– Målet var, at selv om tilnærmet alt er nytt, skulle det likevel se ut som om huset har stått her i 100 år. Vi får ofte spørsmål om vi har renovert et gammelt hus, forteller Birgitte Næss Liisberg (52).

Det tar ekteparet som en kompliment.

Boligen deres ligger på en av Stabekks unike tomter, på en høyde med sol hele dagen og 360 graders utsikt fra Kolsås til Holmenkollen, videre til Oslo sentrum og utover fjorden mot Drøbak.

LES OGSÅ: Gir Norges nasjonalmøbler nytt liv

Ønsket seg ikke funkis

– Det var aldri aktuelt å bygge funkishus. For det første satte reguleringsplanen klare krav til byggestil. Videre er ikke funkis helt vår stil. Vi har vært veldig tro mot egen smak, det er jo tross alt vi som skal bo her, forklarer Birgitte.

Det opprinnelige huset på tomten var barndomshjemmet til ektemannen Christen (53) og ble bygget i 1914.

Birgittes svigerforeldre kjøpte huset i 1965, og bodde der frem til Christen og Birgitte overtok i 1997.

For tre år siden bestemte familien seg for å rive trevillaen og bygge en ny bolig.

– Valget var absolutt ikke enkelt, det var jo hjemmet vårt som vi var veldig glade i, forteller Birgitte.

LES OGSÅ: Familien doblet bruksarealet i huset fra 1924

Sjeldent hus

Men det gamle huset bar preg av manglende vedlikehold over år, og i samråd med døtrene kom Birgitte og Christen frem til at riving og nybygg ville være den beste løsningen.

De var heldige med å få det lokale firmaet Øyli Bygg AS med på laget, og byggmester Brigt Øystese forteller at det har vært en spennende bolig å bygge.

– Det har rett og slett krevd noe annet av oss som håndverkere. I forhold til moderne arkitektur, der hver centimeter er en del av kalkulasjonen, har vi måttet spille på lag med huset selv.

Øystese forteller videre at det sjelden bygges slike hus i dag, og for alle involverte, som i all hovedsak er lokale håndverkere, var det et morsomt og minnerikt prosjekt.

LES OGSÅ: Slik fikk de Norges vakreste hjem

Gjenbruk av hagen

– Under byggeprosessen la vi vekt på å redde mest mulig av den gamle vegetasjonen, forteller Birgitte, som er en erfaren og ivrig hobbygartner.

Familien ønsket en frodig hage som blomstrer i takt med årstidene.

Det var også viktig at hus og hage skulle harmonere godt med hverandre.

Hjelp til dette fikk de av Guri Haavi Hagedesign på Stabekk.

For å understreke det opprinnelige ble all stein fra gamle murer spart, og nye støttemurer er murt opp av den originale steinen.

LES OGSÅ: Vibeke har gjenskapt et gammelt gårdstun - på Lysaker

herskapelig, men hjemmekoselig

Inne i huset har gamle møbler fått nytt liv med nye stoffer.

Farger, tapet og tekstiler er holdt i klassisk stil og varme nyanser, som fremhever boligens nærmest herskapelige, men likevel hjemmekoselige preg.

– Til interiør, gardinsøm og fargevalg har jeg fått god hjelp av møbeltapetserer Inger Eide, også fra Stabekk, sier Birgitte.

LES OGSÅ: Slik trekker du om møblene selv