Skip to main content

Konfliktrådet redd for hyttekrangler

– Når konfliktrådet blir kontaktet, er historiene mange, fastslår direktør Christine Wilberg.

FOTO: KONFLIKTRÅDET

– Hytteidyll kan bli til hyttekonflikt, advarer konfliktrådets direktør Christine Wilberg fra Jar.

Wilberg skriver i en kronikk at mer tid på hytta denne sommeren kan bety flere konflikter, enten med naboer eller med familiemedlemmer man eier hytte sammen med.

– Det er mange typer konflikter som oppstår enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen. Når konfliktrådet blir kontaktet, er historiene mange om alt fra uklare tomtegrenser, bruksrett til brygge og tilkobling av strøm til krangler som startet ved at røyken fra bålpanna blåste rett inn på verandaen til naboen. Konfliktrådet har meglere i de fleste kommuner, og meglingsmøtet kan derfor finne sted i hyttekommunen selv om partene bor andre steder, skriver Wilberg.

Færre saker

Ferske tall viser en nedgang i saker på landsbasis på 9 prosent første halvår 2020 sammenlignet med året før. Dette gjelder både sivile saker, straffesaker, ungdomsoppfølging og ungdomsstraff, opplyser Wilberg.

Konfliktrådet Oslo, som omfatter Asker, Bærum, Romerike og Oslo, mottok i første halvår 325 saker. Det er ned 4 prosent fra 340 saker første halvår i fjor.

Leder Ellen Ystgaard Tjemsland fastslår at koronasituasjonen har rammet arbeidet.

– Vi tilbyr gjenopprettende prosesser som til nå har vært møter ansikt til ansikt. I en situasjon der vi ikke lenger kunne legge til rette for dette, har vi tilbudt skjermmøter. Det vil vi ta med oss inn i fremtiden, men det vil fremdeles være de fysiske menneskemøtene som dominerer, sier hun i en pressemelding.

Naboforhold

104 av sakene er straffesaker overført fra politiet. De sivile sakene som blir henvist fra partene selv, handler i størst grad om naboforhold, familieforhold og økonomi. Konfliktrådet tilbyr et nøytralt sted å møtes og meglere som legger til rette for dialog om alt fra trær og støy til fordeling av fellesarealer.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.