Asker sentrum i Bassens tid

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Alf «Bassen» Andersen regnes som tidenes største Asker-entusiast. Dagens nostalgi er basert på hans beskrivelser og oppdatert av undertegnede. For alle som har levd en stund er dette bildet en påminnelse både om det Asker sentrum som en gang var og det som er. På jordet bak bebyggelsen ligger i dag Trekanten kjøpesenter, og på enga bakenfor ligger Asker rådhus.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

1. Asker stasjon: Slik den sto ferdig i 1960. At stasjonen hadde eget venterom for kongefamilien, på vei til og fra Skaugum, var stor stas og noe Askers befolkning var stolte av.

2. Skjønhaug: I 1897 kjøpte Knut Hovde eiendommen av Knut Asker og flyttet inn i andre etasje. I første var i tur og orden barberer Næslund, Løken Møbler og H.B. Olsen Elektriske. Revet i 1979.

3. Hovdegården: Lå der Vektergården lå siden og glassbygningen til Tandberg eiendom ligger nå. Bygd som kolonialforretning av Knut Hovde i 1907. Siden begynte han kjøtthandel også, med slakteri og pølsemakeri i bakgården. I 1915 delte sønnene virksomheten mellom seg. Thoralf overtok kolonialen, med isenkram og malervarer, Albert kjøttavdelingen. Da Toralf døde i 1954, ble kjøttforretningen overtatt av Oscar Bern som drev den til gården ble revet i 1979. Albert overlot kolonialen til sin mangeårige ekspeditør Thor Herlo, som også drev videre til gården ble revet.

4. Hasselbakken: Bygd i 1884 av gårdbruker og forretningsmann Knud Asker. Solgt i 1892 til kunstmaler Gustav Wentzel og hans forfatterfrue, Kitty. I 1902 flyttet Kiellands ut og Hans Bleger inn, til Oscar Torsrud kjøpte huset i 1919. Siste private eier av Hasselbakken var Thorsruds datter, Bodil Winsnes, som bodde der med sin familie til 1992, da huset ble solgt til Asker kommune. Nå lever Hasselbakken et nyrestaurert liv som Frivillighetens hus.

LES OGSÅ: Hotell i særklasse

5. Langgården: Bygd av Albert Hovde i 1925, som flyttet byggvare- og malingsavdelingen dit fra Hovdegården. Ble overtatt av Løvenskiold Vækerø i 1970 under navnet Asker Bygg. I dag holder Garnstua, en «velværesalong» og en frisør til i huset. I den lille sidebygningen holder Asker Pels til.

6. Venskaben: Bygd av Asker Venskabelige Forening i 1904. Fra 1905 holdt herredsstyret sine møter her. Gitt som gave til Asker kommune i 1921, som hadde kontorer her helt til det nye rådhuset sto ferdig i 1964. Hulda Garborg stiftet Det Norske Teatret på Venskaben og Alf Prøysens «Trost i taklampa» hadde premiere her. Bygningen huset også bibliotek, kino, revy og utstillinger. Kan leies som selskapslokale.

7. Villa Sommerro: Kjent under flere navn, som Stabburet og Hovdevillaen, etter siste eier, Albert Hovde. Rundt 1910 bodde forfatteren Tryggve Andersen i huset, mens Aagot Wøien drev Asker første husflidsforretning her. Villaen ble etter hvert fraflyttet før den brant ned i 1976.

8. Berggården: Mursteingård oppført av Sigurd Berg sr. i 1939/40. Da Sigurd Berg jr overtok i 1964, rev han den gamle trehusbebyggelsen, og i 1984 sto tilbygget der Dressmann holder til, ferdig. I gården fra 1940 holder nå to frisører til i første og et arkitektkontor i andre.

8a. Tesalongen: Bygd av overkonduktør Bye i 1905 og solgt til Sigurd Berg senior i 1927. Her startet Ingeborg Sandorp Askers første moderne kafé i 1928, med en idyllisk hage foran. I 1960 overtok Per Stønjum under navnet Askerkroen og fortsatte driften til 1981. Til tross for sterke protester ble bygningen revet i 1983 for å gi plass til den røde mursteinsbygningen der Dressmann holder til nå.

LES OGSÅ: Utvekslingsstudentene kom til raseskille og iskrem mellom måltidene

9. Vestheim: Askers første kombinerte bolig og forretningsgård, bygget rett etter at jernbanen kom til Asker i 1872. I 1876 var den første kjøpmannen på plass og ble fulgt av flere andre før K.O. Kalager overtok i moderne tid og drev til sin død i 1957. I 1962 flyttet sønnen Erland butikken til «Forretningsgården» i Semsveien, nå Strøket 7, og fortsatte der til 1990. I 1929 startet Roar Hellum Askers første sportsforretning i Vestheim, før han også flyttet til Forretningsgården, i 1962. Vestheim ble revet i 1965.

