Skip to main content

Overtidsdrama da Frisk Asker sikret sitt første NM-gull på 17 år

POKALEN: Etter å ha jublet for den avgjørende scoringen, kunne Frisk-spillerne - iført gullhjelmer - heve kongepokalen til stor jubel fra en fullsatt Askerhallen.
POKALEN: Etter å ha jublet for den avgjørende scoringen, kunne Frisk-spillerne - iført gullhjelmer - heve kongepokalen til stor jubel fra en fullsatt Askerhallen.

Petter Kristiansens styring sendte Askerhallen til himmels. Nå skal gullheltene feires i Asker sentrum.

FRISK ASKER-STORHAMAR 3-2 (4-2 i kamper)

Årets sluttspill vil bli husket for de 12 minuttene dommerne brukte på å annullere en Storhamar-scoring på Hamar.

Årets sluttspill vil bli husket for seks vanvittig dramatiske finalekamper, og for dommeren som trakk seg før avgjørelsen falt.

Årets sluttspill vil bli husket for en svensk målvakt som spilte på et nivå høyere enn alle andre.

Årets sluttspill vil bli husket som året da Frisk Asker ble norgesmester igjen.

LES OGSÅ: – Idrettsglede er for flere enn dem som driver idrett

Første på 17 år

For det er 17 år siden sist. Den gang som nå, kunne Anders Bastiansen kysse Kongepokalen. Elleville jubelscener i en fullsatt Askerhallen, fra et lag som alle hadde avskrevet før sluttspillet startet. Femteplass i eliteserien hadde aldri gitt NM-gull.

Før nå.

På veien til gullet har de slått Lillehammer over syv kamper, seriemester Vålerenga over seks kamper og regjerende mester Storhamar over seks kamper.

– En mye større prestasjon enn hva vi fikk til i 2002, mener den tidligere Frisk Asker-helten Henrik Aaby.

LES OGSÅ: 17 år senere har Vidar (45) igjen seierssigaren på innerlomma

 

FØRSTE MÅL: Mats Frøshaug åpnet scoringsballet i den sjette finalekampen.
FØRSTE MÅL: Mats Frøshaug åpnet scoringsballet i den sjette finalekampen.

Vant på overtid

Det var skuddet til Christian Kåsastul og styringen til Petter Kristiansen som på overtid sørget for seieren.

Fra blålinjen skjøt publikumsfavoritten, og foran mål stod klubblegenden - og sammen sikret de gullet.

– Nå er det bare helt tomt. At vi klarte dette er så sjukt. Vi fikk den jævla kongepokalen, sier Kristiansen til Budstikka etter kampen.

Mannen bak spakene er 29 år gamle Jan André Aasland, i det som er hans første hovedtrenerjobb på elitenivå.

– Det er helt sinnsykt. Jeg husker ikke scoringen engang, jeg ble bare helt borte, sier Aasland, noe forvirret over det han nettopp hadde opplevd.

– Man hadde hele veien drømmen, men hvor realistisk var det? Vi visste at vi var gode, og gikk for det, sier Aasland.

 

Glem fødsler og alt. Det øyeblikket da vi putta i OT der topper alt. Nå skal Asker sentrum få det!! ?For noen stjerner @wold34 og @janandreaasland er! ?— Daniel Vassbund (@Smoothedan) April 15, 2019

Åpnet med scoring

Men gullet ble ikke sikret uten dramatikk.

Første overtallsperiode kom etter drøye fire minutter. Frisk Askers overtallsspill har svingt voldsomt gjennom hele sluttspillet, og de brukte et drøyt minutt på å få etablert spill i offensiv sone.

Men da de først kom seg inn, slo de hardt fra seg.

Garreth Thompson fikk tak i pucken bak gjestenes mål, og vendte et kjapt blikk mot lagkamerat Mats Frøshaug foran mål. Passet satt perfekt, det samme gjorde skuddet over skinnet til Oskar Östlund – og nesten 3.000 tilskuere løftet seg fra setene i Askerhallen.

Storhamar hadde lite å komme med, men fire minutter før hvilen fikk de muligheten i overtall. Inn for Frisk Asker kom en skadet Henrik Ødegaard, som frem til det hadde stått i spillerboksen. Den tidligere landslagsbacken har stått over de to siste finalekampene med en skadet hånd, men det hindret han ikke i å slå løs på en motstander etter at Nicklas Dahlberg hadde blokkert – og gå av isen med en vond hånd igjen.

LES OGSÅ: Slik husker legendene gullkvelden

Se bildene fra Frisks gullfeiring  

Storhamar jaget

I den andre perioden var det et langt mer sultent Storhamar ute på isen, og allerede etter ett minutt satt pucken i målet. Dommerne derimot er kjapt ute med å annullere scoringen, etter at de blåste sekundet tidligere da Frisk Asker-målvakt Dahlberg mistet hjelmen.

Dermed annullerte dommerne sin andre Storhamar-scoring på like mange kamper – og begge avgjørelsene virker å være korrekte.

Etter en rekke utvisninger, fikk Frisk Asker kjørt seg videre i den andre perioden. Før seks minutter var spilt hadde de overlevd nesten fire minutter i undertall, men Storhamar hadde fått etablert seg og utlignet ledelsen ved Troy Josephs.

To gode målvakter holdt skuddene unna – og lagene fulgte hverandre tett gjennom nesten hele perioden.

Nesten hele perioden.

For tre minutter før hvilen smalt det igjen. Jar-mannen Viktor Granholm plukket opp et svakt pass fra en Storhamar-back, og sendte pucken videre til Hampus Gustafsson. Den svenske poengkongen, med en fortid i Storhamar, fant Sebastian Johansen foran mål – og unggutten lurte Östlund med en lekker finte.

2-1, og det begynte for alvor å lukte gull i Askerhallen.

Annullerte scoring igjen

I den tredje perioden skjedde det igjen. Storhamar satte pucken i mål, men dommerne visket scoringen vekk. Situasjonen var den samme som på Hamar noen dager tidligere, hvor spørsmålet var hvorvidt Frisk Asker-målvakt Nicklas Dahlberg ble hindret i sin jobb.

Igjen sjekket dommerne video, og igjen annullerte de scoringen. Igjen så det helt riktig ut.

Resten av kampen ble et kjør mot Frisk Askers mål. Storhamar jaget en utligning, og tre minutter før slutt fikk Jimmy Andersson omsider satt pucken bak Nicklas Dahlberg.

Men på overtid avgjorde Frisk Asker kampen og stakk av med gullet.

Nå blir det fest i Asker sentrum.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.