Bygget funkisbolig etter feng shui-prinsipper

TETT PÅ TERRENGET: På toppen av Evjebakken troner huset til Tine Bassøe-Eriksen og Arne Eriksen. Det er et smarthus, som ivaretar energiøkonomiske løsninger, mens materialfargene gjenspeiler tomtens karakter. Arkitekt Diederik Advocaat Clausen har nominert boligen til Bærum kommunes arkitekturpris.

TETT PÅ TERRENGET: På toppen av Evjebakken troner huset til Tine Bassøe-Eriksen og Arne Eriksen. Det er et smarthus, som ivaretar energiøkonomiske løsninger, mens materialfargene gjenspeiler tomtens karakter. Arkitekt Diederik Advocaat Clausen har nominert boligen til Bærum kommunes arkitekturpris. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tine og familien fikk hjelp av en feng shui-rådgiver til å balansere energien i familiens nye drømmebolig.

DEL

Se flere bilder fra huset ved å bla i bildekarusellen øverst i artikkelen (NB: gjelder ikke mobilbrukere)

Da Tine og ektemannen flyttet inn på toppen av Evjebakken i 1992, var det til et gammelt, rødt teglsteinshus bygget i 1946. Huset var, forteller Tine, bolig for pølsemaker Ringstad og familien – og det andre huset som ble oppført i dette området.

– Det var et svært staselig hus ut fra den tidens standard, men det hadde ingen god energi. Jeg var husredd når jeg var alene hjemme, forteller Tine.

Ikke lenger husredd

Da ekteparet bestemte seg for å rive det gamle huset og bygge nytt, var det viktig for familien at den nye boligen skulle være drømmehuset. Deres utgangspunkt var at en ny bolig måtte ha praktiske løsninger, livsløpsstandard og fungere like godt for to som for mange mennesker.

LES OGSÅ: Paret tegnet om ferdighuset før det var ferdig

Tine hadde allerede gode erfaringer med innredning basert på feng shui, og før «det første spadetaket sto i jorda» inngikk hun et samarbeid med en rådgiver på feltet. Formålet var positiv energiflyt i hjemmet.

Sammen med arkitekten ble det utarbeidet romløsninger for å balansere energien i boligen.

– Alle som kommer hit, sier at de kan merke husets gode energi. Det er et godt hus å bo i, og jeg er aldri husredd lenger, sier Tine.

– Boligen virker beskjeden

Fra det gamle teglsteinshuset ble revet til det nye trehuset i glass, kebony (tre) og corten (stål) sto innflyttingsklart, tok det ett og et halvt år. Boligen er satt sammen av ferdige moduler fra Danmark etter tegninger fra Logg arkitektur AS.

Arkitekt Diederik Advocaat Clausen jobbet tett på ekteparet med utformingen av boligen. Ifølge ham representerer den «en moderne arkitektur som passer godt inn i landskapet og terrenget for øvrig».

LES OGSÅ: Bli med inn på "Slottet" på Bærums Verk

– Boligen virker beskjeden sett fra veien, og forholder seg til omkringliggende nabobebyggelse i både størrelse og volum. De ulike støttemurene er lagt i ulike liv med ulik materialitet, noe som er med på å bryte opp fasaden fra skråningen samt at murene følger eksisterende terreng i størst mulig grad, sier Clausen.

Vil ikke ha det alle andre har

Tine og familien brukte ett år på planlegging av romløsninger, funksjoner, farger og innredning. Familien har nå god plass til ulike aktiviteter. Rommenes innredning og interiør er kjennetegnet ved bruk av varme og varierte farger.

LES OGSÅ: Helhet og harmoni med feng shui

– Jeg synes folk generelt er for lite modige med å bruke farger. Selv bruker jeg massevis. Det er lurt å holde seg til en palett, men utover det synes jeg man skal våge mer, sier Tine.

Også uteområdene måtte opp til nøye vurdering før Tine, som til daglig jobber som interiørkonsulent, fant ut hva som kunne egne seg.

– Du kan ikke ha hva som helst til dette huset. Røde roser og blomster i forskjellige farger er pent, men passer ikke her. Derfor valgte vi ulike typer strå og sorte tulipaner, sier Tine.

LES OGSÅ: Baserer innredningen på fargerike tekstiler

– Vi vil at huset skal fremstå lekent og morsomt. Vi ville heller ikke ha det alle andre har. Vi ønsket et personlig preg på huset vårt, det synes jeg alle bør tenke på når de planlegger sin fremtidige bolig.

Artikkeltags