– Jeg synes dette er helt forferdelig. Lærere som selv ikke liker sang, kan nå skyve det ut, sier Arnestad-lærer Catharina Evensen (33) om at regjeringen har besluttet å fjerne ordet «sang» fra lærerplanen i norskfaget fra høsten 2020.

Dermed blir det valgfritt for norsklærere i barneskolen om det skal synges i klasserommet eller ikke. Over tid har det også vært en nedbygging av sang i lærerutdanningen.

LES OGSÅ: Hun åpner musikalskole og jakter på «Annie» 

Demonstrerer for sang

Artist og spellemannvinner Maj Britt Andersen fra Asker er opprørt over regjeringens forslag.

Den 12. juni vil hun være på plass under en markering foran Stortinget i regi av organisasjonen «Kraftak for sang».

– «Det var en liten gutt som gikk og gret og var så lei. Hæin skulle tegne Babylon, men lærer’n hæin sa nei! Du ska få en dag i mårrå», sang jeg for å trøste gutten som ikke fikk tegne, forteller hun og legger til:

– Selv var jeg så heldig å ha ei lærerinne som hadde tro på at tegning var like viktig som regning. Synge fikk vi også lov til, hver eneste dag, og vi åpnet gjerne skoledagen med ei Prøysen-vise.

5. trinn på Arnestad skole synger også ofte og mye.

– Akkurat nå øver vi på sanger til sommeravslutningen med sangen «Venner» og «Arnestadsangen», så skal vi velge én til, sier Norah Sofia Holstad (10).

– Når klassen synger, kjenner jeg glede og det blir god stemning.

–  Å synge er en fin måte å lære nye ord på et annet språk, sier Ingrid Augusta Bertheussen Brinch (11), mens både Norah og Henriette Skauge forteller at de synger gangetabellen inni seg når de regner matte.

LES OGSÅ: Verdenskjente dansere på stranden 

Skal bruke sang

Utdanningsminister Jan Tore Sanner har nylig kommet på banen for å «rydde opp i misforståelser».

«Sangen har en helt naturlig plass i skolen, også med nye lærerplaner», skriver han i et innlegg publisert i flere aviser. Sangen har en tydelig plass i musikkfaget, mener han, og viser til at både norsklærere og andre lærere kan bruke sang i sine fag, «der de mener det er relevant».

«Jeg håper det blir i mange timer», skriver han.

Statssekretær Julie Midtgarden Remen (H) har overfor VG understreket at det ikke er meningen at lærerplanen skal være pensumlister med detaljerte skildringer av innholdet i undervisningen.

– Når myndighetene bevisst fjerner ordet sang, sendes det et tydelig signal til skolene om at dette ikke prioriteres. Det kan neppe kalles en misforståelse. At satsing på sang i undervisningen blir opp til hver enkelt skole og lærer, kan slå uheldig ut for mange elever, sier lærer Catharina Evensen.

LES OGSÅ: Kulturlivet fortviler over momssjokk – regningen ender hos publikum

Gir trygghet og stolthet

Ulrika Bergroth-Plur er daglig leder i den frivillige organisasjonen «Musikk i Skolen» og mener det er få aktiviteter der du i så stor grad får en kunstnerisk opplevelse og samtidig faglig innlæring.

– Sang gir både mestringsfølelse, fellesskapsfølelse og stolthet. Det er ikke bare en individuell aktivitet, sier Bergroth-Plur, som mener det å synge med andre hjelper usikre barn til å bli tryggere.

– Vi trenger politikere som ikke kun snakker blomstrende om at sang er viktig, men at de faktisk sier at det er like viktig som matte, norsk og digitale ferdigheter. Det er et mysterium at beslutningstagere ikke i større grad anerkjenner den dokumenterte effekt sang har på både faglig innlæring og menneskelig utvikling.

Mot tvang

Lektor i musikk, Ingrid Danbolt ved OsloMet, tror ikke noen ønsker seg mindre sang i skolen og mener hun ser en økende bevissthet på hvor viktig sangen er.

– For oss som utdanner lærere blir det nå enda viktigere å skape sangglede og sangkompetanse hos studentene våre. Men at lærere som ikke liker å synge skal tvinges til det, kan gjøre vondt verre.