Årsaken er at så godt som samtlige norske golfklubber baserer driften på medlemskap, og spillere må ha gyldig sertifikat og medlemskap i en norsk klubb for å kunne spille golf.

Forrige uke åpnet Holtsmark GK i Lier for at spillere uten gyldig medlemskap kan spille på deres hovedbane, med forbehold om at spillere kan vise til tidligere erfaring med sporten.

– Vi har diskutert og vurdert dette, men er klare på at det ikke er noe for oss. For hvordan skal det håndheves? spør daglig leder i Ballerud GK, Thomas Faale, som mener at klubbene må være sikre på at spillerne vet hvordan man oppfører seg på en golfbane, for banens del og for andre spilleres sikkerhet. Sertifikatet får man ved å ha gjennomført norsk golfs grunnkurs, som tidligere ble kalt grønt kort.

LES OGSÅ: – På tide at norsk golf endrer seg

– Ikke for oss

Budstikka har vært i kontakt med flere lokale klubber, og gjennomgangstonen ser ut til å være den samme. Klubber i Asker og Bærum tror Holtsmarks nye strategi er positiv – så lenge ikke flere klubber kaster seg på.

– Jeg tror ikke Holtsmark vil «stjele» spillere fra oss, men om alle klubbene i nærområdet gjør dette, blir det vanskelig å holde på kravet om medlemskap. Vi lever godt med at Holtsmark gir folk mulighet til å gjenoppdage sporten, og forhåpentligvis blir de så ivrige at de melder seg inn i sin lokale klubb. Alt som øker interessen for golf er bra, men her i Asker og Bærum holder vi oss på en strikt linje hvor vi ønsker medlemmer i de lokale klubbene, forteller Faale.

Også på Grini GK er de spent på effekten av Holtsmark GKs tiltak.

– Et fint tiltak, men også litt skummelt med tanke på sikkerhet. Å spille golf uten et grunnkurs er det samme som å tro at man kan sette seg bak rattet på en bil, bare fordi man har kjørt i Kristiansand dyrepark når man var åtte år gammel, sier daglig leder Tone Malm.

– Vi er spent

Daglig leder ved Holtsmark GK, Per Gullberg, påpeker at det er opptil hver enkelt klubb å bestemme hvem som skal få spille på banen.

– Vår tanke er at det er tusenvis av spillere der ute som har måttet slutte med golf fordi at de ikke kunne rettferdiggjøre tidsbruken. Når man bare kan spille et par ganger i året, så frister det nok heller ikke med et dyrt medlemskap. Derfor ønsker vi å se om vi kan friste noen av disse tilbake til sporten, sier Gullberg som nå er spent på responsen.