For mens Norges Golfforbund mener kvinneandelen i norsk golf er altfor lav, har Bærum Golfklubb lykkes godt med å skape et kvinnemiljø – en tredjedel av spillerne er kvinner.

Selv vet ikke klubben helt hvordan de har klart å skille seg ut.

– Det er veldig hyggelig, men skal vi vokse videre må det bli en jevnere fordeling mellom kvinner og menn i norske golfklubber. Vårt damemiljø har vokst frem organisk, og vi leter i likhet med resten av klubbene etter løsningen på kvinnekoden, sier daglig leder André Jåtog.

Han tror det er viktig for klubbene å kunne tilby noe ekstra til kvinnene, noe som gir selve spillet en merverdi.

– Det sosiale er nok viktig. Vi gutta konkurrerer om alt mulig, og dette spillet er gjennomsyret av konkurranser laget av menn for menn. Jeg tror det sosiale rundt spillet, samtalene og miljøet på klubbhuset er vel så viktig for kvinner som konkurransebiten, sier Jåtog.

Klar for dameturnering

Neste helg arrangerer klubben dameturnering med over 70 deltagere, hvor naboklubbene Grini, Haga- og Oslo Golfklubb også er invitert. For Pernille Argel og Bente Grobstok blir det en mulighet til å revansjere fjorårets bitre tap mot Haga.

– I år skal disse Haga-damene ned fra tronen, ler Grobstok, som mener at selv om det sosiale er svært viktig for kvinnene i klubben, skal ikke konkurransebiten undervurderes.

 

– Trenger litt ekstra

– Det bor et konkurransemenneske i oss alle, også oss, sier Grobstok.

Sammen med Argel møtte hun Budstikka i regnet på Bærum Golfklubb. Været hadde satt en stopper for dagens 18-hullsrunde, men de to var enige om at litt regn kan gjøre godt for banen, etter en lang tid med tørt og varmt vær.

– Jeg tror vi damene trenger å nødes litt ekstra. En lunsj før runden, eller en middag etter, arrangere litt turer og opprettholde et godt miljø. Det sosiale spiller en stor rolle for oss kvinner, sier Grobstok, som er på golf-banen to-tre ganger i uken.

Vekstområde

Jåtog mener kvinnefokuset er viktig, for at norsk golf igjen skal vokse. En undersøkelse som tidligere i år ble presentert av Akershus fylkeskommune, viser blant annet at 70 prosent av golfspillere i Asker og Bærum er menn, drøyt 5.200 i tallet.

– Skal vi bli større må kvinneandelen nærme seg herreandelen. De fleste damene som spiller på damedagen her, er veldig glad i konkurranse, og den gruppen er enormt viktig. Samtidig er den store utfordringen å finne ut hvordan vi skal nå gruppen hvor konkurranse kommer i andre rekke, sier Jåtog.