Når Sander Henden (16) denne uken spiller Holtsmark Open, spiller han for mer enn egne ambisjoner. For hver birdie han får, donerer støttespillere penger til bestefarens kreftbehandling.

– Når du først trenger hjelp, så er det folk der ute, sier Geir Henden (60).

I fjor høst fikk han påvist kreft i tolvfingertarmen med spredning til leveren. Etter tre runder med cellegiftbehandling ved Bærum sykehus fikk han beskjed om at det ikke hjalp. Svulsten fortsatte å vokse.

– Jeg fikk beskjed om at det ikke var mer å gjøre, men jeg har aldri vært typen som har gitt opp.

– Kan ikke gi opp nå

Istedenfor å kaste inn håndkleet fant han et tysk privatsykehus som kunne tilby en annen behandling enn han hadde fått hjemme, såkalt «regional kjemoterapi».

LES OGSÅ: Ellen Cecilie fikk antatt ti fotografier

Leger der sprøytet langt sterkere cellegift direkte inn i svulsten. Metoden regnes som eksperimentell i Norge, men er godkjent i EU. Tre behandlingsrunder senere har han fått signaler om at det ser ut til å hjelpe. Om noen uker får han testsvar som avgjør om han kan fortsette behandlingen her i Norge, eller om han må tilbake til Tyskland.

– Må jeg ned en tur til, så må jeg ned en tur til. Jeg kan ikke gi opp nå, sier Geir.

Hver behandling koster med dagens kurs rundt 200.000 kroner, og alt må betales fra egen lomme.

Da er støtten fra familie og gamle og nye venner god å ha.

– Det er så mye godhet der ute at du ikke tror det, sier Geir.

Datteren hans startet en Facebook-gruppe hvor de som ville kunne donere penger.

– Det er alltid vanskelig å begynne med slike ting selv, så hun har gjort en fantastisk jobb.

LES OGSÅ: – Det er helt absurd. Vi skulle jo egentlig vært døde

Støtte fra håndballfamilien

Et langt liv i Bærum-håndballen, både som A-lagsspiller for Stabæk i 17 år og som trener i Haslum har også gitt ham venner som stiller opp. Så langt har støttespillerne gitt mellom 170.000 og 180.00 tusen kroner til sammen.

– Det er hele håndballfamilien som deltar. Det er så rørende at jeg kan nesten ikke beskrive hvor fantastisk det er, sier 60-åringen.

I tillegg samler Sander inn penger med sitt golfspill. Ideen var det hans mor, Geirs datter, som fikk før han skulle delta i junior-NM på Bogstad tidligere i sommer.

LES OGSÅ: Krokeide håpet på topp 48 – endte med NM-sølv

For hver birdie han klarte donerte de som ville et avtalt beløp til Geirs behandling. I NM endte det med åtte birdier og 16. plass. Under proffturneringen Holtsmark Open, som begynte onsdag, håper han på et tosifret antall birdier.

Moren spurte om det la for mye press på ham, men den unge golfspilleren var glad for kunne hjelpe:

– Jeg tenkte på det med en gang, men tenkte ikke på det da jeg kom på banen, forteller han.

Behandlingen har gitt få bivirkninger, men Geir er ikke i form til å spille golf selv helt ennå. Men han kan være med Sander på banen.

– Det eneste jeg ikke får lov til er å være caddie. Jeg har for mye egne meninger.