Skip to main content

– Dette kan ikke stemme, tenkte jeg. Det er så langt fra virkeligheten man levde i for ti minutter siden

Da Bjørn Einar var ferdig med cellegiften, og ble erklært kreftfri, ble det viktig å skape noe nytt, og resultatet ble den nye butikken, sier Martine Romøren. Sammen står de bak forretningen Lively Me på Fornebu.

Da Bjørn Einar var ferdig med cellegiften, og ble erklært kreftfri, ble det viktig å skape noe nytt, og resultatet ble den nye butikken, sier Martine Romøren. Sammen står de bak forretningen Lively Me på Fornebu.

FOTO: KARL BRAANAAS

Ekteparet Romøren har vært gjennom sitt livs tøffeste kamp sammen. Da det verste var over, ble det viktig å skape noe helt nytt.

16. juli 2019. Se og Hør skriver det først: «Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er kreftsyk». Den da 38 år gamle eks-skihopperen har selv fortalt det i et større intervju med ukebladet. Budstikka siterer nyheten samme dag. 

Han og kona Martine Remsøy Romøren, da 32 år, var i ferd med å legge sommerferieplaner da beskjeden kom.

 – Jeg husker jeg satt ved kjøkkenbordet hjemme da Bjørn Einar fortalte det på kveldstid 30. april. De første minuttene etter at han hadde fortalt det, skjønte jeg ikke realiteten i det. Jeg fikk sjokk, og husker jeg begynte å hylgrine. Dette kan ikke stemme, tenkte jeg. Det er så langt fra virkeligheten man levde i for ti minutter siden. Det var som å få taket i hodet. Du skjønner ikke helt hva som skjedde før du begynner å riste av deg støvet, sier Martine Romøren. 

– Du får sjokk, og noen minutter tenker du det verste. Det er som å se en filmsnutt i 150 kilometer i timen. Det ender med et skikkelig bras.

I dag snakker ekteparet Romøren svært sjelden om den tunge tiden de har vært gjennom. Men det var ved bordet hjemme at Martine Romøren fikk den tunge beskjeden om at mannen Bjørn Einar hadde kreft.

I dag snakker ekteparet Romøren svært sjelden om den tunge tiden de har vært gjennom. Men det var ved bordet hjemme at Martine Romøren fikk den tunge beskjeden om at mannen Bjørn Einar hadde kreft. 

FOTO: JOAKIM SØILAND ENGER
Du får sjokk, og noen minutter tenker du det verste. Det er som å se en filmsnutt i 150 kilometer i timen. Det ender med et skikkelig bras.
Martine Romøren

– Det er rart å sitte og gjenfortelle og forklare det. Det er vanskelig å gå tilbake til det. Hele det siste året er mer eller mindre fortrengt, sier den nå 33-årige Martine. 

Vi blir tatt imot av paret rett utenfor den nye butikken de sammen har skapt på Fornebu S. 

Lively Me heter den. Det som er en livsstilsbutikk for barn, ble skapt på nærmest rekordtid.

– Da Bjørn Einar var ferdig med cellegiften, og ble erklært kreftfri, ble det viktig å skape noe nytt, og resultatet ble den nye butikken.

Men før det var paret sammen gjennom sin aller tyngste tid, der hverdagen ble snudd på hodet.

Bjørn Einar hadde plutselig fått ryggsmerter tidlig om våren. Først trodde han det var et tilbakefall av prolaps, noe han hadde slitt med i en årrekke. Men det viste seg at han hadde en ondartet svulst i hoften, såkalt Ewing Sarkom, en svært sjelden kreftform som er vanligst i aldersgruppen fra fem til 25 år.

– Hva tenkte du da du fikk beskjeden?

– Man får på en måte beskjeden i flere steg. Først at du er syk, deretter at det ikke er spredning. Så følger en milliard andre beskjeder rundt alt man skal gjennom. Da jeg fikk beskjed om at jeg ikke hadde spredning, var jeg egentlig happy. For da har man vært gjennom tanken om det verst tenkelige utfallet, og da er beskjeden om ingen spredning bare så utrolig mye bedre enn det, sier han.

– Så er det klart at selv om statistikken er god, så er man gjennom et par andre tanker som ikke er så hyggelige. Men det er ufattelig hvor fort man blir vant til en ny hverdag. Man skal inn på sykehuset, så hjem fredag, så er man dritdårlig til onsdag. Deretter er det et par dager før man skal inn igjen, og slik gikk det hele veien. Det er ingen vits i å planlegge noe, for man er for syk til å gjennomføre det, sier han.

