Skip to main content

Ber om over 5 millioner kroner til håndball-EM

Skal et europamesterskap i håndball bli arrangert i Telenor Arena, må Bærum kommune legge millionbeløp på bordet i støttemidler.

Skal et europamesterskap i håndball bli arrangert i Telenor Arena, må Bærum kommune legge millionbeløp på bordet i støttemidler. 

Foto: KARL BRAANAAS

Håndballforbundet vil legge 26 EM-kamper til Telenor Arena. For å realisere det, ber de om millionstøtte fra Bærum kommune. 

Europamesterskapet i håndball skulle etter planen arrangeres i Danmark, Trondheim og Bærum, men som følge av koronaviruset ønsker Håndballforbundet og legge mesterskapet til kun én norsk by. 

Nå har de sendt brev til Bærum kommune om å arrangere mesterskapet i Telenor Arena.

– Vi hører med både Bærum, Trondheim og Stavanger om å arrangere. En god løsning for oss er å få på plass en arena som kan vokse i takt med hvor mye publikum som er tillatt. Der er Telenor Arena best egnet og størst av de tre aktuelle arenaene, sier generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund. 

Uten publikum

I forespørselen ber forbundet om millionstøtte fra Bærum kommune. Nærmere bestemt 5,5 millioner kroner. 

– Vi må gå ut ifra et worst case-scenario, hvor vi ikke får ha noe publikum. Da taper vi 37 millioner kroner. Derfor trenger vi støtte. I verste fall må vi si fra oss arrangementet, vi kan ikke gå på et så stort underskudd, sier Langerud. 

I de opprinnelige planene skulle kun fire kamper spilles i Telenor Arena, men nå ønsker forbundet at hele 26 kamper spilles på Fornebu i desember 2020.

– I utgangspunktet er jeg positiv til et slikt arrangement i Bærum. Vi har en historie for å støtte store idrettsarrangementer tidligere også, sier leder for hovedutvalg miljø, idrett og kultur i Bærum, Dag Egil Strømme (H). 

– Stort beløp

Han trekker frem X-games og padle-VM (maratonpadling) som eksempler på arrangementer kommunen har sponset tidligere. Sistnevnte fikk 2 millioner kroner i støtte.

– De økonomiske rammene for dette mesterskapet må vi diskutere politisk først. Jeg tar ikke stilling til noen tall ennå, men det er et stort beløp forbundet ber om, sier Strømme. 

Også kommunalsjef for samfunn, Arthur Wøhni, er positiv til et europamesterskap i Telenor Arena. 

– Vi må være åpne på at vi vil imøtekomme forbundet med støtte. Men hva summen blir, må vi komme tilbake til, forklarer Wøhni. 

Langerud er tydelig på at forbundet ikke er i noen posisjon til å stille krav til hverken stat eller kommune. 

– Dette er absolutt ingen krav fra oss. Vi kan ikke kreve noe som helst. Dette er en ren anmodning, og her må vi tåle alle slags svar, understreker han. 

Usikkerhet

Et stort tap i publikumsinntektene er hovedgrunnen til Håndballforbundets ønske om støtte fra kommunen.

– Tilskuddene vi får fra kommunen vil eventuelt reduseres i takt med hva vi får inn av publikumsinntekter, forklarer Langerud. 

Det er også usikkerhet knyttet til gjennomføringen av arrangementer, på grunn av koronaviruset. 

– Vi pleier å ha slike klausuler i avtalene våre. For eksempel at vi får penger tilbake ved overskudd eller avlysning av arrangement, forteller Arthur Wøhni. 

– Jeg går ut fra at det nasjonale forbundet gir føringer god tid i forkant på om dette kan gjennomføres i desember. Det burde de ha klart allerede i august eller september, mener Strømme. 

Etter planen skal mesterskapet arrangeres mellom 3. og 20. desember i år. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.