Jeg viser til innlegget i Budstikka fredag 3. juni «Gi de eldre valgmulighet til middag», skrevet av Philip Nordbø-Larsson. Det er på sin plass å rette fokus på maten som serveres på kommunens sykehjem og dagsenter.

Jeg er en olding som snart fyller 91 år og fortsatt bor heime i den samme boligen i Bærum siden 1966.

Nå blir jeg og 8–10 andre eldre fra Rykkinn hentet hver tirsdag og torsdag og kjørt til dagsenteret på Lindelia sykehjem. Der får vi en god frokost og god omsorg fra hyggelig personale.

Er været godt nok, får vi gå en tur eller gjøre forskjellige aktiviteter frem til middagen serveres cirka kl. 13.00. Deretter blir vi kjørt heim ved 14–15-tiden.

Vanligvis er middagen på dagsenteret ferdiglaget og god, men den kunne ha vært mer variert ved bruk av rene produkter fra grønnsaker, fisk og kjøtt. Det er som regel bearbeidede produkter som kjøttpudding, fiskepudding, kjøttkaker og fiskekaker.

En gang iblant er det sild og «rene» varer, og da jubler jeg! Jeg ønsker meg ikke flere valgmuligheter til middag slik Nordbø-Larsson foreslår, men bedre kvalitet med mat fra råvarer og variasjon i menyen som kjøkkenet planlegger for oss.

Ofte får vi for eksempel fiskepudding på tirsdager og fiskekaker på torsdager, det blir ensformig og dessverre også ganske smakløst. Vi besøker dagsenteret to dager i uken og gleder oss til middag i sosiale og trivelige omgivelser og vil gjerne ha litt ulike matopplevelser.

Jeg er mer opptatt av kvaliteten på maten og variasjonen enn de individuelle valgmulighetene ved hvert enkelt måltid. Jeg oppfatter det allerede slik at veganere og eldre med spesielle matønsker og -behov blir hensyntatt.

I tillegg til egen erfaring med mat på dagsenteret har jeg også observert min Alzheimer-syke kones meny gjennom fem år på sykehjem i Bærum før hun gikk bort. Min erfaring er også her at det sjeldent var rene råvarer servert.

I min ungdomstid og oppvekst i Lofoten har jeg jobbet med å bearbeide kvalitetsrik fisk, og fra dyrehold på gården lærte vi å utnytte alt fra dyra som gode råvarer til ulike retter. Kjøttkakene og fiskepuddingen smakte også av råvaren de var laget av.

Jeg klager ikke på behandlingen som vi eldre får i Bærum, heller tvert om, eldreomsorgen i Bærum er svært god med vennlige og flinke sykepleiere og personale med mye omsorg. Jeg er svært takknemlig for det.

Det hadde imidlertid vært veldig fint om middagsmåltidet vi får servert var mer variert og at man kunne kjenne smaken av råvarene kjøtt og fisk.