Gamle Fornebu Kultursenter kritisk til Fornebu-satsing

KULTURGATEN: GFK ved leder Holger Gudbrandsen vil gjerne få anledning til å disponere hele bygningsmassen i Kulturgaten på Fornebu til kulturformål og at bygningene utbedres.

KULTURGATEN: GFK ved leder Holger Gudbrandsen vil gjerne få anledning til å disponere hele bygningsmassen i Kulturgaten på Fornebu til kulturformål og at bygningene utbedres. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Gamle Fornebu Kultursenter (GFK) kritiserer Obos og Bærum kommune for å ha gjort lite for utvikling av kultur på Fornebu.

DEL

– Vårt mål er å skape et kultursenter på Fornebu med et bredt tilbud av høy kvalitet. Slik at folk fra hele østlandsområdet reiser hit, sier Holger Gudbrandsen, styreleder i GFK.

De fleste av foreningens 120 medlemmer driver kulturvirksomhet i de gamle verkstedbygningene i Kulturgaten ved flytårnet.

– Da Obos tok over som eier her ute den 15. desember 2015, etter Oslo kommune, lovte de at Kulturgaten skulle utvikles til et kultur- og aktivitetssenter. Fornebu er også et av kultursatsingsområdene i Bærum kommunes kommunedelplan. Men ingen av de to aktørene har gjort noe særlig for å bidra til at dette skal bli et kultursenter, sier Gulbrandsen.

Han forteller at GFK har fått tak i leietagerne som samlet betaler 3 millioner kroner årlig til Obos. Og at Obos har støttet GFK med 32.000 kroner, og Bærum kommune 300.000.

LES MER:

Fornebu utvikles med flere bydeler

Asker og Bærums 500 største bedrifter: Mye gikk bra – mange trosset oljekrisen

Pukkverk får smekk - mangler kontroll på støy og støv 

– Oppgrader bygningene

– Det vi ønsker oss er en oppgradering av bygningene i Kulturgaten. Og at vi kan få ansvaret for å videreutvikle disse og en hangar til kulturformål ved å få inn interessante leietagere. Men da må vi kunne tilby langsiktige kontrakter, helst på 10 år, i dag er de fleste på ett, sier han.

Gamle Fornebu Kultursenter

Gamle Fornebu Kultursenter (GFK) holder til i de gamle verkstedsbygningene i Kulturgaten på Fornebu ved flytårnet.

GFK jobber for at området skal være en spennende kunst- og kulturarena med atelierer, gallerier, verksteder, museer og sceneaktiviteter.

Nesten 90 kunstnere (skulptører, billedkunstnere, musikere, fotografer etc.) har atelier og studio på området, og foreningen har ca. 120 medlemmer.

På området er det i tillegg museene Kultur på hjul, Vespamuseet og Fornebuhistorisk museum, Galleri DC-9, Volart, Galleri Odonata og Bærum Kunsthall, treskjærerverksted, lydstudio, danseskole og scene/arrangementslokale og restaurant.

I forslag til Kommunedelplan 3 for Fornebu er flytårnområdet definert som område til bevaring kulturmiljø, og kommunen vil ta en aktiv rolle for å ivareta det.

– Per nå har vi ikke tilstrekkelig forutsigbarhet for videre utvikling av området til at vi kan forsvare en oppgradering av bygningsmassen. Vi må avvente en avklaring fra Bærum kommune på dette, og forslaget til Kommundelplan 3 gir oss ikke de nødvendige svarene når det gjelder hvilke kommunale funksjoner som skal innpasses i bebyggelsen og det fremtidige eierskapet til området ved flytårnet, sier Anders Gregers, direktør i Obos Fornebulandet.

LES OGSÅ: Kulturstampe på Fornebu

Uenig i kritikk

– Jeg er ikke enig i kritikken fra GFK. Kommunen bidrar med 100.000 kroner til GFK i året, var med på å etablere Bærum Kunsthall, og vi har gitt støtte til museene og flyttingen av Det Tverrfaglige Kunstinstitutt til Fornebu, sier Berit Inger Øen, kultursjef Bærum, og fortsetter;

– Det har alltid vært intensjonen til kommunen å ivareta den historiske delen på Fornebu, og etter hvert det kulturmiljøet som har vokst frem der, sier hun.

Artikkeltags