– Jeg hadde vel sett for meg en firkantet boks, en klump av en bolig, sier Jens Petter Krogsveen.


Da Krogsveen skulle bygge i sin barndoms bakhage, forestilte han seg et rektangulært hus i tegl, plassert midt på tomten.

Hagen, som lille Jens Petter lekte i som barn, er prisgitt en liten kolle og skrånende tomt. I den samme hagen står fortsatt Jens Petters barndomshjem – som i dag huser hans søster og hennes familie.

Sprenge kollen?

Før det i det hele tatt forelå tegninger på bordet var det flere spørsmål Jens Petter og familien måtte stille seg.
Skulle de sprenge bort kollen? Hvis nei, hvor nære eller langt fra kollen skulle det nye huset ligge?

Forslaget til arkitekten var en L-formet bolig i tegl – og tre, plassert lengst frem på tomten.

– Da det fikk modnet litt, likte jeg det bare bedre og bedre, sier Krogsveen.

Svigersønnen arkitekt

Arkitekten, som for øvrig er Krogsveens svigersønn, ville la den omtalte kollen få spille på lag med det nye huset. Eller, sagt på arkitektspråket:

– Utgangspunktet var en kupert tomt med noen viktige kvaliteter i landskapet, sier Kristoffer Moe Bøksle.

På tre nivåer

Derfor er huset bygget i tre nivåer, der alle tre fører ut til eget bakkenivå.

– Den opprinnelige bebyggelsen i området her er preget av en sympatisk nøkternhet, veldig mange av husene i området ble bygget på 1950- og 60-tallet. For meg var det viktig å videreføre dette innenfor dagens standard med gode, bestandige materialer. Samtidig er huset trukket frem mot veien, på linje med flere av de andre husene i gaten. Det frigjør plass til et godt uterom på husets bakside, sier Bøksle.

– Smørsida, presiserer svigerfar Jens Petter Krogsveen.

Leier ut

Den nye boligen sto ferdig i fjor sommer, men Krogsveen har aldri flyttet inn. I stedet leier han ut boligen til en familie fra Ungarn.

Familien på fire bedyrer at de har funnet seg godt til rette på Haslum og i det splitter nye funkishuset.

– Dette er et slikt hus vi drømte om. Her er det store rom og mye plass. Som leietager i Bærum er det vanskelig å finne gode hus å leie. Mange av dem som er på markedet, er eldre boliger med mange små rom. Dette huset er ideelt fordi det inviterer både til å være sammen og kunne være hver for seg, sier leietager Martha.

Trives på Blommenholm

Foreløpig trives også Krogsveen godt med dagens løsning og viser til at han og kona har et hyggelig hjem på Blommenholm.

Men så er det jo noe med disse barndomsminnene da. For ikke å snakke om nærheten til Dælivann, skogen og roligere omgivelser.

– Huset er bygget med fleksibilitet for ulike livsfaser, så på et tidspunkt håper jeg at enten vi, eller ett av mine barn med familie, kan flytte inn i huset, sier eieren.