Skip to main content

Golfbaner måtte stenge etter snøkaoset

ÅPNET – OG STENGTE IGJEN: Jan Tore Grønlund håper på en snarlig gjenåpning, etter at de måtte stenge banen mandag. Innfelt kan du se en komplett oversikt over forventet åpning på lokale baner. Til venstre står greenkeeper Jonathan Eccles.FOTO: KARL BRAANAAS
ÅPNET – OG STENGTE IGJEN: Jan Tore Grønlund håper på en snarlig gjenåpning, etter at de måtte stenge banen mandag. Innfelt kan du se en komplett oversikt over forventet åpning på lokale baner. Til venstre står greenkeeper Jonathan Eccles.FOTO: KARL BRAANAAS

I strålende sol åpnet Grini GK banen til stormende jubel i helgen. Etter snøværet mandag er det usikkert når den åpner igjen.

For mandag så klubbens skotske greenkeeper, Jonathan Eccles, seg nødt til å stenge banen – etter et større snøfall.

– Det er fryktelig leit, ettersom tilbakemeldingene var så gode i helgen, sier daglig leder Jan-Tore Grønlund.

Etter en vanskelig vinter med varierende temperaturer, var det stor jubel blant medlemmene da nihullsbanen åpnet i helgen. Nå vet ikke Grønlund når banen kan åpne igjen, men håper pausen ikke blir langvarig.

Selv om snøen skulle forsvinne fort, må banen tørke tilstrekkelig før spillere kan sendes ut på gresset igjen.

LES OGSÅ: Slik skal de få flere til å spille golf

Vanskelig vinter

En skulle tro at den snøfattige vinteren var utelukkende gode nyheter for våre lokale golfbaner, men Grønlund kan fortelle at varierende temperaturer gir lang flere utfordringer – enn et jevnt snølag ville gitt.

– Det beste er om snøen får ligge som et lag over banen hele vinteren. Når det blir slik det har vært i år, så blir det veldig mye jobb på banemannskapet – spesielt i februar – når det hyppig veksler mellom minus- og plussgrader på kort tid, sier golflederen.

Han trøster seg med at banen virker å ha kommet seg godt igjennom vinteren.

– Tilbakemeldingene fra spillerne var veldig gode i helgen, og vi hadde tørre og gode forhold. Med jevne varmegrader fremover vil fairwayene gro seg til ytterligere, mener Grønlund.

LES OGSÅ: Golfklubb får penger til putting

Må utsette åpningen

På Bærum Golfklubb tar de mandagens snøvær med knusende ro, selv om den ønskede åpningen til helgen trolig ryker. Nå ser klubben for seg å åpne 5. mai.

– Det er selvfølgelig irriterende, men vi håper snøen forsvinner fort – og at den blir til fuktighet som banen likevel trenger, sier daglig leder André Jåtog, som påpeker at snøen i verste fall kan føre til uønsket soppvekst.

Han forteller at banen – til tross for en vanskelig vinter – har vært skånet for såkalt isbrann – hvor gresset kveles under et lag av is, ved skiftende mildvær og frost.

Åpner klubben 5. mai, vil det være i samme helg som de to siste årene. Hvert eneste år kjemper klubbene en kamp mot medlemmenes forventning om tidlig åpning, og banens tilstand.

– Åpner man for tidlig, så er det som å pisse i buksen for å holde varmen. Medlemmene blir fornøyde i starten, men om banen ikke blir bedre etter hvert, kommer frustrasjonen fort tilbake, sier Jåtog.

LES OGSÅ: Golfballene smalt i hus og hage. Nå blir naboene sikret med gjerde

Fikk 20 centimeter snø

Daglig leder ved Asker Golfklubb, Matthias Gullberg, fikk over 20 centimeter med snø i fanget mandag morgen – og måtte derfor vinke farvel til helgens sesongåpning.

– Nå blir åpningen utsatt i minst en uke. Det tar noen dager før denne snøen forsvinner, og så må den tørke tilstrekkelig før vi slipper til spillerne, sier Gullberg, som likevel finner noe positivt i det noe overraskende snøfallet.

– For banen sin del kan det være positivt, all den tid banen får en skikkelig vanning av snøen som smelter. Når denne smelter, skal vi preppe banen – og omsider komme i gang med sesongen, sier Asker-lederen.

PS: Til i bildet øverst kan du se en komplett oversikt over forventet åpning på lokale baner.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.