– Kast på håret!

Klikk.

– Lat som at leddene dine er gått i oppløsning!

Klikk-klikk.

Fotograf Rolf Ørjan Høgset roper til Ida fra Asker, som slenger på håret og knekker i knærne bak enorme lamper i Punsj fotostudio i Drammen. I kort-kort olashorts og skyhøye svarte snøresko forsøker hun å etterkomme fotografens stadig villere ønsker. Bildene skal Ida bruke i porteføljen sin.

– Tenk at du er på shopping!

Klikk-klikk-klikk!

Fotografen henger med hodet over kameradisplayet.

– Dette er ikke kult i det hele tatt. Det er bare pent. Ikke interessant.

Les flere artikler fra Budstikka Helg her!

Modeller lærer markedsføring

Det er ikke lite de ber om.

«Vi ønsker å være med på å styrke Norges profil i utlandet, og handelen mellom Norge og internasjonale handelspartnere,» står det på nettsiden til Miss Universe Norge.

Kåringen skjer i storsalen til Scandic Hotel på Fornebu 28. september. Nå er det alvor for Lilia, Arita, Britt, Fay, Kjersti Nicole, Mari, Ida, Maiken, Christine, Lejla, Nora, Heidi og Suzana:

«Landslaget i skjønnhet», som arrangøren kaller dem. På Fornebu skal jentene gå over scenen, først i badedrakt, så i aftenkjole. Finalen teller bare 20 prosent av poengsummen for missene. Den er slutten på mange måneder med arbeid for Ida for Asker, som samler poeng gjennom fotooppdrag, veldedig arbeid og presseoppslag som dette. Miss Universe 2013 er ikke bare en kleshenger – hun skal være en markedsføringsmaskin.

I sine enda yngre år drev Ida med konkurranseturn. Da en hjerteoperasjon satte en stopper for saltomortalene, ble missekåringene et godt substitutt. Ida får et skikkelig kick av å konkurrere, og hun bærer det lange arret over brystkassen med stolthet.

Første gang hun sto foran en skjønnhetsjury ble hun belønnet med femte plassen i Frøken Norge 2010. Hun var så nervøs at hun ikke aner hva dommerne spurte henne om. Men hun glemmer aldri da VG-TV dukket opp for å quizze de unge frøknene Norge om hvem som var justisminister og hva Norges lengste elv het.

– De skulle drite oss ut. Råttent gjort, synes Ida.

– Krig og fred og politikk og sånn, det er det helt slutt på

Årets opplegg er helt nytt. 200 missespirer er blitt til 13 finalister som stadig møtes til seminarer i catwalk og mediehåndtering. Noe av målet er nettopp å forebygge latterliggjøring.

Operasjonsleder Knut Yrvin synes det er urettferdig og unødvendig å stille fotomodeller til veggs om utenrikspolitikk, så det har konkurransens nye ledelse valgt vekk.

– Krig, fred og politikk og sånn, det er det helt slutt på. Vi har folkevalgte ledere som kan mene noe om Syria. 21 år gamle jenter uten faglig ballast får spørsmål de ikke klarer å svare på, og så kaller man dem dumme. Hvis du gir mikrofonen til mannen i gata, så er det ikke sikkert han gir noe bedre svar. Dette er ikke eksamen i samfunnslære. Jentene skal være representanter for produkter. Også er det litt fest og gøy. Kan vi ikke ha litt av det, da?

Hvis de vil, kan jentene gjerne engasjere seg i noe.

– Noe de tror på! anbefaler Yrvin.

Allerede som barn lagde Ida plantegninger av hjem for syke dyr. Nå samler hun missepoeng ved å hjelpe dyrebeskyttelsen på Gjøvik.Både der og i forhandling med sponsoren «Tema Hud» på Nesbru har businessundervisningen vært nyttig.

– «Har vi en avtale», skal vi si. Aldri godta «vi kommer tilbake til dette senere.» Det er det det handler om, at vi skal kunne markedsføre oss selv. Du skal ha noe i nøtta di for å klare det.

Vi lærer mye vi kan ta med oss i arbeidslivet.

Som ikke blir modellyrket. Med 168 centimeter er hun for kort. Det blir kanskje noen reklameoppdrag for moro skyld.

Drømmer om å bli dyrlege 

Nå tar hun opp fag på Bjørknes for å få studiekompetanse: Norsk, sosiologi og fransk. Hjerteproblemene gjorde at hun mistet mye undervisning det siste skoleåret. Nå er drømmen å bli dyrlege.

– Kan jeg si en ting til? Jeg har opplevd mye motgang fordi jeg har vært meg selv og gjort som jeg har villet. Da jeg var yngre, var det jenter som ville klippe av meg håret og farge det, bare for å ødelegge for meg. Men jeg har ikke latt meg stoppe, og jeg vil oppfordre andre jenter til å stå på og tørre å gjøre det de vil.

Som missekandidat har hun fått hatmeldinger på mobilen.

– Jeg bryr meg ikke. Jeg begynner å lese, og forstår hva det er, og sletter meldingen.

Må slappe av foran kameraet

– Så du Top Model i går? spør fotograf Høgset.

Han gjenforteller historien om modellen som hadde slik stålkontroll på positurene sine at hun ble helt stiv på bildene.

– Det er litt det samme som du sliter med.

Han løfter kameraet igjen.

– Hvordan ser du ut etter den tredje drinken?

Ida ler og danser.

Klikk.

– Og når du går over i sjekkemodus, klar for å ta med rette fyren hjem!

Klikk-klikk-klikk-klikk!

– Fine blikk, Ida! Dette er neste steg for deg som modell! Nå fikk du til ting som du aldri har fått til før.