Stabæk – Rosenborg 2–1 (1–1)

Omarsdottir, Sunniva Skoglund, Smilla Valotto og Thea Loennecken ble alle norgesmestere for junior for et knapt år siden. Onsdag kveld var de med og spilte hovedrollene da Stabæk spilte seg til cupfinalen for kvinner.

Omarsdottir og Valotto scoret hvert sitt mål og Skoglund stengte målet gjennom nesten hele kampen. Dermed kunne Stabæk-jentene juble ellevilt for at de skal spille cupfinale mot Brann 5. november.

Fra 2011 til 2013 tok Stabæk tre cupgull. Nå får de altså sjansen til å ta et nytt NM-gull etter at de kjempet seg til seier i semifinalen mot Rosenborg.

For Omarsdottir har det vært et drømmeår. Hun scoret i EM-semifinalen og sendte Norge til finale i J19-EM. Onsdag sendte hun Stabæk til NM-finale.

– Jeg har nesten ikke ord, smiler 19-åringen og fortsetter:

– Man kan trygt si at disse månedene har vært uvirkelige. Stabæk har gjort det bra og over forventning i år. Så er jeg heldig å få være med på landslaget – der hadde vi også et helt sinnssykt mesterskap.

– Dette er noe av det sykeste jeg har vært med på. Innsatsen vi legger ned som lag, er helt vanvittig, smiler Sunniva Skoglund.

I fjor var hun en av gull-heltene i juniorfinalen. I år har hun blitt A-landslagskeeper.

– Cupfinale blir stort. Det er ikke flaks at vi kommer dit. Vi legger ned solid innsats og alt i alt synes jeg vi er best i dag og fortjener å vinne. Da er det enda deiligere å komme til finalen, smiler hun.

– Min beste venn

Smilla Valotto har blitt norgesmester i J16 med Viking og i fjor med Stabæk J19.

– Jeg er rutinert i finale, men ikke på seniornivå. Jeg er i ekstase, gliser målscoreren og beskriver følelsen da avgjørelsen falt:

– Iris er min beste venn. Jeg er veldig stolt av henne.

Stabæk - RBK

Stabæk 2 (1)

Rosenborg 1 (1)

Fotball, NM semifinale kvinner

Mål: 1-0 (23.) Smilla Valotto, 1-1 (43.) Synne Skinnes Hansen, 2-1 (81.) Iris Omarsdottir

Stabæk: Sunniva Skoglund - Smilla Valotto, Silje Bjørneboe, Kim Sundløv, Selma Pettersen, Siri N. Grønli - Linn Huseby, Justine Kvaleng Kielland, Thea Loennecken, - Melissa Bjånesøy, Iris Omarsdottir

Innbyttere: Zara Jönsson i 82. min. for Smilla Valotto, Maiken Bjørndalen i 87. min. for Omarsdottir, Ingrid Søndenå i 89. min. for Bjørneboe

Dommer: Karoline Marie Jensen, Furuflaten idrettslag

Gult kort: Mali Næss, Rosenborg

Tilskuere: 290 på Nadderud

Stabæk åpnet kampen med å presse temmelig høyt, men Rosenborg tok raskt kontroll på banespillet. Etter et drøyt kvarter kom Synne Skinnes Hansen frem på Rosenborgs høyreside. Bortelaget kom tre mot én, men Stabæk kunne prise seg lykkelige over at hun valgte å drible i stedet for å spille ballen.

Klinte inn 1–0

Stabæk fikk mer tak i kampen etter hvert. Men etter 21 minutter kom kampens første store mulighet. Skinnes Hansens forsøk på innlegget fra venstre ble blokkert.

Minuttet senere kontret Stabæk. Smilla Valotto kom alene med en Rosenborg-stopper, før hun banket ballen ned i hjørnet til 1–0 for Stabæk.

Et par minutter senere ble det musestille et øyeblikk på Nadderud etter at RBKs Synne Brønstad hadde avsluttet. Men skuddet gikk i nettveggen og ikke på innsiden av stengene.

Mot slutten av omgangen fikk Stabæk flyttet laget betydelig høyere i banen. Men det ga rom for Rosenborg fremover. Sunniva Skoglund i Stabæk-målet måtte ta frem en strålende redning på et skudd fra Selma Sol Magnusdottir. Etter 43 minutter klarte ikke Stabæk å stå imot da Skinnes Hansen fyrte løs skrått fra venstre. Skoglund var på ballen, men det harde skuddet gikk i mål.

Knallhard kjemping

2. omgang åpnet med at Rosenborg gikk i angrep. Deretter hadde Stabæk en god femminuttersperiode.

De Blaa hadde flere nesten-sjanser og knallhard kjemping presset frem en rekke feil og gjorde gjestene usikre. Ni minutter før slutt utnyttet Iris Omarsdottir en kjempetabbe i RBK-forsvaret. Rosenborg-stopper Kristine Leine skulle spille ballen tilbake til keeper, men spilte ballen forbi utrusende Rulyte. Omarsdottir fullførte løpet og satte ballen i det tomme målet til 2–1.

Gjestene forsøkte å mobilisere en sluttspurt, men Sunniva Skoglund var strålende i Stabæk-målet og etter tre intense tilleggsminutter kunne De Blaa juble ellevilt for cupfinale mot Brann.

– Utrolig prestasjon

– Det var en utrolig prestasjon av jentene. Alt i alt vinner vi fortjent. Det er det ikke mange som hadde trodd, da vi skulle møte Rosenborg, sier en glad og stolt Stabæk-trener, Per Inge Jacobsen.

Han sier Stabæk lærte en del av 1-3-tapet for RBK i helgen.

– Det tok vi med oss inn i kampen i dag.

Jacobsen har tidligere vunnet cupfinalen, som Avaldsnes-trener i 2017. Han sier rammen rundt cupfinalen er helt spesiell.

– Nå blir det mobilisering fra begge klubber. Det blir en fest, det er dét som er gøy med den dagen. Så er det på banen det teller – vi får sørge for å være best mulig der.