Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
– La oss få til Askerapplausen! La det komme fra hjertet, folkens! nærmest ropte en entusiastisk Marte Stokstad fra scenekanten i Asker kulturhus onsdag denne uken. – Vi er jo blant venner, og det er så viktig å løfte hverandre!
NRK-programlederen, som selv bor på Høn i Asker, gjorde sitt for å bygge fellesskapsfølelse blant publikum under årets Næringslivsdag i Asker. Stokstad var konferansier, og i salen satt 250 representanter fra lokalt næringsliv.

Direkte fra Næringslivsdagen klokken 12.30: Kunne en mathall overlevd i Asker?
Etter en dag i kulturhuset kan vi oppsummere tre store utfordringer for at det lokale livet skal få et løft. Asker må bli mer attraktiv for innbyggere, potensielle innbyggere og besøkende. Vi må finne flere måter å samarbeide på, og vi må løfte følelsen av tilhørighet til Asker.
I dette arbeidet spiller næringslivet en stor rolle. Mange av aktørene forteller det samme, de sliter med å få askerbøringene til å bruke tilbudene som allerede finnes. Altfor mange velger å dra til Oslo eller andre steder for å gå på kino, spise på restaurant, ta en øl eller se et show. Vi prioriterer ikke lokale tilbud.
Noen av kommunens store bedrifter delte erfaringer i en paneldebatt. Takeda, Indra, Wärtsilä og Tomra fortalte om utfordringer med å få tak i kompetanse og arbeidskraft. – Vi må tiltrekke nye generasjoner, sa de unisont.
De som driver butikkene i Asker sentrum, nikker nok gjenkjennende. De har kanskje nok arbeidskraft, men savner besøkende og spesielt yngre folk. Men her er et samarbeid i gang, Asker sentrum og Trekanten har god dialog om tiltak som kan trekke yngre til byen. Det hjelper ikke for de mange lokale aktørene langt unna sentrum.

Alvorlig situasjon for restaurantbransjen
Skal du markedsføre en region, kommer du kanskje lenger ved å kommunisere med nokså like budskap. Mange jeg snakket med, etterlyser en felles Asker-identitet og flere felles historier om hva Asker er og for hvem.
Det pekte også Pål Medhus på. Medhus leverte dagens kanskje friskeste kommentarer fra scenen da han fortalte hvordan stolthet, identitet og vilje til å bidra til felles nytte er noe av suksessoppskriften til «ostebygda Hol». Hans råd var klart, Asker bør knytte sammen landbruks- og opplevelsesnæring, slik Hol har bygget bygda rundt ysteriet.
Det var for øvrig skuffende lite mangfold blant dem som var utvalgt til å spre inspirasjon og kunnskap fra scenen. Innleggene kom fra en rekke menn med lang erfaring. I et par av debattene var det riktignok hentet inn noen kvinner. Men skal vi sikre gode samarbeid, må vi da starte med å gå bredt nok ut fra scenekanten?
Derfor var det litt ekstra gledelig å se Siw Bjelland motta årets gründerpris for arbeidet med blomstergården Fiori i Vollen. Etter bare ett år i drift gjør hun stor suksess. Den driftige gartneren og sosiale entreprenøren har fått i gang et samarbeid med Nav og er en møteplass for skolebarn og frivillige.
Det er et godt eksempel på at samarbeid gir en motor med mer kraft. Det må til om gode tilbud skal eksistere, brukes og være lønnsomme, og det er helt nødvendig for å få til ytterligere innovasjon og utvikling.