Ingen frøkenfotball

SVEISNE: Håret var det i hvert fall ikke noe å si på. Her har Askers kvinnelag blitt seriemestere i 1988 etter å ha slått Trondheims/Ørn. FOTO: ULF HANSEN

SVEISNE: Håret var det i hvert fall ikke noe å si på. Her har Askers kvinnelag blitt seriemestere i 1988 etter å ha slått Trondheims/Ørn. FOTO: ULF HANSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Asker kvinnefotballs historie er også historien om da jentene fikk gjøre som gutta.

DEL

De skulle slite hardt for å oppnå tillit. Til gjengjeld overbeviste de så det holdt. Asker-jentene startet revolusjonen i det stille. Det var 70-tallet og kvinnekamp. Også på fotballbanen.

Toralf Nordbotten var pådriver for at kvinnene skulle få sparke lærkule i bygda.

– De hadde så vidt startet da jeg kom inn, de spurte om jeg ville være oppmann for laget. Det var i juli 1975 og jeg ble der helt frem til 1983, forteller han.

– Det var veldig gøy å få være med på den tiden. Jeg hadde ikke akkurat fritidsproblemer, det var mye som foregikk, sier han.

Fra det spede 70-tallet til langt utpå 90-tallet var det særlig tre navn som skulle sette sine spor innen norsk kvinnefotball: Eva Amble, Gunn Nyborg og Kari Nielsen.

– Eva, Kari og Gunn bar laget. Det var de tre som virkelig utmerket seg. Uten dem hadde vi aldri hatt det laget vi fikk. De var ikke bare gode spillemessig, men også mentalt. Hvor mye har ikke de tre betydd for kvinnefotballen i Norge?

– Det var en fantastisk reise i starten, vi ble ganske raskt veldig gode, sier Kari Nielsen (54) i dag.

Stigma i kvinnefotballen

4. mai 1988 skrev Budstikka om at onde tunger snakket bak ryggen på jentefotballen: «Ingen sak å hevde seg når nivået er så dårlig, de taper jo for guttelag ...».

– Vi ble litt sett på som et «freak show». De som kom for å se oss som ikke var ildsjeler, kom nok for å le av oss, minnes Gunn Nyborg (53).

Også oppmann Nordbotten erfarte at folk ikke var helt klare for kvinnefotballen.

– Jeg fikk mye dritt slengt etter meg. Folk ymtet frempå om hva de trodde foregikk i garderoben før og etter kamp. Det måtte man svelge.

Rekord

Gunn Nyborg spilte samtlige av de 110 første landskampene for kvinner, en rekord som står seg fremdeles i dag.

– På den tiden var det rart for folk å innse at også jenter kunne spille fotball. De lurte litt på om vi var kvinner, egentlig.

Det endret seg med tiden, men det gikk tregt. På begynnelsen av 80-tallet og gjennom hele tiåret var Asker Kvinner Norges beste. De vant nesten alt.

– Da falt kritikerne litt i bakgrunnen, sier Nyborg og fortsetter:

– Hvor mye skal man egentlig bevise før man blir godtatt? Se hvor stor suksess kvinnefotballen har hatt. Begynner man å se på hva man har oppnådd, noe man ikke klarer å se bort ifra, så har kvinnefotballen oppnådd mest.

Kari Nielsen fikk med seg 47 landskamper for Norge, og ble historisk da hun scoret mål i den aller første landskampen mot Sverige i Kolding i Danmark i 1978.
– Jeg føler ikke at det var noe som stoppet oss, men det var heller ingen som bar oss frem, sier Kari Nielsen.

Sammen med Nyborg var hun Askers ustoppelige spissduo. «Sammen er de dynamitt!» slik lød overskriften i Budstikka 5. september 1986.

Norges beste

Fra starten av spilte kvinnene i det lokale seriesystemet. Norgesmesterskapet kom først i gang i 1978, mens mennene hadde spilt NM allerede siden 1902. Østlandsserien, som det het før de ble inndelt i 1. divisjon, vant Asker-jentene alle tre årene de deltok, i 79, 80 og 81.

– Vi ble ofte sidestilt med herrelaget i Asker, som spilte i 4. divisjon, mens vi spilte på toppnivå. Motstanden gjorde at vi ble godt sammensveiset i laget og hadde et veldig godt samhold. Flere av spillerne er fremdeles mine beste venner, forteller Nielsen.

– Det å være de første, det var litt spennende det også, vi kom ikke akkurat til dekket bord. Det å brøyte seg vei frem gjør noe med deg. Jeg blir stolt av å se på fotballjentene i dag, sier Nielsen.

Ble til Stabæk

Til tross stor suksess dukket overskrifter som «Slutt på storhetstiden for Asker-damene» stadig opp, kvinnene måtte kjempe hardt for sin posisjon.

Utover på 80-tallet eksploderte utviklingen av kvinnefotball. Asker-jentene dominerte i ligaen og cupen her hjemme og landslaget, med flere lokale spillere som gjorde det bra internasjonalt.

Det ble seriegull, cupgull, sølv og bronse. Alle edle metaller, men pengene i kassa uteble. Ved siden av fotballen var det dugnadsånd og faste jobber. Asker Skiklubb valgte til slutt å sette bort stjernelaget sitt. I 2009 ble A-laget til Asker kvinnefotball tatt over av Stabæk. Kari Nielsen synes at Asker Skiklubb har prioritert feil.

– Det sier litt når et topplag ikke beholdes.

Artikkeltags