Torsdag ettermiddag dro spesialkonsulent i Bærum kommune, Morten Merkesdal, inn til Veterinærinstituttet med den syke fisken som ble funnet ved Franzefoss natt til torsdag.

Venter på svar

– Foreløpig har vi ikke fått noe svar på hva dette er. Fisken er levert til fagfolk og jeg tør ikke konkludere med noe før de gir svar på undersøkelsene. Her er det ikke rom for spekulasjoner, sier Merkesdal.

Det var sendt onsdag kveld, Martin Dahl, styremedlem i Vestre Bærum sportsfiskere, fikk melding om den sykelaksen.

 – Vi fikk inn meldinger om syk laks. Jeg og to til gikk ned til Franzefoss og kom oss ned til stedet laksen var observert. Vi fant fisken med en gang. Den sto høyt i vannet og gispet etter luft. Den hadde store sår, sier Martin Dahl til Jakt og Fiske.

Her kan du lese historien om klekkeriet på Hamang.

Saken fortsetter under bildet:

 

– Katastrofe eller bagatell

– De ytre tegnene som ble funnet på fisken i Sandvikselva skal ligne på dem som er funnet i Enningdalselva. Det kan være snakk om en katastrofe eller en bagatell. Nå er vi veldig spente på resultatet, sier Morten Merkesdal.

Så langt i år er det passert tre laks forbi fisketelleren kommunen har satt ut i Sandvikselva.

– Tre fisk på denne tiden av sesongen er rimelig. Det kan ha kommet opp flere, men vannet er nå veldig grumsete, så det kan ha passert noen uten at vi har registrert dem, sier Merkesdal.

I fjor skrev Budstikka om frykten for at tyvfiske skal ødelegge fiskestamme.

Syk laks i Østfold

Ifølge Jakt og Fiske er flere laks som er blitt fanget i Enningdalselva i Østfold svekket og har tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken.

Minst 75 syke laks har blitt observert i østfoldelva.

– Jeg tror minst halvparten av fisken som har gått opp i Enningdalselva er rammet, men frykter at det reelle tallet er 70–80 prosent, sier Bjarne Granli til Jakt & Fiske.

Tar prøver

Ifølge Jakt og Fiske har Veterinærinstituttet tatt ut prøver av gjeller, hjerte, hjerne, lever, milt, tarm, hud, pseudobranchien og muskel fra fisk, som lokale fiskere har fanget i Enningdalselva.

Veterinærinstituttet har til nå tatt ut prøver av til sammen åtte villaks fra elven. Alle fiskene lignende symptomer.

LES OGSÅ: Kommunen har kjøpt historisk eiendom langs Sandvikselva