Skip to main content
Foto: Privatmegleren

Vi har kjøpt hytter for 5 milliarder under korona

– Vi tror toppen er nådd. I alle fall for en stund, sier seniorrådgiver Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret om det brennhete hyttemarkedet.

Det var utsikten de falt for. 

Fra hytta på Nesbyen kunne de se både alpinbakken og Varmestua og fjellene i det fjerne. Familien på fem hadde drømt om egen hytte på fjellet i mange år, og i 2020 slo de til på 80 kvadratmeter knirkende furu.

Men da Tanja de Maesschalk skulle overta nøklene i slutten av mars, hadde koronaviruset stengt ned landet og regjeringen nedlagt hytteforbud. Den som overnattet på hytta risikerte 15.000 kroner i bot eller ti dager i fengsel.

Under overtagelsen sto Tanja, megler og selger med to meters mellomrom på tunet utenfor tømmerhytta og tastet ferdig kjøpekontrakten på hver sin telefon for å unngå smitte.

– En surrealistisk opplevelse, sier Tanja som hadde kjøpt inn maling og beis av frykt for at butikkene også stengte.

Men i stedet for å starte med oppussing, ble det vendereis tilbake til Nesbru. 

– Den første tiden ble ikke så idyllisk som vi hadde sett for oss. Men sett i ettertid var det egentlig flaks, sier Tanja.

– Under korona skulle plutselig alle ha hytte og prisene har jo steget vanvittig.

– Jeg elsker oppussing, sier Tanja de Maesschalk fra Nesbru. Hun kjøpte et oppussingsobjekt på Nesbyen. Stadig flere velger imidlertid å kjøpe innredningshjelp på hytta.

– Jeg elsker oppussing, sier Tanja de Maesschalk fra Nesbru. Hun kjøpte et oppussingsobjekt på Nesbyen. Stadig flere velger imidlertid å kjøpe innredningshjelp på hytta.

Foto: Irene Sandved Lunde

Siden 2019 har prisene på fritidseiendommer økt med 25 prosent, ifølge Prognosesenteret. Det har ikke skremt hyttekjøperne fra Asker og Bærum. Mange har gjort som Tanja og sikret seg hyttedrømmen.

Til sammen har vi kjøpt fritidsboliger for en samlet verdi av fem milliarder kroner i perioden 2. mars 2020 til 31. januar 2022. 

Det viser tall Budstikka har hentet inn. Tallene inkluderer hytter over hele landet, med kjøpere bosatt i Asker eller Bærum. 

Bare i fjor ble det registrert 830 hyttekjøp. Snittprisen ligger på 3,4 millioner kroner. Det er litt dyrere enn den typiske norske fritidsboligen, som ifølge Eiendom Norge nå koster rett i underkant av 2.7 millioner kroner.

Fjorårets dyreste kjøp var en fritidseiendom på Røsholmen i skjærgården utenfor Kragerø til 27 millioner kroner, med seks bygninger på tomten og lang strandlinje ut mot Jomfrulandsrenna.

– I mine over 20 år som eiendomsmegler i Kragerø har jeg ikke solgt en dyrere fritidseiendom, sa megleren til Tønsberg blad etter salget som ga prisrekord for åpent salg av hytter i Kragerø.

Selger var tidligere bilimportør, Tom Røhne fra Nesøya. Kjøper var ekteparet Torstein og Line Berntsen fra Rykkinn.

– Eiendommen er nøktern, men samtidig veldig, veldig flott, og det passet oss godt, sa kjøper Torstein Berntsen til Kapital da handelen ble kjent. Berntsen sitter i ledergruppen i solenergiselskapet Scatec.

Fjellhytter er mest populært. 

Sigdal, Nesbyen og Nord-Aurdal troner på statistikken. Etter to brennhete år er det fortsatt full fres i hyttemarkedet.

– Selv om prisene har steget, er det stor etterspørsel, sier eiendomsmegler og partner Marit Wangsten-Mo hos Privatmegleren i Valdres.

– Vi sliter med å få eiendommene ut fort nok, til tross for at vi har signert mange flere oppdrag i januar og februar i år enn i januar 2021, sier Wangsten-Mo og anslår at de har rundt 50 prosent av hyttemarkedet i området. 

Stadig noteres det nye prisrekorder.

– Hyttene har gått opp en million pluss i pris i flere av våre områder på et par år, men fortsatt er de mye lettere å få solgt enn tidligere, sier hun.

Partner Marit Wangensten-Mo i Privatmegleren i Valdres skulle gjerne hatt flere hytter å selge.

Partner Marit Wangensten-Mo i Privatmegleren i Valdres skulle gjerne hatt flere hytter å selge.

Foto: Privatmegleren

Nylig solgte hun en hytte på Vaset for 8,5 millioner kroner.

– Det er en svært høy pris i det området, men likevel lå hytta ute i bare tre dager. For noen år siden var det vanskelig å få solgt objekter til fem millioner her. Nå har det blitt skikkelig mangelvare.

