Ifølge eget utsagn er Quality Hotel Expo på Fornebu Oslos eneste strandhotell. Tja, strand og strand, fru Blom.

Men sjøutsikt har de, selv om sjøen ligger noen drøye steinkast borte. Til og med fra restauranten Brasserie X kan man nyte sjøutsikten. På en fin dag som denne, setter det selvsagt ekstra fart på følelsen av en sommer som er i snarlig vente.

– Ser de har endret en smule på forventningsformuleringene fra forrige gang, da vi kunne lese følgende på hjemmesiden: «Hos Brasserie X møtes asiatisk og fransk kokkekunst til sesonginspirert bonanza». Nå lyder det: «Hos Brasserie X møtes asiatisk og fransk kokkekunst, og her kan du fråtse i sesongbaserte råvarer. Vår à la carte-meny kombinerer enkle og raffinerte delikatesser, med fokus på sjømat og grillet kjøtt.» Da er det jo bare å glede seg igjen, sier Gutten og setter seg vel til rette i den hyggelige restauranten.

Og det er ikke så rart følget på tre gleder seg til mat, her vanket det tross alt en 5-er forrige gang. Nå er hotellet – og restauranten – drøye tre år, men bærer ikke særlig preg av det.

Enkelte flekker på stolene er det eneste som stikker seg ut – ellers er det rent og pent. Noe annet hadde vi heller ikke forventet.

LES OGSÅ: Mat og service på det jevne

Fristende meny

– Takk og pris for at betjeningen har sluttet å røyke, sier Gutten og tenker på den lite lekre situasjonen forrige gang, da restauranten ble betjent av en massivt røykluktende servitør. Ikke lekkert.

Nå får vi menyene med et hyggelig «velkommen», raskt etterfulgt av brød i en enorm mel-øse.

– Artig detalj, synes Følget.

– Men de sesongbaserte råvarene er ikke mer påtrengende denne gang enn forrige, mumler Gutten en smule sarkastisk. For både and og lam er vel strengt tatt et halvår fra sesong. Og kylling, laks, okse og pasta har sesong året rundt, eller hva, mener Gutten.

– Uansett om flosklene florerer i omtalen av menyen, så er den i alle fall fristende, mener unge Følget, og har så rett.

Gutten fristes av sprøstekt and med asiatiske pannekaker, mens Følget og unge Følget starter med grillet asparges med luftig hollandaise og fiskesuppe X.

– Nydelig fiskesuppe, og perfekte blåskjell, slurpesmatter unge Følget. Og Gutten er så enig.

– Virkelig godt. Grønnsaker, fisk og blåskjell er perfekt kokt, konkluderer han.

– Ser forresten ut som om aspargesen din har fått dyne. Utrolige mengder med saus, og det er ikke spesielt elegant presentert, sier Gutten til Følget.

– Men det smaker godt. Perfekt grillet asparges, og nydelige tørkede cherrytomater, mener Følget, som ikke er like begeistret for sausen.

– Anden er så sprøstekt at det ikke er mye smak igjen, men med sausen og pannekakene smaker det helt greit. Den syltede agurken er lett å la ligge igjen til denne retten, mener Gutten.

LES OGSÅ: Ekstrem forvandling på Bekkestua

– Minner om billigburger fra frysedisken

– Befriende at de kun har en type musikk denne gang, mener Følget, som forrige gang ble helt ør av å ha forskjellig musikk i de to tilstøtende lokalene.

– Så digg, gleder meg, utbryter unge Følget til sin hamburgertallerken.

– Ser lekkert ut, og dufter nydelig, repliserer Følget om sin egen rett, kyllingrulade med saltbakte beter og stekte småpoteter. Innimellom slanger det seg noen biter gulrottagliatelle.

– Hadde det vært et bilde av denne retten i menyen, ville jeg valgt noe annet. En svær haug potetpuré som er dratt utover tallerkenen med noen kjøttbiter i enden, et par, tre løkbiter og aspargesbønner her og der – nei, dette var ikke akkurat noen appetittvekker, sukker Gutten.

– God puré, men kjøttet er nærmest smøremykt og uten tekstur. Ikke spesielt godt på smak heller, fortsetter han.

– Disse kyllingruladene er i alle fall kjempegode. Perfekt krydret, nydelig fyll og veldig god saus, smatter Følget. Etter en solid smakebit er ikke Gutten i tvil om at han valgte feil i dag.

– Ketchupen smaker rart, og burgeren er ikke spesielt god heller. Veldig finmalt kjøtt som er altfor mye stekt, synes unge Følget.

– Den hjemmelagde ketchupen smaker stavmikset tomat – tynn og «vannete». Og i en gourmetburger forventer jeg grovmalt, smakfullt, saftig kjøtt. Dette minner om en billigburger fra frysedisken, mener Gutten etter en solid smak.

UT OG SPISE?: Her finner du Budstikkas restaurantanmeldelser fra Asker og Bærum

– Det enkle er ofte det beste

– Overraskende mange gjester her, men det er mange som setter regningen på rommet. Så det er nok en overvekt hotellgjester, sier Følget.

– Ja, og i motsetning til forrige besøk, er ventetiden mellom måltidene helt innenfor akseptable grenser denne gangen, mener Gutten.

– Får lyst til å smake saltbakt ananas og kokossorbet, sier unge Følget.

– Høres spennende ut. Helt greit så lenge jeg får smake, smiler Gutten som selv tar en crème brûlée.

– Tror egentlig ikke jeg orker så mye, men har lyst til å smake på konfektkaken med rabarbrasorbet, skyter Følget inn.

Ikke lenge etter kommer de to blide, kvinnelige servitørene inn med søtsakene, slik de har gjort med alle rettene i kveld. Sikkert og kyndig plasseres tallerkenene på bordet – like raskt og presist som de har ryddet.

Og med hyggelig fremferd og innsiktsfulle vinråd, sørger hovmesteren for å forsterke inntrykket av en service som absolutt har hevet seg et hakk fra forrige besøk.

– Veldig god crème brûlée. Akkurat passe tykt sukkerlokk, og god smak av ekte vanilje. Ser frøene på bunnen her, sier Gutten.

– Saltbakt ananas er også veldig godt, spesielt sammen med kokossorbet, smatter unge Følget. Og Gutten må nok innrømme at den er fullt på høyde med bruleen.

– Konfektkaken er alt for kompakt. Veldig tung, men sorbeten er kjempegod, mener Følget.

– Kaken blir tørr og litt emmen på smak, men sorbeten er frisk og god, repliserer Gutten.

Synd at de skal gjøre det så komplisert at det faller lett gjennom – fra den floskelfylte beskrivelsen til en matpresentasjon som ofte bare blir veldig rar, og til tider smaker som ikke er bra, mener Gutten.

– Det enkle er ofte det beste, stemmer Følget og unge Følget i.

Og der har Brasserie X en vei å gå.