varme har de fått, mener Følget.

– Ser spennende ut dette, sier Gutten om sin kylling fra Ytterøya. Den er i biter av varierende størrelse og tredd på et spyd, tronende på toppen av pastaputer fylt med ricotta og spinat. Og det hele omgitt av tomatsaus med grovhakkede biter.

– Tortelliniene er greie, om enn litt nøytrale. Spinaten kan sees, men ikke smakes, og tomatsausen er på den syrlige siden, sier Gutten som starter med tilbehøret.
Så er kyllingen sin tur, og Gutten tar den minste av bitene fra spydet, fører den til munnen og aner uråd.

 Dette lukter ikke bra

– Dette lukter ikke bra, sier Gutten med en grimase før han siterer en av hovedstadens fryktede matanmeldere, Erik Fosnes Hansen: «Man kan ikke ta den slags finslige hensyn. Så jeg spiste et stykke.»

Det var en tabbe.

– Lukt på dette! Sier Gutten og sender tallerkenen sin på rundtur.

– Sur tåfis, konstaterer lille Følget som lager en grimase og snur seg vekk.

Rått kyllingkjøtt

De øvrige kyllingbitene blir dissekert. På samtlige er det bare en tynn hinne ytterst som har fått noe varme og resten er rått. Ikke bare rått, men med en konsistens som nærmer seg smørbar. Med andre ord, langt fra ferskt.

Servitøren blir tilkalt og hun innser straks katastrofen. En kaskade av unnskyldninger til tross, Gutten sliter fortsatt med smaken av den første biten og avstår fra tilbud om ny kylling eller annen rett.

– Dårlig og/eller rått kyllingkjøtt er helt uakseptabelt. Det kan få alvorlige konsekvenser for helsen. Du må sørge for at kjøkkenet får beskjed og at de sjekker kjøttet for lukt og smak, formaner Gutten og ser at servitøren går direkte ut med beskjeden.

– Det er sjelden jeg mister matlysten, men dette var drøyt, sier Gutten som likevel stjeler seg til noen biter av hamburgeren.

– Lurer på hva kokken sa om kyllingen, spør Gutten mens bordet ryddes.

Vår svenske venn blir unnvikende i svaret og flakkende i blikket, Jo, hun hadde sagt fra. Nei, hun vet ikke om kokken sjekket spesielt nøye. Hun prøver virkelig sitt ytterste for å unnskylde og gjøre det godt igjen.

Gutten ser ingen grunn til å presse på, ber om å få gjøre opp og om å få snakke med kokken selv.

Fjernet fra regningen

Kyllingen er naturligvis ikke på regningen. Dessuten er den ene forretten fjernet i tillegg til 25 prosent rabatt på det hele. Det er ingen ting å utsette på servicen på dette nivået.

– Var det du som laget maten, undrer Gutten i det kokken kommer ham i møte.

– Ja, ja, beklager så mye, kommer det kontant.

– Fikk du med deg at den kom i retur? Sjekket du den? Luktet du?

– Nei jeg har ikke tid til det, vet du ...

Og da kokken plutselig snur og går tilbake til kjøkkenet, skjønner Gutten at diskusjonen er fånyttes.

– Dette er drøyt, tenker han og lurer på hvordan vi skal vurdere dette?

– Normalt ville det blitt greit med poeng for de rettene som vi spiste, men denne kyllingopplevelsen er så drøy at noe mer enn 1 fortjener maten ikke. Og selv om betjeningen i spisesalen gjorde en hederlig jobb, sørget kokken for å klusse til service-karakteren også, konstaterer Gutten.