Skip to main content

Startet dagen med handlesprint

Klokken 07.00 åpnet alle de 25 inngangene til Sandvika Storsenter for Black Friday-salg. Her fra svingdørene på gateplan i den nye delen av senteret.

FOTO: KARL BRAANAAS

Hordene stormet inn med kupp i blikket da dørene til Sandvika Storsenter åpnet kl. 07.00 fredag morgen. 

«Ingen løping!»

Det var den klare formaningen vekteren ga en kø av kunder som hadde tatt oppstilling i god tid før Bærums største kjøpesenter åpnet opp for Black Friday-kjøpefest grytidlig i morges.

Men da senterets 25 innganger åpnet på likt klokken 07.00, så det ut som vekterens formaning var glemt. 

Svingdørene på gateplan i den nye delen av Sandvika Storsenter pumpet inn strømmer av mennesker, med målbevisste blikk og full fart i beina.

I løpet av et par minutter var hele køen kommet inn fra morgenmørket. 

Klokken 07.10 hadde Martin Gran (71) allerede fylt to svære bæreposer med julegaver – og var på vei til parkeringshuset.

– Dette er første runde. Nå må jeg sette fra meg posene i bilen. Så skal jeg inn igjen – jeg kjøper alle julegavene på Black Friday, sier Gran, som tok turen fra Frogner i Oslo.

Allerede klokken 07.10 hadde Martin Gran (71) fylt to svære bæreposer med Black Friday-varer fra Sandvika Storsenter. 

FOTO: KARL BRAANAAS

– Det har gått litt sport i det for meg. Og jeg synes heldigvis det går ganske rolig for seg, sier Gran, som hadde sikret seg både elektroniske dartspill og ryggsekker til halv pris.

– Lar oss lett rive med

– Det er et grunnleggende trekk ved mennesket at vi er flokkdyr. Vi har lett for la oss rive med av det som skjer rundt oss, forklarer psykolog Fanny Duckert på spørsmål om hva som egentlig skjer med oss når vi bokstavelig talt handler i flokk.

Hun peker på at gruppens påvirkning på individet er noe som opptrer i mange sammenhenger, folks adferd kan bli forsterket i folkemasser.

– Vi liker å høre til, være del av et fellesskap. Følelsen av tilhørighet og det å gjøre ting sammen med andre gir oss trygghet, sier Duckert.

Hun mener imidlertid handlerushet i fellesskap på Black Friday også er preget av et annet, ikke så sympatisk menneskelig trekk.

– Mennesket er ganske grådig. Vi elsker å tro at vi får ekstra mye ut av pengene, føle at vi gjør et spesielt kupp ved at vi får mye igjen for lite. Vi lar oss lett lure av aggressiv reklame, sier Duckert.

– Skjer det noe i kroppen i slike situasjoner?

– Ja, de grunnleggende overlevelsesmekanismene mobiliseres i den delen av hjernen som styrer kamp og frykt. Vi får beskjed om her står vi overfor et begrenset gode, vi slåss mot naboen for å få de aller beste varene. Det er primitive, raske reaksjoner i hjernen, sier Duckert.

Hun forklarer at mer avanserte reaksjoner som kontroll og konsekvens styres av andre deler av hjernen.

– I flokken går vi tilbake til gamle, primitive mønster, sier psykologen, som legger til at det er store individuelle forskjeller på området.

– Er du nøktern og fornuftig, havner du kanskje ikke så lette i slike situasjoner. Noen tar jo fullstendig avstand fra handlehysteri og kjøpepress. Men er man først inne i det, er det vanskelig ikke å bli grepet av massesuggesjonen som kan oppstå på en dag som dette, sier Duckert.

I løpet av et par minutter var kundekøen kommet inn fra morgenmørket.

FOTO: KARL BRAANAAS

Handel til midnatt

Senterleder Kathrine Ingerø ved Sandvika Storsenter hadde på morgenkvisten store forventninger til dagen. En hel hær av sentermedarbeidere med rosa t-skjorter var trommet inn til tjeneste fra klokken 05.00. 

– Her skal alle skal med! Jeg håper det blir en morsom dag og kveld for alle, sier Ingerø, som akkurat i dag holder senteret gående til midnatt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.