Skip to main content

Fra pandemirekord til halvert salg – men Stig (64) spriter fortsatt hendene

Administrerende direktør Henrik Skibrek i Asker-selskapet KiiltoClean AS slår fast at salget er tilbake til normalen, etter ekstremåret 2021. Her med produktsjef Monica Gaden fra Jar.

Administrerende direktør Henrik Skibrek i Asker-selskapet KiiltoClean AS slår fast at salget er tilbake til normalen, etter ekstremåret 2021. Her med produktsjef Monica Gaden fra Jar. 

FOTO: KNUT BJERKE

Pandemien ga tidenes salg for 100-års jubilanten Antibac. I fjor ble det om ikke kalddusj, så i alle fall et mer lunkent salg. 

Torsdag var de ansatte fra Asker ute på gatene i Oslo med en UV-lysmaskin. 

Der kunne forbipasserende stikke hendene inn i det blå lyset og få avslørt bakteriefloraen på hendene

Selskapet feirer i år at det har røtter tilbake til 1922. 

I 2020 var omsetningen i Kiiltoclean AS, som selskapet nå heter, på drøyt 441 millioner kroner, viser tall fra Bizweb. I fjor, 2021, var salget omtrent halvert ned til drøyt 221 millioner kroner. 

Før skatt var overskuddet på 158,6 millioner kroner i 2020, mens det i 2021 var på 14,9 millioner kroner.

Ekstremår

2020 var et ekstremår på mange måter, sier administrerende direktør Henrik Skibrek i selskapet.

– Vi er stolt over hvordan vi under pandemien klarte holde fokus på å sikre at norsk helsevesen fikk sine leveranser samtidig som vi prøvde så rettferdig som mulig å fordele til alle våre grossister, sier han. Helt enkelt var det ikke, forklarer han. 

– Vi hadde heldigvis noe erfaring fra svineinfluensaen, så vi var godt forberedt. Det krevde endringer på fabrikkene, ulike skift for å holde kapasiteten oppe og samtidig unngå smittefare og nedstengning. Alle måtte omstille seg og jeg er utrolig stolt av den innsatsviljen alle de ansatte viste, sier håndsprit-sjefen. 

– Omsetningen har gått ned i 2021 og overskudd før skatt likeså – hva er hovedforklaringen?

– Det var vanskelig å spå hva som ble den nye normalen, og vi er nok ikke helt i mål enda heller. 2020 var et ekstremår hvor det også ble åpnet opp for nye aktører ved å lette litt på det strenge regelverket som vi til vanlig er underlagt. Det var nok en metning i markedet på enkelte segmenter samtidig som mange bygde seg opp større beredskapslagre under 2020, sier Skibrek. 

– Hva tenker dere om konkurransen i dette markedet – det er jo flere som tilbyr håndsprit?

– Det er alltid sunt med litt konkurranse og vi henvender oss kanskje også til ulike segmenter, mener Skibrek.

Budstikka har blant annet omtalt Fornebu-selskapet SoftOx Solutions AS. I tillegg til å utvikle det som kan bli en ny inhalasjons-medisin mot virus, selger selskapet også håndsprit.

Bruker håndsprit fortsatt 

Selv om håndspritsalget til Asker-selskapet falt i 2021, har det å sprite hendene blitt en vane en del  tar med seg.  På Verdens håndhygienedag», forteller Stig Stemland (64) fra Asker at han er en av disse.

– Det er blitt en vane etter pandemien, sier Stemland. To andre vi spurte, bekreftet det samme. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.