Skip to main content

Sen åpning av golfbanene – taper penger for hver dag

MÅ VENTE: MDG-politiker Nikki Schei er en ivrig golfspiller. Foreløpig må han holde seg på driving rangen, som her på Haga Golfklubb.
MÅ VENTE: MDG-politiker Nikki Schei er en ivrig golfspiller. Foreløpig må han holde seg på driving rangen, som her på Haga Golfklubb.

Golfforbundet kaller årets vinter naturkatastrofe og frykter konsekvensene. Våre klubber ser ut til å ha klart seg brukbart, men åpner senere enn vanlig.

– Man må bare smøre seg med tålmodighet, sier MDG-politiker Nikki Schei.

Han er blant mange ivrige golfspillere som kribler etter å svinge seg løs på golfbanene.

– Det har vært en tøff vinter, det er det ingen tvil om. Det har alle banene i Oslo-området merket, også vi, sier Jan-Tore Grønlund ved Grini Golfklubb.

De siste årene har man åpnet rundt 20. april. I år blir åpningen nesten en måned senere. Lørdag åpnet treningsfeltet. I dag åpnes banen.

LES OGSÅ: Du nyter nå en av tidenes varmeste starter på mai måned

Isbrannskader

Klubbens daglige leder legger ikke skjul på at de taper penger for hver dag som går uten at de har kunnet åpne banen.

– Grini er en klubb med solid økonomi og som er populær på grunn av beliggenheten. Vi har mange greenfeegjester, sier Grønlund og legger til at det er forsiktighetsprinsippet som gjelder når de nå åpner banen.

Grønlund sier de er vant til å ha en lang sesong på Grini, det kommer det nok til å bli i år også, men legger ikke skjul på at de har hatt isbrannskader på banen. Når banen åpnes førstkommende tirsdag kommer man i første omgang til å spille på seks vintergreener og tre vanlige greener.

– Vi ser at det spirer bra. Der det er nysådd, slipper vi ikke spillere utpå.

LES OGSÅ: Golfbaner måtte stenge etter snøkaoset

– Lengre og tyngre vinter

Daglig leder ved Haga Golfklubb, Erik J. Solberg sier det har vært en lang vinter og at de ligger litt etter skjema.

– Det spirer og gror godt nå og åpningen av banen blir et sted mellom 17. mai og 1. juni.

Han sier det er litt for tidlig å slå fast eksakt, at de er avhengige av varmen og er forsiktige med å sette en dato.

I fjor ble banen åpnet 6. mai.

– I år har det vært en lengre og tyngre vinter.

Solberg legger ikke skjul på at det kribler hos mange golfspillere om dagen, men understreker at det er viktig at ikke banen åpnes for tidlig, da trafikken på banen garantert blir stor så fort den åpnes.

– Det er viktig at gresset får satt seg, derfor er det bedre å vente litt lenger. Når vi først åpner blir det stor pågang.

LES OGSÅ: Slik skal de få flere til å spille golf

– Litt flaks

André Jåtog er daglig leder i Bærum Golfklubb. Han sier de ser ut til å ha kommet seg greit gjennom vinteren.

– Vi åpner kanskje en uke senere enn vanlig, jeg tipper det blir rundt 17. mai.

Han legger til at det kun er én green som ser litt dårligere ut enn den pleier.

– Vi har nok hatt litt flaks, samtidig har vi gjort de riktige tingene. Det som skjer før jul er viktig, vi var ute og måkte av et snølag rundt 10. desember.

Matthias Gullberg i Asker Golfklubb sier de planlegger å åpne innen en-to uker. I fjor åpnet banen 1. mai. Da måtte de senere stenge to ganger på grunn av snøfall.

Golfklubb får penger til putting 

Tok isen tidlig

– Vi har hatt mye flaks i år, men vi tok også isen tidlig, og det hjalp. Vi har hatt tid til å så igjen og banen kommer til å holde veldig bra kvalitet når vi først åpner.

Han sier banen er relativt grønt, men at de avventer litt med åpningen for å være helt sikre.

– Litt naturkatastrofe

– Det har nesten vært litt naturkatastrofe for golfen mange steder på Østlandet, sier anleggssjef i Norges Golfforbund, Pål Melbye.

Han sier at det ikke er uvanlig at golfbaner får medfart av vinteren, men at det har gått spesielt hardt ut over mange baner i år.

– Golfbanedrift i Norge er en kunstøvelse i seg selv, sier Melbye og beskriver at det er isdannelser som har tatt knekken på banene mange steder.

Han forklarer at det er langvarig is som har vært utfordringen i vinter og at enkelte gresstyper tåler å ligge under is i 40 døgn, andre opptil 100 døgn.

– Etter 100 døgn er det kroken på døren for de fleste gresstyper.

Økte kostnader – taper inntekter

Melbye påpeker at vinteren har gitt økte kostnader for å sette banene i stand og at mange klubber taper greenfeeinntekter på at de ikke har åpnet ennå. 

Han råder klubbene til å skaffe seg mest mulig kompetanse på banedrift, ber spillekåte golfere om å vise forståelse og sier at det nå er viktig at medlemmene støtter opp om klubbene sine.

– Nå trenger klubbene støtte.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.