– Jeg danser alltid. Ute, inne, hjemme, på skolen – og på disko. Dans får meg til å føle meg svevende, som en vind, sier elev Saga Christiansdottir Haugland (15) fra Gjettum.

Dansens dag er en internasjonal feiring av dans, som ble etablert av UNESCO i 1982. I Asker og Bærum skal skolebarna og elever ved danseskolene i aksjon.

20 skoler i Bærum får i disse dager besøk av danselærere fra KGB og alle får lære den samme dansen. I fjor lærte 9000 de samme trinnene.

I år fikk elevene på Haug skole også muligheten, og mandag fikk de lære dansen av koreograf Line Jensen Fredriksdatter.

– Det var veldig gøy. Elevene viste stor danseglede. Det er jo også hovedmålet med dette prosjektet. Det at vi lærer alle elevene i Bærum samme dansen, skaper også felleskapsfølelse. Vi har holdt på i flere år nå, så drømmen hadde vært å samle hele Bærum til en felles dans, sier KGB-pedagogen.

Bildeserie

Fikk proffe dansetimer

BILDESERIE:

Glad av å danse

Musikkterapeut Merete Tobiassen på Haug skole synes Line var flink til å tilrettelegge danseopplæringen for elevene, også for de som sitter i rullestol eller har andre ulike forutsetninger.

– Jeg så hvor gøy alle synes det var. Vi har ingen danselærer her lenger, derfor var det ekstra fint med dette tilbudet fra Den kulturelle skolesekken, sier hun.

UNDER: Dansere fra 2. trinn på Hvalstad skole:
 

Fride Farestad Spakrud fra Hosle synes opplegget var kjempefint og føler at hun blir så glad av å danse.

– Jeg lager min egen dans også nå, en cowboydans. Til den skal jeg ha cowboyhatt og vest, forteller hun.

Øver hjemme

Saga elsker Justin Bieber, og øver hjemme etter programmet «Just dance» på YouTube, forteller hun.

– Jeg synger også, og har fin stemme. Helst vil jeg bli dansestjerne når jeg blir stor, sier hun.

I Sandvika vil Dansens Dager-ambassadør Jens Trinidad sammen med 100 danseelever fra Bærums fire største danseskoler – KGB, Bajazz, Kirsti Skullerud og JUMP, danse den offisielle Dansens Dager-dansen på ulike steder. Oppvisningene skjer i forkant av forestillingen «bal.exe» av franske Compagnie Par Terre med Anne Nguyen i Bærum Kulturhus i morgen og fredag.

LES OGSÅ: Nytt tilbud for talentene

400 elever danser i Rådhusparken

Gro Lystad er leder for Den kulturelle skolesekken i Asker og har alltid drevet med dans selv.

– Dans er gøy, og det fremmer læreevnen. Du får bedre romfølelse og kan bli bedre i matematikk, sier hun. Denne uken var Lystad teatervikar på Venskaben i Asker. Her var blant andre Hanna Conradi (9) fra Nesbru og Eir Andrea Nordhagen (9) fra Nærsnes, som begge går på Asker dans- og ballettskole.

– Dansens dag er viktig, fordi den gjør at flere kan bli kjent med dans, og flere kan lære seg å like å danse, sier Hanna Conradi.

Hun går på klassisk ballett selv og elsker å danse. Å gå ned i spagat, slå hjul eller stå på hender er også veldig morsomt, synes Hanna.

I Asker samler Kulturskolen cirka 400 elever fra 3.- og 4. trinn som skal danse i Rådhusparken klokken 12 i dag.

Flere gutter

Gro Lystad forteller at det i en periode var mest jenter som gikk på dans.

– Med hip hop og street dance har trenden snudd, nå er det populært også for gutter å danse, sier hun.

LES MER OM DANS:

Unge dansere slutter tidlig

Til Afrika uten sminke og mobil

Guro og kjæresten danser egen duett