Ti Bærums-skoler skulle etter planen fått nye nettbrett når elevene kom tilbake fra vinterferie. Men kommunen sliter: Elevene må vente til høsten før de får utstyret kommunen har så store forventninger til.
LES OGSÅ: Dataspill fyller mange timer om dagen
Skåner trær
Skoletoppene i Bærum tok torsdag med seg Sten Ludvigsen, leder av utvalget som har arbeidet med oppdraget «Fremtidens skole», på besøk til Grav skole og Vøyenenga ungdomsskole. Der fikk de se hvordan nettbrett brukes i skolen.
Først ute var 3. trinn på Grav, som lagde digitale presentasjoner med både tekst, bilder og lydfiler. Informasjon fant elevene både i bøker og på nettet. Og kildekritikk var tydeligvis et velkjent begrep.
– Vi kan søke og finne mye informasjon på nettet. Og vi lager musikk som vi legger inn i filmer, sier Liv Henriksen Torsvik (8).
– Vi trenger heller ikke å bruke så mye bøker, så da trenger vi ikke å hugge ned så mye trær, sier Eva Unnli (8).
LES OGSÅ: Aurora (11) sendte lekseprotest til ordføreren
Ludvigsen ble rørt
Også eldre elever fikk vist frem hvordan de i de ulike fagene lager både bøker, filmer og avanserte tankekart ved hjelp av nettbrett.
Sten Ludvigsen ble imponert over alt Grav-elevene fikk til.
– Jeg er lettrørt, så det var vanskelig å kontrollere seg, sier han.
– Elevene er mer aktive og motivert. Det blir mer variasjon, mer samarbeid, og de trenger ikke sitte statisk ved en pult, sier Grav-rektor May Gautier Gjerdsbakk.
I august får ti nye skoler nettbrett:
– Det var vanskelig å få skaffet og klargjort så mange nettbrett på en gang, forklarer skolesjef i Bærum Siv Herikstad.
Hun gleder seg til å dele ut flere nettbrett.
– Dette er så moro, det er et eventyr, sier hun.
LES OGSÅ: Kongefamilien viser vei for Bærumsskolen
Kvalitet koster
Tidspunkt for når alle skoler i Bærum kan ta i bruk nettbrett er usikkert, ifølge Herikstad:
– Økt kvalitet koster, det økonomiske bildet vil også være en del av det politikere og rådmann må ta stilling til før alle Bærums-skoler kan få.
– Først må vi evaluere de neste ti skolene. Vi må vite hva vi gjør. Det er jeg som må forsvare dette overfor hver mamma og pappa. Det skal ikke være usikkerhet rundt hva elevene møter i Bærums-skolen, sier Anne Lene W. Hojem.
Fordommer
Lærerne på Vøyenenga er i hvert fall ikke i tvil og kan fortelle om mer produktive og motiverte elever, også de med lærevansker. De opplever at de har fått mer tid, flere verktøy og muligheter til å tilpasse undervisningen bedre.
Utfordringene er blant annet knyttet til lisenser, lagring i sky, dyre apper, treg nettilgang og ikke minst fordommer, ifølge lærerne.