10. Fusdahlgården: Oppført i 1928 av Jørgen og Eugenie Fusdahl. Fruen startet manufakturforretning, som ble kjøpt av Hans Bauer i 1939 og her holdt han til frem til 1962 da han flyttet til Sentrumsgården, nå kjent som Vic Bauer. Kaare Stenseng startet Asker Bok & Papirhandel i Vestheim i 1932 og ble der til 1962. I andre etasje holdt tannlege Grøsland og fotograf Ohnstad til. I 1996 ble huset leid ut til McDonald’s, men nå deles første etasje av Liseapotekene og Sparebanken Øst.

11. Rypegården: Bygd som en toetasjes trevilla i 1910. I uthuset hadde familien Eriksen gris og ku. Eriksen drev som skomaker mens kona drev kafé i første etasje. I uthuset flyttet det inn tre forretninger som skulle bli sentrale i Askers næringsliv. Brødrene Birger og Peder Fagerli startet Asker Elektriske, Ole Arnestad og Trygve Bøhn startet Asker Radio og musikkhandel, og Ivar Codling startet Asker Sykkeldepot. I 1959 ble den gamle bygningen revet, og i 1960 sto «Nye Rypegården» ferdig. I grove trekk så den ut som i dag, og de tre forretningene i uthuset flyttet inn sammen med Gjesvik kolonial, Bergen Bank, Corner kafé og barbermester Hoff.

LES OGSÅ: Livsfarlig lekeplass

12. Tandberggården: Bygget i 1955. Første leietager ble Asker Farvehandel. I hjørnet mot nåværende Dressmann holdt Søstrene Aslaksens frukt og tobakk til, inntil de overlot lokalene til gullsmed Frank Hellman som fremdeles holder stand, med Ark Bokhandel ved siden av.

13. Bankgården: Sto ferdig i 1934, til 75-årsjubileet for Asker Sparebanks stiftelse. Til 100-årsjubileet i 1959 bygde banken på en ny fløy mot Semsveien, nå Strøket, og fikk Asker Apotek som leieboer, der Den glade baker nå holder til.

14. Apotekgården (Wesselgården): Bygd i 1924, av apoteker Ragnar Boyesen. I 1929 overtok apoteker Thor Wessel, og siden har eiendommen vært i Wessel-familiens eie. På bildet ligger gården på sin opprinnelige plass, omgitt av et moderne tilbygg, men ble flyttet til et nytt liv i Torvveien i 1997. I dag holder Peppes Pizza til i huset.

15. Wesselgården: På bildet omringer førsteutgaven av Wesselgården den gamle apoteket. Da Apotekgården ble flyttet, oppsto «Nye Wesselgården», med et stort utvalg forretninger på den samme tomten, og slik ligger den der fremdeles, med Petra, Asker Sko og Asker Gull og Sølv blant leietageren.

16. Asker kommunale bad: Svært få hjem hadde eget bad i 1930-årene, så bygdas første kommunale bad ble svært populært. Man kunne velge mellom karbad, dusj og badstue. Herresiden ble betjent av herr Karlsen, damesiden av fru Karlsen, myndige badevakter «i alle år». Var i drift helt frem til 1963, og ble revet først i mars 2002.

17. Meierigården I: I Semsveien, nå Strøket, der politistasjonen med politimester Kristian «Svarten» Henriksen i spissen, holdt til i høyre hjørne av første etasje der Hødnebø nå holder hus.

18. Meierigården II: i Bankveien, oppført i 1938, med melkelevering i bakgården, meieri og utsalg i første etasje og leiligheter i andre. I 1969 flyttes virksomheten til det nye meieriet på Risengasletta. Begge gårdene ble ombygd og påbygd av Tandberg eiendom for to år siden, men er fremdeles til å kjenne igjen.

19. Asker hotell: Bygd i 1918/19 av Magda Flatby. Utvidet med selskapslokaler og kafeen «Busserullen» i 1930-årene. Under krigen ble det spilt illegale konserter med selveste Sigbjørn Bernhoft Osa som gjestesolist. I 1950 ble hotellet et møtested under NM på ski som ble arrangert i Asker. Driften opphørte i 1965, og bygningen ble revet for å gi plass til Sentrumsgården som fremdeles står.

20. Varden: Lå der Asker kulturhus ligger nå. Bygd i 1937 av familien Servan, med bakeriutsalg i første og forsamlingslokale i andre. Solgt til Karl Sigernes i 1938. I 1974 overtok sønnen Tore. I 1993 utvidet han kafédriften med en åttekantet paviljong med konsertscene, som lenge fungerte som Askers uoffisielle kulturhus. Revet i januar 2003.

Artikkeltags