Færre og færre er medlemmer i norske golfklubber. Fra toppåret i 2009, da Norges Golfforbund hadde 125.388 medlemmer, har pilen pekt kun én vei: nedover. I 2014 var det 101.000 registrerte medlemmer i golfforbundets klubber.

I håp om å stagge nedgangen har både Lommedalen golfklubb og Nordhaug golfklubb anlagt fotballgolfbaner på sine anlegg.

– Det er for å få flere folk til å komme på golfbanen, rekruttere flere til golfen og for å få flerbruk på anleggene, forteller Lars Havrevold.

Han er daglig leder for Lommedalen golfklubb og leder selskapet som driver banen på Nordhaug, ved siden av Haga golfklubb langs Griniveien.

Havrevold er i tillegg sjef for organisasjonen Norske golfbaner. Han forteller at de i Lommedalen har rundt 400 medlemmer, omtrent like mange som i fjor. I relativt ferske Nordhaug golfklubb har antallet medlemmer vokst jevnt fra oppstarten for tre år siden til 950 i år.

LES OGSÅ:

Tvilende i Bærum

I Bærum Golfklubb har de foreløpig ingen planer om å gjøre det samme.

– Jeg tror man skal rekruttere folk til golfen på golfens premisser. Fotballgolf gjør nok at flere kommer til anlegget og det kan bli mer inntekt av det, men jeg er usikker på om det rekrutterer golfspillere, sier daglig leder André Jåtog i Bærum golfklubb.

Klubben hadde per 20. juli i år 1.364 medlemmer, mens de ved utgangen av juni 2014 hadde 1.207 medlemmer. Selv om pilen kan se ut til å peke riktig vei, erkjenner Jåtog at de må jobbe hardt for å rekruttere nok nye golfere.

Kompisjubel

Kameratene Henrik Kjærvik (20), Magnus Meyer (21) og Ola Ødegaard (21) kom egentlig til Lommedalen for å svinge golfkøllene, men lar seg overtale til heller å bruke bena.

Ingen av dem har spilt fotballgolf før.

– Man må vel passe på at man ikke skyter på hverandre, sier Ødegaard og ser rundt seg for å se om det kommer noen golfballer flygende gjennom luften.

Kameratgjengen står på én av de ni fotballgolfhullene som ligger rundt, ved og mellom de vanlige golfhullene.

Kjærvik legger golfbagen til side, men lar golfhansken være på, og legger ballen til rette. To spark senere ligger ballen i det drøyt halvmeter brede hullet, til stor jubel og anerkjennende nikk fra kameratene.

– Det er et morsomt konsept, men det spørs hvor mye interesse for golf man får av dette, oppsummerer fotballgolfdebutanten Kjærvik.

Vil ha yngre spillere

Med en gjennomsnittsalder på 52 år i Bærum golfklubb, mener Jåtog at de også trenger flere yngre golfspillere.

Han tror likevel ikke det å bytte ut golfballene med fotballer er riktig medisin: – Vi må løse rekrutteringsproblemet i golf, men jeg er usikker på om fotballgolf er løsningen, sier Jåtog.

Han understreker at dette er hans personlige meninger, og ikke nødvendigvis klubbens syn.

Fotballgolfforbundet positive

Fotballgolfbanene i Lommedalen og på Nordhaug åpnet i 2014.

Havrevold forteller at det ennå ikke er veldig mange som har byttet ut fotballsko med golfsko, men ser optimistisk på fremtiden.

– Vi ser golfspillende fedre med fotballspillende barn. Jeg tror i alle fall det vil skape mer aktivitet etter hvert, sier han.

Arne Inge Olsen, en av ildsjelene i norsk fotballgolf, tror også golfklubber kan dra nytte av å gå i tospann med den relativt unge idretten fotballgolf.

– Det bidrar til at golfsporten kan nøytralisere en liten nedgang, mener Olsen, som var med på å starte opp forbundet Footgolf Norway.

Golfetikette

Olsen trekker frem likheten mellom sportene som én av hovedgrunnene til at de kan hjelpe hverandre frem. Banene er stort sett like, reglene ligner og begge har krav til etikette.

– Vi ikke stå med hvit dress på banen, men det nytter ikke med bar overkropp og fotballshorts. Man kler seg ordentlig og oppfører seg ordentlig i fotballgolf, forteller Olsen.

Les flere sportsnyheter på Budstikka.no