Vi er litt tidlig ute. Gutten har rett og slett bommet en smule på åpningstiden. Et kvarter før à la carte-restauranten hos Thon hotell Oslofjord åpner serveringen, står vi i hotellresepsjonen og ytrer vårt spiseærend. Høflig og vennlig gjør betjeningen oppmerksom på klokkeslettet og at det kan hende det ikke er helt klart.

– Men dere kan bare gå inn, så ordner det seg sikkert.

Og det gjør det. Strålende!

Her finner du flere restaurantanmeldelser

– Sitt bare ned der dere ønsker, er velkomsthilsenen. Servitøren tenner lys på bordet og henter nystekt brød rett ut av ovnen. Følget har fått vinløyve i dag og bestiller et glass Chablis. Nå viser det seg at denne står i vinkartet, men har gått ut. Servitøren beklager og spør om hun kan finne noe annet. Men når hun kommer tilbake har hun lett rundt og funnet en annen Chablis, om hun kan friste?

Selskapsforberedelse

– Slik god service setter jeg pris på, sier Følget, som er spent på dette besøket.

– Jeg er invitert i selskap her om noen uker, så da passer det bra med et forhåndsbesøk for å se og smake stedet an, sier Følget.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin

– Temmelig svulstig innredning med søyler, messingbeslag og marmorfliser. Litt åttitall, men likevel stilig, velholdt, rent og pent over det hele, mener Gutten som er raskt ute med forrett-bestillingen sin.

– «Vitello tonnato», tynne, tynne skiver av kalvekjøtt med saus av tunfisk – høres spennende ut.

Og det stemmer bra. Rikelig med ruccola, stekte småtomater og parmesanflak strødd over er godt. De digre kapersene med stilk er milde og gode.

Tips til bestemor

– Den beste fisken jeg noen gang har fått! slår lille Følget fast.

– Alltid flott når barn er begeistret for fisk, mener Gutten og kvalitetssjekker entusiasmen.

Her er en røslig bit av fin laks, som har hatt det temmelig hett i stekepannen. Ytterst har fisken nystekt og fin skorpe, inni er den rå som en sushibit. At fisken er marinert i soyasaus understreker sashimi-følelsen. Lille Følget får både i pose og sekk og er strålende blid. Koriander og mango er blant tilbehøret og på toppen masse tynne løkstrimler som kruser seg sprøtt etter stekingen. Det hele er anrettet i en dyp, mørk blå, glasskål som et hav rundt fisken.

– Det er pent å se på, nå vet jeg hva bestemor kan bruke disse skålene sine til, mener lille Følget!

Feil oversettelse

Likevel, Følget er vinneren av forrettrunden med sin kremede suppe av jordskokk med grillet kongekrabbe. Suppen har fått cappuccinobehandling og har masse deilig skum, som gir en god konsistens. Løvtynne, friterte skiver av skokken oppå toppen fryder både øyet og ganen.

– Husker at jordskokksuppen var en vinner forrige gang også, men at den har fått navnet «artichoke soup» i den engelske menyen blir feil. «Artichoke» er grønnsaken artisjokk. Rotfrukten jordskokk heter «Jerusalem artichoke», som er det engelske navnet på vår egen nordiske «trøffel», korrigerer Gutten.

Språklig pirk til side, suppen er kjempegod og rotfrukten veldig sunn.

Forglemmelig biff

– De er glade i spenstige uttrykk i menyen, humrer Gutten, som fått sin entrecôte med bearnaise, spisset med chipotle-løk, portobellosopp, småpoteter som er litt kokt og litt stekt sammen med «haricot vertes» – kunstnernavnet til en variant av brekkbønner. Også kalt delikatessebønner.

– Tilbehøret er det beste, kjøttbiten er god nok, men forglemmelig. Resten er frisk og fint og godt tilberedt, konstaterer Gutten.

Kjøttet får følge av et glass rødvin. En Barbera laget av Fenocchio i Italia er velvalgt og har passelig kraft for å passe til maten.

Torsken er stekt på skinnsiden og har fått en fin skorpe. Sammen med den er stekt noen terninger av eple, samt grønne bønner.

– Nøttesmøret under binder det hele fint sammen og lager en strålende helhet. Fisken er fast i kjøttet, fersk og fin. Riktig godt smaker det, mener Følget.

Toalett-stemning

Ved siden følger en liten skål med potetpuré iblandet parmesanost.

– Og så aner jeg litt hvitløk også i blandingen. I overkant mye og mektig smak på dette, men greit nok ligger det for seg selv og kan porsjoneres etter eget ønske, legger Gutten til.

Følget har vært et nødvendig ærend og kommer tilbake til bordet med et smil om munnen:

– På toalettet står en liten oljelampe med levende lys på servanten. Og det lille håndkleet til å tørke hendene med i stedet for papir, gir alltid en ekstra luksusfølelse.

– Ja, blir jeg ikke mett nå, så fortjener jeg ikke mer, humrer Gutten og skuer ut over sin ostetallerken med tre ulike faste oster, en av dem blåskimlet, marmelade av aprikos og nøttebrød.

Minus presentasjon

– Skulle gjerne sett at servitøren presenterte ostene for oss, men det er en liten glipp i en ellers oppmerksom og god service vi har fått gjennom hele måltidet, mener Gutten.

Følget smatter friskt over sin moelleux, en tydelig velsmakende sjokoladekake med flytende sjokolade inni. Kokossorbeten som følger faller særlig i smak. Lille Følget koser seg med clafoutis. En liten form med røre og røde bær, bakt så den blir en pudding. Godt dette også.

I det hele er selskapet godt fornøyd – tre forretter, to hovedretter og tre etterretter med to vinglass og litt mineralvann for drøyt 1.600 kroner er greit.

Imponert

– Må si at jeg er en smule imponert over restauranten i dag, sier Gutten.

For selv med skrint belegg i spisesalen er alt på stell. Alle de åtte hvite vinene som tilbys i glass i menyen, ligger i isbollen som er satt frem. Og de røde står på geledd like bak. Her er ikke tatt snarveier eller noe utelatt. Derfor er poenghoppet for mat og service, fra 4-erne forrige gang, vel fortjent.

Og i det følget på tre takker for seg og setter kurs ut i sommerværet igjen, velter flodbølgen av turister fra fjerne strøk inn fra kolonnen med busser som har tatt oppstilling utenfor.

Inne er alt forberedt og klart og Følget ser bryllupsfesten rolig i møte.