13-åringen fra Fornebu er et stort ballettalent. I syv år – mer enn halve livet – har hun danset ved Den Norske Opera & Ballett.

Nå kan det ta slutt. Ikke fordi talentet hennes ikke når opp, men fordi hun skal begynne på ungdomsskolen.

I et leserinnlegg i Budstikka torsdag skrev Maha personlig og direkte til kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Budskapet: .

Til sommeren er Maha ferdig på Storøya barneskole. Skal hun fortsette å danse ballett ved Operaen, krever de at Maha går på Ruseløkka ungdomsskole i Oslo. Dette er den eneste skolen på ungdomstrinnet som Operaen samarbeider med. Elevene må gå på skole her, mens selve ballettreningen foregår i Operaens lokaler.

Det er bare ett problem for Maha: Bærum kommune sier nei. Stortalentet Maha (13) nektes adgang til nasjonal ballettlinje

De vil ikke betale for hennes skoleplass gjennom å innfri gjesteelevgarantien. For noen år siden så kommunen at denne gjesteelevgarantien var i ferd med å bli svært dyr med flere millioner i utgifter. Derfor valgte politikerne enstemmig å stramme kraftig inn. De mener kommunen er i stand til å tilby tilrettelagte opplegg selv.

For Maha og hennes familie er ett alternativ å flytte til Oslo, men det ønsker hun ikke.

– Jeg har mine bestevenner på Fornebu, og det skal ikke være sånn at jeg må flytte til Oslo for å følge drømmen min, skriver Maha til Sanner.

I et særtilfelle som Mahas bør Bærum vise smidighet.

Prinsipielt mener Bærum kommune at Operaen burde akseptere at Maha får et tilrettelagt undervisningsopplegg ved Hundsund ungdomsskole, slik at hun kan reise inn til Operaen for å trene sammen med de andre ballettalentene på nøyaktig samme vilkår. Langsiktig er også Bærum i ferd med å bygge opp et eget tilbud til talenter innen dans, både gjennom DanseFOT og ved den nye skolen på Bekkestua.

Dette er vel og bra, men vi er redd tiden ikke er på Mahas side, når Bærum, Oslo, Operaen og Kunnskapsdepartementet i fellesskap må bli enige om å endre praksis.

Hadde Maha vært et stort idrettstalent, ville hun hatt flere tilbud å velge mellom, noen av dem riktignok privatfinansierte. Men i dette tilfellet er det kun Ruseløkka og Operaen som gjelder. I et slikt særtilfelle bør Bærum vise smidighet uten å sette hele praksisen rundt gjesteelevgarantien i spill.

Politikere engasjerer seg for å hjelpe Maha (13)

Vi merker oss at Høyres ordførerkandidat i Oslo, Saida Begum, oppfordrer byrådet i Oslo til å ta regningen for Maha Khan Rashids skolegang på Ruseløkka.

Det vil være en god løsning for Maha, men kan ikke gi en god smak i munnen for Bærum.

Budstikkas lederartikkel mandag 8. april 2019