Da jeg fikk beskjed om at jeg ikke hadde spredning, var jeg egentlig happy. For da har man vært gjennom tanken om det verst tenkelig utfallet, og da er beskjeden om ingen spredning bare så utrolig mye bedre enn det
Bjørn Einar Romøren
Martine og Bjørn Einar med barna Fiona og Fred. Her fra i tiden med behandling.

Martine og Bjørn Einar med barna Fiona og Fred. Her fra i tiden med behandling. 

FOTO: PRIVAT

Samtidig var Martine gravid med parets andre barn. Fiona ble født 25. juli 2019. Bjørn Einar lå ved siden av i en egen seng da barnet ble født. Fra før har paret Fred som nå er to og et halvt år. 

Fiona hadde kolikk, og for Martine ble det en krevende periode med syk mann og to små barn å ta seg av. Samtidig skulle hun ta vare på forretningene de to eier sammen – på det tidspunktet dreide det seg om Annen Etage som er en livsstilsbutikk innen interiør på Fornebu S. Hun var også daglig leder for Annen Etage på Røa. 

– Hvordan klarte du å ta vare på forretningene i den situasjonen?

– Det er et veldig stort pluss å ha noe å gå til. På den annen side er det jo et stort ansvar man egentlig ikke har tid til. Jeg hadde 12 ansatte som ikke krever noe mindre oppfølging selv om mannen din får en slik diagnose. Men jeg måtte legge til rette for at vi skulle komme oss gjennom det. Jeg måtte la andre slippe til på en annen måte enn før, sier hun.

– I ettertid ser jeg at vi har vokst veldig på dette som bedrift. Jeg er en type som egentlig liker å ha kontroll 24 timer i døgnet. Det kunne jeg ikke nå, og det er noe jeg har lært veldig mye av. Jeg har hatt noen fantastiske folk rundt meg, som ikke har visst hva godt de skulle gjøre, sier Martine.

– Hvordan hentet dere styrke til å komme gjennom det?

– Vi har nok mye igjen for at begge har drevet med idrett, mener Martine.

– Vi er vant til nederlag, der det er lite andre mennesker kan hjelpe deg med. Mye er jo hvordan en selv velger å se på det hele, og hvordan man velger å takle prosessen. Jeg beundrer Bjørn Einar noe helt utrolig. Han har ikke klaget en eneste gang, fortsetter hun. 

– Fra idretten har jeg lært å fokusere på det du kan gjøre noe med, og så droppe det du ikke kan gjøre noe med. I stedet for å grave seg ned, har jeg vært opptatt av hvordan vi og jeg skulle komme oss gjennom det på best mulig måte, sier Bjørn Einar.

Her jublet Bjørn Einar Romøren etter hoppet i Planica i 2005. I seks år hadde han verdensrekorden med 239 meter.

Her jublet Bjørn Einar Romøren etter hoppet i Planica i 2005. I seks år hadde han verdensrekorden med 239 meter.

FOTO: DIGITALSPORT

– Hva har dere lært av dette som et par?

– Man forandrer syn på ting. Jeg føler jeg virkelig har fått sett mannen min som den han er. Og skulle jeg havne i noe slikt, vet jeg han vil være der for meg, sier Martine.

– Og bagateller man kanskje hengte seg opp i før, de betyr ikke lenger noen ting, fortsetter hun.

Bjørn Einar nikker enig.

– Midt oppi dette har vi også en pandemi – har dere vært redde for korona?

– Nei, men vi har jo vært forsiktige. Det har ikke vært mangel på munnbind, for å si det slik, sier Bjørn Einar.

Sterk absolutt hele tiden har det likevel vært vanskelig for Martine å være. Da mannen var ferdig med siste cellegiften, kom reaksjonen.

– Jeg senket skuldrene og forsvarsmekanismen, og det å være en soldat ble borte. Jeg ble helt utmattet.

En ferietur til Thailand ble viktig. Legen ga klarsignal. Der hentet familien krefter. Og så gikk det fremover. 

Og jo bedre formen ble, jo mer våknet lysten til å skape noe nytt.

– «Lively Me» ble skapt på papiret i juni da jeg satt hjemme, nøt litt rødvin og slappet av. Jeg tegnet visjonen opp på en serviett, forklarer Martine.

