Naturen eksploderer i blomster og farger i sørlandsidyllen Vollen idet Gutten og hans følge tusler opp mot det hvite huset med de blå båtfigurene på veggen.

– Synd det er så kaldt, ellers kunne vi sittet ute, sier Gutten idet de passerer et muntert selskap i bakhagen. Ekte vikinger, kanskje, for det er ingen tvil om at temperaturen ikke helt henger med det fantastiske været.

Populært

Men det er jo ikke noe problem – innendørs er det kjempekoselig husrom og rikelig med hjerterom. Temmelig trangt om plassen er det også, så at populariteten til brasseriet holder stand er det ikke tvil om.

Her finner du flere restaurantanmeldelser

– Litt mindre meny her nå. Entrecôten er borte, det var synd. Jeg hadde gledet meg til den. Også anden fra forrige besøk er borte. Av rødt kjøtt er det nå kun lammekarré og hamburger, det synes jeg er for tynt. Dessuten er det ikke bra at nettsiden deres har mange flere retter enn de har i virkeligheten, sier Gutten.

Heldigvis er det seks småretter som med fordel også kan gjøre nytte som forrett, hvorav slageren bruschetta med skagenrøre troner på toppen.

Klippfiskboller

– Friterte klippfiskboller, det må bare prøves, sier unge Følget. Synlig skeptisk, men som alltid med et åpent sinn til nye kulinariske mysterier.

– Litt mindre dristig, jeg, så det blir skagenrøre, sier Følget og får umiddelbart bifall fra lille Følget.

– Husker de gode sausene fra forrige gang, så her er de sikkert gode på suppe også, sier Gutten og satser på kremet krabbesuppe med dagens fangst.

– Utrolig koselig sted dette, sier Følget og ser seg rundt i lokalet. Hvitmalte tak og vegger med hyggelig kunst på veggen, mørke stoler og brune bord med sorte brikker rett på bordplaten. Akkurat som man venter seg av et ekte brasseri. Og vel så det.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin

Tallerken av svart stein

– Ja, her er det lett å få en hjemmekoselig følelse, bifaller Gutten, idet forrettene seiler inn på bordet. Fargerikt, velduftende og spennende. Mest spenning knytter det seg nok til klippfiskbollene med tomatsalsa og potetaioli.

– Nam! Dette er kjempegodt, stråler unge Følget. Heldigvis er det tre av de runde lekkerbiskenene, så Gutten sniker seg til en smak. Og jo, det var klippfisken sin, det!

– Nydelig skagenrøre også, smatter Følget og lille Følget i kor mens Gutten sitter og nyter duften av sin krabbesuppe. Den er akkurat så smaksrik og kraftig som han håpet på.

– Artig med disse tallerkenene, sier lille Følget om de sorte, rustikke steinplatene som brukes til forrettene.

Ikke helt topp pizza

– Gleder meg til hovedretten, sier Følget som husket unge Følgets pizza-begeistring ved forrige besøk. Den anbefalingen henger lille Følget seg på også og velger «Pizza som vi liker’n» med tomatsaus, mozzarella, parmaskinke, rucola og pesto.

– Pizzaen smaker godt, men den er litt tørr, synes lille Følget.

– Den var bedre forrige gang. Kanskje for lite saus og for mye stekt. Bunnen er for kompakt, mener Gutten, som selvsagt har sneket til seg en bit.

– Litt vanskelig å beskrive – litt pappaktig denne også. Men mange gode smaker, mener Følget om sin pizza salami med tomatsaus, mozzarella, crème-fraîche, brie og grillet paprika.

– Dette er i alle fall kjempegodt, mener unge Følget, om sin lammekarré med ratatouille, fløtegratinerte jordskokker og pesto.
– Perfekt stekt kjøtt, artig og velsmakende med fløtegratinerte jordskokker. I det hele tatt nydelige smakskombinasjoner, mener Gutten, etter å ha sneket seg en tur innom lammet til unge Følget.

Matrester på gulvet

– Fisken er veldig god, men potetene er kalde, fortsetter Gutten om sin pannestekt laks med dillstuede poteter, lakserogn, agurksalat og sennepsdressing. Og er ikke i tvil om dagens vinner:

– Lammekarreen er absolutt verd prisen på 275 kroner. Jeg er litt mer i tvil om laksen, mener Gutten om den 10 kroner billigere fiskeretten.
Servicen er, som tidligere, upåklagelig hos Mats & Martin – rask, presis og med innsikt. Sistnevnte kan gjerne brukes til å presentere maten som blir servert. Men å feie matrestene av bordet og ned på gulvet, det er ikke særlig lekkert. Her trengs et bord-vaske-kurs.

– Dessert må vi ha. Husker at crème bruleen hadde tatt seg opp ved forrige besøk, sier Gutten. Og blir skuffet. For den også er ute av menyen. Tilbake står sjokoladefondant, pannacotta og oster, så da får vi vel smake på det.

– Den renner, og er kjempegod, konstaterer unge Følget om sin lille sjokoladekake. Kunstnerisk pyntet på en svart steinplate med velsmakende vaniljeis på siden.

– Ostene er også kjempegode, men det er ikke så mye man får til 140 kroner, konstaterer Følget, mens Gutten dykker ned i sin dype tallerken med pannacotta med bringebærsorbet, frukt og karamellisert, hvit sjokolade.

Nær poengtrekk

– Veldig godt, men det blir overlesset med både frukter og en svær sorbet-kule i tillegg til pannacottaen.

– Ingen tvil om at dette er et kjempekoselig og bra spisested, men de kan godt skjerpe seg enda litt på maten. Den var bedre forrige gang, så her må vi trekke litt. Og så bør det absolutt en pastarett og helst en kjøttrett til på menyen, konstaterer Gutten, som mener de nå er på grensen til poengtrekk på menyen også.

– Og ikke minst må de rette opp mis-forholdet mellom menyen på nettsiden deres og i restauranten. Ikke bra å skape falske forventninger, mener Følget.

Men at M & M vil holde ut i ti år til – det er vi ikke i tvil om.