Derfor er det problematisk når lokalpolitikere går til personangrep på meningsmotstandere eller kommer med usaklige og hatefulle ytringer. Det kan skremme folk fra å delta i debatten og slik redusere ytringsfriheten.

Frp-topp knyttet miljøengasjert ungdom til nazipropaganda

Asker Frps førstekandidat, vara på Stortinget og tidligere varaordfører Ole Jacob Johansen, gjorde nettopp dette i et innlegg på sin offentlige Facebook-profil 20. mars.

Johansen delte et bilde hvor lokalpolitiker i Oslo, Lan Marie Berg, står med den 16 år gamle svenske klimaaktivisten Gretha Turnberg. Ved siden av har han satt et bilde av Heinrich Himmler med en ung jente. Sammenligningen av den folkevalgte miljøbyråden i Oslo, med lederen for SS og Gestapo, er historieløs og usmakelig.

Det er godt kjent at miljøbyråden har vært utsatt for netthets og personangrep. Johansen, som på sin Facebook-side omtaler seg selv som «ombudsmann for folk flest», burde utvise bedre skjønn enn å poste en så usaklig og hatefull ytring.

I sitt tilsvar kaller Ole Jacob Johansen dette innlegget for Et venstrevridd angrep

Det er ikke første gang Johansen poster og kommenterer ytringer som mange nok vil se på som kontroversielle. Han har hevdet at «Aftenposten er bygget på en grunnmur av halvsannheter, ensidige vinklinger og fake news». Om KrF har han skrevet at partiet er «et sykt unødvendig parti. Bare bråk og faenskap». Og han har hevdet at Erna Solberg burde «være mer bekymret for fødselsraten hos innvandrere fra den tredje verden» da Solberg uttalte seg om den lave fødselsraten i Norge.

Johansen har også omtalt Ungarn som «et fyrtårn for frihet og fornuft i en ellers stadig galere verden». Landet styres av Viktor Orbán som har kommet under stadig sterke internasjonal kritikk for autoritær politikk, korrupsjon og legitimering av radikale høyrekrefter.

Sosiale medier har gjort oss alle til redaktører for våre egne nettsider. Derfor har det offentlighetens interesse når profilerte lokalpolitikere poster usaklige og hatefulle ytringer. Johansens ytringer gir innblikk i holdninger som eksisterer hos Frp lokalt, og som velgerne i Asker bør være kjent med.

Abid Raja (V): – Noe av det drøyeste jeg har sett fra en norsk politiker

Jeg kommenterte Johansens sammenligning av Berg med Himmler, og skrev at innlegget var drøyt. Jeg forventet en beklagelse, eller i det minste et svar. Vi kan alle si og poste dumme ting. En av styrkene til sosiale medier er nettopp det sosiale, mulighetene til å prøve holdbarheten til egne meninger eller standpunkter. Reaksjonen jeg fikk fra Johansen var det motsatte, han har nå blokkert meg.

Johansen møter politiske meningsmotstandere med usaklig og hatefulle ytringer, og han blokkerer dem som taler ham imot.

Bakgrunn:

Frp har nylig hatt en gjennomgang av sine etiske retningslinjer og partileder Siv Jensen har offentlig kritisert enkelte medlemmers holdninger. Men det er fortsatt et åpent spørsmål om partiet har evne til å håndtere en stadig mer radikalisert ytre-høyre fløy.

Ingen forventer at Johansen skal være enig i andre partier sin politikk. Men man må møte politisk uenighet saklig, med argumenter og fakta.

Les flere innlegg om skolestreiken: