Innlegget er en fotomontasje med bilder av den svenske unge miljøaktivisten Greta Thunberg. På det ene bildet står hun sammen med MDGs Lan Marie Berg, på det andre er bildet av henne koblet sammen med en ung Hitler-jugend med like fletter og et hakekors bak. Det er også et bilde av Heinrich Himmler med en jente med fletter på fanget.

Johansen er gruppeleder for Frp i Asker kommunestyre, og har tidligere hatt vervet som varaordfører.

Han postet bildemontasjen med følgende tekst: «Barn har alltid vært utnyttet i propagandaøymed. Teknikken for å manipulere massene endrer seg ikke».

– Langt over streken

En som rakk å se innlegget før det ble slettet torsdag morgen, var Christer Gilje på Slependen. Nestlederen i Bærum SV er selv far til to engasjerte ungdommer. Én av dem skal streike for klimaet fredag, den andre vurderer det.

LES OGSÅ: Ugyldig fravær til klimastreikende elever

– Vi har overfor barna vært tydelige på at vi godtar hvis de deltar og får fravær, men det er jo deres eget initiativ. Det er heller ingenting som tilsier at Greta Thunberg er brukt i et voksen-spill. Hun har vært opptatt av klima og miljø lenge, og det står det respekt av. Man kan gjerne være uenig, men å gå så langt som å si at unge folk bare er manipulert og sammenligne det med nazistene, er å gå langt over streken, sier Gilje.

– Uheldige assosiasjoner

– Hva tenkte du, Ole Jacob Johansen, da du valgte å dele innlegget?

– Jeg tenkte at det var et eksempel på at barn opp gjennom historien har vært benyttet til propaganda.

– Mener du at 16-åringen Thunberg er brukt av voksne?

– Nå har jeg slettet innlegget, da det kom feil ut. Utover det har jeg ingen kommentarer.

– Var det reaksjoner fra andre som fikk deg til å trekke innlegget?

– Nei, det var min egen vurdering. Jeg så at det kunne gi uheldige assosiasjoner, sier Johansen.

I kommentarfeltet under har Frp-profilen skrevet at Thunberg er et «naivt og lettlurt verktøy for manipulerende politikere og makthavere».

Burde beklage

Lan Marie Berg har helt siden hun tiltrådte som byråd i Oslo opplevd å bli trakassert og truet i sosiale medier. At hun her kobles til nazipropaganda, reagerer Christer Gilje også på.

– Hun har fått mer enn nok trakassering. Enkelte tror visst de kan gjøre hva de vil overfor henne. Jeg synes ikke det er nok av Johansen å fjerne innlegget. Han bør beklage overfor de involverte. Og Frp sentralt bør bli klar over at slike holdninger kommer ut lokalt, sier Christer Gilje.