For mens Grini Golfklubb jubler over greener som knapt har vært bedre såpass tidlig i sesongen, har Haga Golfklubb noen få hundre meter unna måttet senke prisene grunnet skadene en lang vinter har påført banen.

– Vi har blitt skånet de siste tre vintrene, men i år har vi virkelig fått merke isskader på banen, sier daglig leder ved Haga Golfklubb, Claes Gunnarsson.

Selve åpningen av banen var ikke langt unna datoen året før, men isskadene gjennom vinteren og våren har tatt knekken på områder av banens fairway.

– Vi har ikke Bogstad-nivå (en av landets fremste golfbaner) på banen akkurat nå, men greenene har heldigvis blitt skånet for det verste, sier Gunnarsson, som opererer med reduserte priser, all den tid banen ikke er i topp stand.

– Fairwayene har betydelige skader etter vinterens is. Vi har måttet så om der hvor isen har drept gressmatten, forteller Gunnarsson, som forklarer at jorden må holde over 10 grader for at gresset skal gro – og helst over 15 dersom prosjektet skal få skikkelig fart.

– Det sier noe om hvor store utfordringer det er knyttet opp mot å drive golfbane i Norge, legger Haga-sjefen til.

LES OGSÅ:

6.500 golfere over 25 år

Disse idrettene fenger oss mest

– Isen er den store fienden

Han får støtte av anleggsansvarlig i Norges Golfforbund, Pål Melbye, som forteller at alle golfklubber i løpet av en tiårsperiode må forvente betydelige isskader på banen.

Slike skader kan bli svært kostbare, og det finnes tilfeller der isen har kostet i millionklassen.

– Vi har eksempler hvor klubber har måttet så om så godt som hele banen, etter å ha blitt dekket av is gjennom vinteren. Da kommer utgiften fort opp i millionklassen. I gjennomsnitt regner vi med en snittpris på 20.000 kroner per hull, når isskader oppstår, forklarer Melbye.

Isskader tar livet av godt gress, og kostnadene er knyttet opp mot det ekstra arbeidet med å så om områdene som er rammet, samt eventuelle utsettelser av åpning, eller perioder med reduserte priser.

LES OGSÅ:

Feiret 17. mai på golfbanen

Her er idrettene som holder fast på eldre medlemmer

 

Grini er fornøyd med vinteren

Mye av utfordringen ligger i de enorme lokale forskjellene. Bare noen hundre meter unna Haga Golfklubb, ligger Grini Golfklubb. Der er de svært fornøyde med vinterens behandling av banen.

– Det sier bare litt om hvor store variasjoner det kan bli lokalt, sier daglig leder Jan-Tore Grønlund, som slapp unna isskader gjennom vinteren.

– Når det er sagt, så har vi slitt noe med veksten på fairway, men da vi åpnet i slutten av april var greenene strøkne. Vi er strålende fornøyde med sesongens åpning, sier Grønlund, som tok over sjefsstolen på banen i april.

Han påpeker at ingen har kontroll over klimaet, men gir banesjef Jonathan Eccles mye av æren for at vinteren ikke har ødelagt for mye.

– Han har gjort veldig mye bra forebyggende, blant annet kutting og flytting av trær for å gi banen optimale solforhold, sier Grønlund.

Grini åpnet 23. april, og Grønlund var selv en del av årets første flight.