27 vaktelhøner tripper rundt 14-åringene Amanda Eriksen og Sander Henriksen på jakt etter små gule maiskorn. I den vesle inngjerdede hønsegården i Lommedalen har ungdomsskoleelevene startet egg-business. Små kamuflasjefargede egg selger de til gourmetbutikken for kortreist mat på Bærums Verk.

Det vesle eggeventyret startet for ett år siden. Uten å spørre foreldrene tok Sander bussen ned til Sandvika for å kjøpe noen kyllinger.

– Jeg hadde lyst på kyllinger, så jeg fant en annonse og kom hjem med fire vaktelhøner. Det var ikke spesielt vaktler jeg var ute etter, men det var det jeg fikk tak i. Mamma og pappa ble ganske overrasket da jeg kom hjem med fuglene, forteller 14-åringen.

Sander bor i et rekkehus på et nytt boligfelt, lite egnet for å drive vaktelfarm.

Men han visste råd.

– Amanda, som jeg går i klasse med på Mølladammen, hadde hørt om fuglene mine så hun stakk innom en tur og tok en titt.

Og klassevenninnen fikk full tenning, og planen om å stifte eget firma og starte eggproduksjon klekket de kjapt ut.

LES OGSÅ: 40 gode ideer for fremtiden

Satte i gang produksjon

Hjemme hos Amanda var det plass til en liten vaktelgård i hagen, og den ble bygget av Amandas pappa, med god hjelp fra Sanders pappa.

I løpet av kort tid reiste det seg et lite hønsehus med uteplass under tak tettet med nettinggjerde over, under og på alle sidene. Da hønsehuset var på plass, ble det kjøpt inn nye vaktler, og det var bare å sette i gang produksjonen. I løpet av sommeren trippet det rundt i hønsegården 12 vaktler som i snitt la 1,4 egg i døgnet.

Utover høsten gikk de til innkjøp av enda flere fugler, og nå teller de 27.

Mamma og pappa ble ganske overrasket da jeg kom hjem med fuglene.

SANDER HENRIKSEN (14)

En god forretnings- og markedsføringsplan var viktig for de unge gründerne. Amanda ble daglig leder og markedssjef, mens Sander fikk tittelen produksjonssjef og fakturaansvarlig. Navnet på firmaet ble Imsa Høns.

– Vi kjenner markedssjefen nede på Maxbo, så vi tok kontakt med ham for å få noen tips. Vi leste masse på nettet om det å starte egen bedrift, og vi lærte om ungt entreprenørskap på skolen, forteller Amanda.

LES OGSÅ: Asker-elever vant med lys idé

Solgte egg i nabolaget

Hun og Sander har lest det de har kommet over av litteratur om vaktler og eggproduksjon. Dermed var de i gang. Egen logo hadde også Imsa Høns sikret seg.

– Vi solgte eggene til folk vi kjenner og til nabolaget, forteller gründerne.

Naboer Budstikka har snakket med forteller at de to syklet rundt og var driftige til å selge de små kamuflasjefargede eggene på størrelse med cherrytomater, eller ca. 1/5 av et vanlig egg.

Også Amandas pappa, som jobber hos gods-eier Carl-Otto Løvenskiold, ble involvert i salget.

– Han tok med noen egg på kontoret og solgte der. Slik fikk Carl-Otto Løvenskiold kjennskap til vaktlene våre, forteller Amanda.

Vi håpet å tjene noen hundre-lapper i måneden, men nå tjener vi noen tusen.

AMANDA ERIKSEN (14)

På denne tiden var Løvenskiold i gang med planene for en gourmetbutikk på Bærums Verk.

Og da butikken åpnet i november, lå Imsa Høns’ egg klare i disken med slagordet «Imsa – godt for helsa».

– Du kan godt si at vi har skutt gullfuglen. Det er ikke så mange som driver med vaktler, i hvert fall ikke unge folk som oss, sier Sander, som ikke er bekymret for konkurranse fra andre eggprodusenter.

Tjener godt med lommepenger

14-åringene er de eneste styremedlemmene i Imsa Høns. Tenåringene eier firmaet sammen, men det står i Amandas pappas navn. Firmaet omsetter for rett under 50.000 kroner slik at de unngår skatt.

– Da vi begynte med dette, håpet vi på å tjene noen hundrelapper i måneden, men nå tjener vi noen tusen, så det blir litt lommepenger.

Amanda og Sander putter ikke alle pengene de tjener i lommen.

– Det er viktig å sette av litt i firmaet slik at vi har ekstra hvis et eller annet skulle skje. Får vi pålegg fra Mattilsynet om å slakte fuglene på grunn av sykdom eller en rev kommer seg inn og tar dem, er det godt å ha litt ekstra til å kunne kjøpe nye fugler eller gjøre andre nødvendige tiltak, forklarer de.

Hvor lenge de kommer til å holde firmaet i gang og drive eggproduksjon vet de ikke.

– Nå går vi i 9. klasse. Hva som skjer etter 10. vet vi ennå ikke. Da begynner vi kanskje på forskjellige skoler, men det vil være fint å ha på cv-en senere at vi er gründere. Og vi har jo en kontrakt å forholde oss til, sier Sander.

Hos Smelters Mathus er de i alle fall fornøyde. – Det er veldig morsomt at lokale ungdommer leverer vaktelegg til oss. De gjør begge en skikkelig jobb og er veldig dyktige, og vi selger en del av deres egg, sier daglig leder på mathuset, Andreas Gullhav Hagen.

LES OGSÅ: Løvenskiold-familien åpnet mathus på Bærums Verk