• Flere bilder nederst!

– Vi skal ha en forsøksordning med å suge opp gåsemøkk fra strendene. Dette er noe vi kommer til å prøve ut i år dersom det tekniske utstyret fungerer, sier Tomas Westly i Asker kommunes natur og idrettsavdeling.

– Hva slags type utstyr er det snakk om?

– Det er egentlig en løvblåser, altså en maskin som brukes til sånne type ting. Vi har også andre maskiner som vi bruker på kunstgressbaner, og som vi også har tenkt å prøve ut til dette, fortsetter Westly.

Han har foreløpig ikke hatt mulighet til å teste ut utstyret på strendene i Asker.

– Det må være tørt, og regnet ødelegger for oss hele tiden, sier Westly.

LES OGSÅ: – Det koster noen titusener

Skyter med varselpistol

Mens bestanden av kanadagås er redusert, er det blitt desto mer grågås og hvitkinngås langs strendene i Asker og Bærum. Resultatet er badestrender og grøntområder dekket av gåsemøkk.

Asker kommune håper badestrendene vil bli litt mer delikate med den nye metoden, men jobber også hardt for å bli mindre plaget av gjess.

– Vi punkterer egg og vi skyter et visst antall gås. Vi har også begynt å skyte med varselspistol for å skremme dem. Det fungerte ganske fint, så hvis folk hører det smeller så vet de hva som skjer. fortsetter Westly.

– Det er særlig Hvalstrand og Sjøstrand hvor vi prøver å få dem vekk. Det er de strendene som er mest besøkt. De har blitt så vant til mennesker at de ikke er redde lenger, men de er redde for skuddet, legger han til.

LES OGSÅ: Fotograf gikk rett i gåsemøkk-fella

Har punktert 350 egg

I Bærum kommune ser de på det som en umulig oppgave å få bukt med gjessene.

– Det er et problem, og et årlig problem, men vi har ikke noe tiltak mot det. Det vi gjør er å prøve å begrense bestanden av gjess. Vi har punktert egg i våres for å holde bestanden nede, men vi må leve med gjessene, sier leder for natur og idrett i Bærum kommune, Svein Finnanger.

Kommune har i år punktert 203 grågåsegg og 147 hvitkinngåsegg. Antall reir som kommunen har registrert er 51 for grågås og 41 for hvitkinngås. Grågås kan jaktes på om høsten, men ifølge naturforvalter Bjørn Erik Pedersen i Bærum kommune har denne jakten liten betydning på bestanden. Hvitkinngås er det ikke innført jakttid på.

LES OGSÅ: Søkte om å skyte gjess - fikk nei

En metode som har vist seg å fungere, og som Bærum kommune har prøvet ut, er å sette opp lave gjerder. Dette fungerer imidlertid kun hvis gjessene har kyllinger.

– Når de har kyllinger opplever de at fluktveien tilbake til vannet blir stengt ved et slikt gjerde. Dette gjør at de unngår å legge seg der, forteller Finnanger.

LES OGSÅ: 23 års kamp mot gåseegg til ingen nytte

– Må legge kunstgress

Men på tross av flere tiltak og nye metoder tror ingen i våre to kommuner at de vil bli kvitt problemet med gjess langs de lokale strendene.

– Det tror jeg egentlig ikke, men man får bare prøve å redusere problemet på de mest besøkte badestrendene. Skal vi fjerne problemet, så må vi fjerne alt gresset. Da må vi legge asfalt eller kunstgress på badestrendene, avslutter Westly.

– Vi må leve med gjessene. Vi blir ikke kvitt problemet, avslutter Finnanger.