– Jeg er helt i sjokk. Dette kunne endt fatalt, sier billedkunstneren fra Nesøya.

De siste seks årene har hun leid atelier i et av de gamle sykehusbyggene på Dikemark. Natt til tirsdag kollapset himlingen i taket og raste ned i gulvet der Helgesen pleier å stå og arbeide.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis jeg hadde vært der da dette skjedde, sier hun.

Vekket av vekter

Til alt hell forlot Helgesen atelieret ved 21-tiden mandag kveld. Like før klokken 2 på natten ble hun ringt opp og vekket av en vekter, etter at brannalarmen i bygget hadde gått. 

Bildene vekteren sendte henne fra atelieret like etterpå fikk henne til å sperre opp øynene.

– Hele himlingen og armeringen i taket hadde rast ned i det største rommet. Der jeg pleier å stå og jobbe – ofte med hørselsvern, sier hun.

– Står på bar bakke

Selv om Helgesen ikke kom fysisk til skade i hendelsen, har takraset gjort stor skade på arbeidene hennes.

– Jeg jobber med en stor separatutstilling, hvor jeg skal stille ut 50 verk. De skal være klare til sommeren. Jeg vil tro at halvparten av verkene jeg hadde stående er ødelagte. Resten er fulle av støv, forteller hun.

I tillegg medfører hendelsen følgelig at hun har mistet atelieret sitt.

– Nå står jeg på fullstendig bar bakke. Dette var arbeidsplassen min, sier hun. 

Bildeserie

Hele taket raste i gulvet: – Det kunne endt fatalt

Bekymret for kollegene

Helgesen er en av cirka 30 kunstnere som leier lokaler i de gamle sykehusbyggene på Dikemark.

– Jeg er bekymret for at resten av bygningsmassen er i like dårlig forfatning, og at kollegene mine skal bli utsatt for fare. Jeg forventer at utleier undersøker tilstanden på byggene umiddelbart og at de har informert de øvrige leietagerne om det som skjedde i natt, sier hun.

Varsler leietagerne

Byggene eies og leies ut av Oslo universitetssykehus HF (OUS). Anders Welle, seniorrådgiver i eiendomsavdelingen, opplyser at de vil undersøke hva som har skjedd. 

– Vi har sperret av det aktuelle bygget, og jobber i formiddag med å varsle øvrige leietagere, sier han.  

– I tillegg til å forsøke å finne årsaken til hvorfor dette skjedde, vil vi kartlegge om det er andre rom som har tilsvarende takkonstruksjon og hvilke tiltak som eventuelt må gjøres, sier han.