– Vi så at det ikke fantes et tilbud for vanlige spebarnsforeldre som trenger en liten pause, kanskje bare i noen timer. Det følte vi at vi måtte gjøre noe med, sier Maja Næss Wanggaard (23) som kommer fra Asker.

LES OGSÅ: –Måtte vente i halvannen time på skoleskyss

Sykepleierstudenten jobber til daglig på barsel- og fødeavdelingene ved Rikshospitalet. Nå står hun i en leilighet i Hvalstad. I bakgrunnen høres barnegråt som stilner i det mor Sara Johansen går inn i rommet.

– Hun er veldig rolig. Vi er heldige slik, sier Johansen når hun kommer ut igjen med Alba Josefine på armen.

For første gang skal både mor, far og den seks uker gamle babyen møte jentene som kan bli faste barnepassere i månedene som kommer.

– Vi legger alltid opp et møte med foreldrene i forkant. Det er viktig at vi klarer å skape tillit til både barn og voksne, sier Wanggaard.

Går slag i slag

Sammen med studentkollega Louise Rostad (24) fra Bekkestua startet hun opp tjenesten Barnepiken, i oktober i fjor. Siden har forespørslene kommet på rekke og rad.

LES OGSÅ: – Jeg tenkte at siden jeg har alt, så kunne jeg hjelpe barn som trenger det

Da blir det aktive dager for de to jentene som tilbyr barnepass i Oslo og omegn, Asker og Bærum. Rostad reiste rett fra jobb for å møte foreldrene til Alba Josefine, Wanggaard skal rett videre på nattevakt.

– Vi må gjøre et valg nå når vi er ferdig med studiene. Finne ut om vi skal satse på Barnepiken på full tid eller om det blir deltid samtidig som vi jobber som sykepleiere, sier Rostad.

– Det er mulig å få gjort unna mye jobb på T-banen på vei til og fra oppdrag, smiler hun.

– Lett å glemme seg selv

For far Steinar Tyssedal og mor Sara Johansen kan muligheten til avlastning være kjærkommen.

– Vi snakker mye om det. At det er lett å glemme å ta vare på seg selv og hverandre like etter at man har fått barn. Om vi begge sliter oss helt ut vil det gå ut over både Alba og oss, sier Tyssedal.

LES OGSÅ: Her er foreldrenes gripende brev: – Hver dag teller

Hverken familien eller de to jentene mener Barnepiken er ute etter å stjele barnepassene som tradisjonelt blir gjort av andre familiemedlemmer.

– Begge Albas bestemødre er i Tromsø, og det er begrenset hvor mye man ønsker å spørre personer du har tett rundt deg. Du vil ikke være til bry. Samtidig er det vanskeligere å passe et spebarn enn et barn som er litt eldre, sier Tyssedal og Johansen som selv begge er fra Tromsø.

– Vi jobber med barn daglig

Wanggaard mener at foreldre flest setter pris på at personer med sterk faglig kompetanse kommer inn og tar vare på barnet. Om de så bare skulle trenge noe så enkelt som noen fritimer for å gå på kino.

– Vi jobber med barn nesten hver eneste dag, på barsel-, føden eller gjennom Barnepiken. Ønsket er at foreldrene skal kunne slappe helt og føle seg trygge på barnevakten når de er borte fra barnet, forklarer hun.

– Rekrutterer dere kunder gjennom jobben på Rikshospitalet?

– Vi bruker i utgangspunktet ikke jobben til reklame. Det ville blitt helt feil, og promoteringen har egentlig gått litt på egenhånd. Markedet er stort, sier Wanggaard.