Lars Hvardal (82), Rolf Olaf Haavik (87) og Øystein Aagenæs (89) ønsker mer enn noe at Grinimuseet ved Ila landsfengsel skal bli et nasjonalt museum.

I dag øynet de håp om gode svar, da avdelingsdirektør Stein Sægrov i kulturdepartementet kom på besøk.

LES OGSÅ: - Norge har nærmest glemt Grini

LES OGSÅ: Ingen rekker opp hånden for Grini

Saken har vært på dagsorden siden jul og politikere på alle nivåer, og fra de fleste partier, har engasjert seg.

– Alle oss frivillige her oppe ser dette som et nasjonalt museum, det er ikke et lokalt museum. Men det må finansieres, sier Rolf Olaf Haavik (87) som selv satt å Grini under krigen.

Til topps

Tidligere i år ble kulturminister Thorhild Widvey spurt av Marianne Aasen (Ap) i Stortingets spørretime, om hva som er statens visjon for museet.

– Dersom stiftelsen søker om statlig støtte, kan jeg forsikre om at det vil få en grundig behandling, svarte kulturminister Thorhild Widvey.

Avdelingsdirektør Stein Sægrov i kulturdepartementet hadde ikke så mange svar.

– Det statsråden sa i Stortinget gjelder fortsatt. Det som skjedde her og historien knyttet til dette stedet, er åpenbart viktig. Hvordan vi tar det videre, må vi drøfte, sa han.

LES OGSÅ: Kampen for Grinimuseet fortsetter

LES OGSÅ: Bærum kommune sletter Grini-gjelden

- Imponerende innsats

Til stede i dag var både lokalpolitiker Morten Skauge (H), fylkespolitiker Vibeke Limi (Frp), administrerende direktør ved Akershusmuseet, Cecilie Øien, fagansvarlig for kulturvern i Bærum kommune, Ingunn Stuvøy, sammen med representanter fra kulturdepartementet og Stiftelsen Grinimuseet.

– Det er to elementer vi skal ha respekt for. Det ene er historien tilknyttet stedet, det andre er den imponerende innsatsen som legges ned av frivillige. For å få til gode løsninger videre, må det tenkes langsiktig, var budskapet fra Sægrov.

LES OGSÅ: 17-åring lurte Gestapo: – Jeg så altfor dum ut

Trolig inn under Akershusmuseet

Mye tyder på at Grinimuseet vil gå inn under Akershusmuseet i fremtiden. Herunder ligger mange museer, deriblant Asker museum og Oslofjordmuseet.

Administrerende direktør Cecilie Øien har besøkt museet på Grini flere ganger.

– Her tror jeg vi kan få til en god balanse mellom det frivillige og det profesjonelle, sier hun.

LES OGSÅ: Film om Osvald-gruppa: - Jeg lærte sabotasje av Asbjørn Sunde