– Når lommeboka får svi, selger kanskje folk hytta eller båten. Og da håper vi jo de har de råd til å komme og ta en øl eller to etterpå.
Det sier Andre By Holten (53) fra Sandvika, daglig leder og styreleder i Blaa Pubdrift AS, selskapet bak puben Onkel Blaa på Bekkestua. 53-åringen eier på åttende året det tradisjonsrike «vannhullet» på Bekkestua. Han kommer med hverdagsanalyse av bæringers økonomiske virkelighet i det som er en utfordrende hverdag for mange.

Nora (33) jobber fra 10.00 til 23.00 hver dag: Har overlevd to år på «Konkurshjørnet»
Festen har lagt seg etter stinn brakke og Stabæk-fest etter opprykk til eliteserien i slutten av oktober.
– Det er nye hull i taket her nå, registrerer By Holten.
– Tradisjonen her er jo at man løfter stolen, og setter merker i taket i glede over Stabæks seiere, sier han.

Daglig leder om opp- og nedturene: – Du skal være hardhudet
Selger hytta eller båten
Nå er det igjen hverdagen som gjelder i en grå november, og fasiten for hverdagen i høst, var lenge nedgang i besøket.
– Besøket har gått ned i år. Vi har ikke fasiten på hvorfor, men regner med det har å gjøre med strammere økonomiske tider for de fleste.
– Bekymret?
– Nei, jeg tror dette vil ta seg opp igjen. Erfaringen har vist tidligere i økonomisk strammere tider at vår bransje får svi først. Vi får svi mens folk tar større grep som å droppe Florida-turen med familien til 150.000 kroner, eller mens de selger hytta eller båten. Når de store grepene er tatt, har de plutselig en del penger til overs. Da kommer de tilbake igjen, sier han.
– Og nå kommer jo julesesongen. For første gang på to år kan det arrangeres julebord igjen som normalt, og nå har det løsnet med bookinger. Bestillingene renner faktisk inn, og det trenger vi, sier By Holten.
Fasiten for koronaårene
Han leverte nylig inn den økonomiske fasiten for 2021 til Brønnøysund i form av 2021-regnskapet. Den viser at omsetningen endte på 8,4 millioner kroner – noe som er tilbake på 2019-nivå. Før skatt endte overskuddet på 2,4 millioner kroner, mens resultat etter skatt endte på 1,8 millioner, opp fra 112.000 i 2020.
– Da vi først åpnet igjen, ble besøket i 2021 veldig bra. Svært mange ville ut og kose seg etter så mye nedstengning, og omsetningen ble deretter.

Line (32) går ofte ut i Sandvika: - Glad favorittrestauranten min kom seg gjennom pandemien
Puben fikk mest av alle restauranter i Bærum i koronastøtte. Slik reflekterer Holten over det.
– 2020 var et svært tungt år, og krigskassa gikk etterhvert tom. Vi var på kanten av stupet da koronastøtten endelig kom. Støtten var beregnet utfra omsetningssvikt over to år, og ble betalt ut i flere runder i 2021. Støtten var viktig for å sikre lønnsom drift, og den har stort sett gått med til å betale ned på «koronagjelden», og oppstarten etter åpning i februar 2022, noe som har gått med til noen nødvendige oppgraderinger i lokalet, sier han.
Tiki-bar og beach-party
I år håper han å klare samme omsetning som i 2021, men tror han ender i rødt hva gjelder å klare å tjene penger.
– Dette fordi alt er blitt dyrere, sier han.
– Så får vi håpe på mer besøk i 2023. Til våren planlegger jeg i alle fall å gjenta suksessen vi hadde med skikkelig beach-party før pandemien. Jeg tipper de fleste folk har tatt de økonomiske grepene som er mulige før våren, og da skal vi sette ut tiki-bar (bambusbar med palmeblader eller strå over), boblebad på torget, et 12.000 liters svømmebasseng, badstu på hjul og øltønne, sier han.
Selv klekker han og de andre ut nye fest-arrangement for å få folk til å komme. 80-talls party, oktober-fest og Midtsommerfestival ute på torget med stor utescene og seks-syv band gjennom dagen, er andre arrangement.
Jeg tipper de fleste folk har tatt de økonomiske grepene som er mulige før våren, og da skal vi sette ut tiki-bar (bambusbar med palmeblader eller står over), boblebad på torget, et 12.000 liters svømmebasseng, badstu på hjul og øltønne
André By Holten
Og understreker at gjestene er langt flere enn bare Stabæk-supportere.
– Mange tenker på Onkel Blaa som en pub kun for Stabæk-supportere, men slik er det ikke. Det er jo ikke hver dag Stabæk vinner, og vi har fått mange gjester etterhvert. Det er foreldregrupper, folk som feirer bursdag og mange andre grupper.
Normale åpningstider: Ølkastende gjest forlot Onkel Blaa i sinne
Selv ble han bitt av utelivsbransjen allerede som 13-åring, da han hjalp onkelen sin som drev bar i Inforama før det ble Rica. Senere ble det jobber flere ulike steder – Hemsedal på 90-tallet og Oslo gjennom hele 2000-tallet.
Gjennom Tbar drift AS er han også hovedeier av puben Tordenskiold i Oslo.
– Hva er forskjellene på utelivet i Bærum og Oslo?
– Det er litt røffere i Oslo. Folk er litt hardere i klypa i byen, sier Holten.
Ikke fast inventar
– Jeg er ikke fast inventar, men jeg er der rett som det er, sier Sten Randers Fredriksen, leder i Bekkestua sentrumsforening.
Han sier dette om den posisjonen han mener puben har på Bekkestua:
– Jeg synes ikke Bekkestua er Bekkestua hvis ikke Onkel Blaa er der. Det er en lavterskel-mulighet til å gå ut og treffe bilde mennesker både foran og bak bardisken, mener Fredriksen.
– Det er enkelt å høre med venner: Skal vi se kampen på Blaa i dag? Og så går man dit, og det er sosialt. Det blir ikke tilsvarende å gå på pub andre steder. Her er man blant likesinnede, mener Fredriksen.
Bygget skal selges
Budstikka skrev forøvrig for kort tid siden at bygget der puben holder til, skal selges.

Forventer tresifret millionbeløp for kremtomt på Bekkestua
Andre By Holten forholder seg rolig til dette.
– Jeg tror ikke det skjer så mye med en gang. Vi tar ikke sorgene på forskudd i alle fall. Men det er klart vi må følge med så vi plutselig ikke står på gata, sier han.