Tanken om en barnebutikk har ligget der hele tiden, og nå ønsket jeg å gjennomføre det. Med på laget var Bjørn Einar, slik han også har vært det før.

– Da jeg ringte banken, lo de. For dette var jo i koronatiden, der butikker ble lagt ned, ikke startet opp, humrer Martine.

– Jeg har ikke fått utviklet mye det siste året, og etter hvert kommer da den gode iveren tilbake etter å skape noe nytt, sier hun.

Men lån fikk de – og de har gått «all in», og kausjonert for det hele med hus og hjem.

Butikken har de bokstavelig talt snekret sammen – slik de også snekret den andre forretningen de sammen eier på Fornebu S, gave- og interiørbutikken Annen Etage.

Hun er fornøyd med den økonomiske utviklingen i forretningen. Tall fra Bizweb viser at Annen Etage Fornebu i 2019 hadde en omsetning på 8,9 millioner kroner, og gikk med overskudd.

Martine og Bjørn Einar Romøren bygger butikkene de eier sammen. Budstikka snakket med paret i 2014 da de var i full gang med å bygge Annen Etage på Fornebu S. Martine uttalte: «Hadde jeg ikke satset på interiør, ville jeg nok blitt bygningssnekker».

Martine og Bjørn Einar Romøren bygger butikkene de eier sammen. Budstikka snakket med paret i 2014 da de var i full gang med å bygge Annen Etage på Fornebu S. Martine uttalte: «Hadde jeg ikke satset på interiør, ville jeg nok blitt bygningssnekker».

FOTO: KNUT BJERKE

– Bjørn Einar er utrolig god til å snekre, og er en fantastisk sparringpartner. Vi utfyller hverandre, slår Martine fast.

– Jeg er et detaljorientert petimeter, skyter Bjørn Einar inn.

– Og jeg ser mer helheten, konkluderer Martine, og forteller at de begge hadde bestefedre som lærte dem snekringen.

– Mange forretninger sliter nå. Koronaen er ikke over. Er ikke ny butikk litt vel risikabelt?

– Alle og alt kan ikke stenge ned. Det er like viktig å holde hjulene i gang. Ting må blomstre også, sier Martine.

– Men det skjedde fort? Ideen kom i juni og nå er butikken åpnet?

– Ingen rakk å komme med motforestillinger, sier Bjørn Einar med et smil.

– Man får ikke noe igjen om man ikke «gutser», mener Martine.

– Og skulle det gå galt, vel da er det likevel verdt det. Man får det tilbake i erfaring, og det er sinnssykt mye å lære i det å åpne butikk. Prosessen med å skape noe er utrolig gøy, fortsetter Martine.

– Hvordan lykkes med butikk i koronatider, bransjedirektør i Virke, Bror Stende?

– Generelt gjelder det å ha troen, og å jobbe hardt. Vi trenger mennesker som disse som tør å satse. Med de riktige kolleksjonene og produktene kan man absolutt lykkes. Det er også en stor fordel at disse to kjenner markedet sitt, sier Stende. 

Om butikken da ble skapt på rask tid, eller lengre tid har mindre betydning så lenge sluttresultatet er bra, påpeker han. 

12. november åpner de også Annen Etage på nytt senter på Røa, samt en Lively Me samme sted.

Bjørn Einar er nå i pappaperm, men er ellers tilbake i full jobb i Skiforbundet som markedssjef for hopp. Han går jevnlig til kontroller. Først etter ti år blir man erklært fullstendig kreftfri.

Den vonde tiden snakker de stort sett aldri om lenger. De er gått videre sammen, og gleder seg over ny hverdag.

Ekteparet Romøren samarbeider om nye prosjekter både i forretningene de eier sammen og på jobb. Her er det nye planter som skal på plass på terrassen i Nadderudveien.

Ekteparet Romøren samarbeider om nye prosjekter både i forretningene de eier sammen og på jobb. Her er det nye planter som skal på plass på terrassen i Nadderudveien. 

FOTO: JOAKIM SØILAND ENGER
De har jobbet seg gjennom en tøff tid sammen, Martine og Bjørn Einar Romøren. Fornyelse og nye prosjekter ble viktig da hverdagen igjen ble mer normal.

De har jobbet seg gjennom en tøff tid sammen, Martine og Bjørn Einar Romøren. Fornyelse og nye prosjekter ble viktig da hverdagen igjen ble mer normal. 

FOTO: JOAKIM SØILAND ENGER
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.