Tallene bekreftes fra Eiendom Norge. Veksten i hyttemarkedet har vært særlig stor for hytter over fem millioner kroner.

– Her er omsetningsveksten hele 21,4 prosent fra 2020. Sammenlignet med 2019 har dette segmentet mer enn doblet seg i størrelse, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i en pressemelding.

I tillegg til god fart i bruktmarkedet, er det også voldsom vekst i antall igangsettingstillatelser for fritidsboliger. Fra 4.500 i 2020 til nesten 7.000 i 2021.

– Vi har de siste to årene opplevd en fritidsboligboom i Norge uten sidestykke historisk, sier Lauridsen.

Nå er toppen trolig nådd, selv om hytteprisene fortsetter å vokse også ved inngangen av 2022. Det sier senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret.

– Foreløpige tall viser at kvadratmeterprisen i januar 2022 er 12 prosent høyere enn i januar 2021 – 7 prosent høyere enn hele 2021, 17 prosent høyere enn i 2022 og 25 prosent høyere enn i 2019, sier Mathiesen.

– Hvilke forventninger har du til hyttemarkedet 2022?

– Vi tror på færre fritidsboligomsetninger i 2022 og nullvekst i prisene. Samtidig er vi inne i usikre tider hvor mye kan skje, sier Mathiesen.

Senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret tror toppen er nådd.

Senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret tror toppen er nådd.

FOTO: PRIVAT

Dersom vi får nye og mer farlige virusvarianter, kan dette bidra til mindre utenlandsferiering og større grad av hjemmekontor. 

– Dette vil i så fall opprettholde etterspørselen i hyttemarkedet, sier Mathiesen.

– Men vi tror toppen er nådd -i alle fall for en stund … sier han, og peker på at den økende utlånsrenten vil også bidra til å dempe etterspørselen.

– Totaletterspørselen vil imidlertid være relativt høy både i 2022 og 2023 som et produkt av en mer fleksibel arbeidshverdag for svært mange – spesielt innenfor den typiske hytte-målgruppen: Barnefamilier med høy økonomisk kapital, som arbeider i det private næringsliv, sier han.

Da hytteforbudet ble opphevet 20. april 2020, reiste Tanja de Maesschalk rett opp på den nye hytta Nesbyen og startet oppussingen.

– Ingen store ting, det gikk mest i beis og maling, sier hun.

– Den hadde et uheldig fargevalg, som man så pent sier.

De røde karmene ble malt over. Blyglassvinduet med «farger som minnet mer om Candycrush enn hytte», ble skiftet ut med noe mer nøytralt.

Det lange spisebordet som sto foran vinduet og blokkerte utsikten, fikk en ny plassering.

Tanja la ut oppussingsprosjektet på Instagram. Resultatet ble så bra at hun vant interiør utmerkelsen «Gullfjæren».

Og hytta har vært flittig i bruk. Det tar bare to timer å kjøre fra Nesbru.

– I koronatiden, da mye var stengt og vi ikke kunne reise utenlands, har det vært perfekt å dra på hytta.

– Det ble jo veldig hot å dra på Norgesferie. Det var veldig all right, for det var så mange andre som ferierte der også.

Hytta fra 1972 har både innlagt strøm, vann og fiber.

– Det var helt strålende når vi både hadde hjemmeskole og hyttekontor, sier Tanja som jobber som fotograf.

Ikke alle tar oppussingen i egne hender, stadig flere velger å kjøpe hjelp for å få den rette stemningen.

– Folk er opptatt av å få det fint på hytta, det er gjerne finere på hytta enn hjemme, sier interiørkonsulent Anine von Krogh fra Vollen. Tidligere bisto hun med innredningshjelp i boliger, de siste årene har hun konsentrert seg om å innrede hytter.

– Var markedet for interiørhjelp på hytta like stort for 10 år siden?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er på hytta man skal ha det fint, det er blitt litt sånn. Jeg ser at folk gjerne vil ha det tipp topp på hytta fra første stund.

Etterspørselen etter interiørhjelp var spesielt travelt før jul, med flere som skulle inn i hyttene sine til jul.

– Det har vært utfordringen det siste året, leveranse av møbler og andre ting man bestiller, alt tar litt lengre tid på grunn av korona.

I sommer er det igjen mulighet for utenlandsferie, men Tanja og familien har ingen planer om å selge hytta og dra til Syden. Vinterferien skal familien tilbringe på fjellet.

– Det deilige med hytta er at den er så liten, ikke i kvadratmeter, men vi har så lite der. Livet blir så enkelt, sier hun.

Hjemme har skisesongen så langt i år vært lite å skryte av. På Nesbyen er det muligheter for både langrenn og alpint rett utenfor hytteveggen.

– Og nå går det rykter om 20 centimeter pudder.

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.