Skip to main content

Frisk Asker-spiller blir svimmel av å gå 15 minutter

Det er slik Endre Medby helst vil gjøre på ishockeybanen.

Det er slik Endre Medby helst vil gjøre på ishockeybanen. 

Foto: EVA GROVEN

Endre Medby (27) sliter fortsatt etter hodeskaden han fikk i september. Forbundet sier skader er en kalkulert risiko.

– Status er at jeg ikke er helt symptomfri ennå. Det vil ikke gi seg helt, sier Frisk Asker-spiller Endre Medby.

Vi møter han hjemme på Løren i Oslo. Han har vært betydelig mye mer der enn i Askerhallen de siste månedene. 

– Bare jeg går meg en rolig tur på 15 minutter, så merker jeg at jeg får skurrete syn og at jeg blir svimmel. Spesielt hvis jeg går oppover og får litt puls, sier 27-åringen.

Endre Medby går korte turer hjemme på Løren i Oslo. Det å spille ishockey er fortsatt en utopi for 27-åringen etter at han skadet seg i september.

Endre Medby går korte turer hjemme på Løren i Oslo. Det å spille ishockey er fortsatt en utopi for 27-åringen etter at han skadet seg i september. 

Foto: TOR BJØRNAR HOLMLUND

Vi må tilbake til 21. september for å finne årsaken til hvorfor han sliter. I bortekampen mot Sparta fikk han en smell i hodet etter en takling bak det ene målet. 

En Sparta-spiller taklet han og Medby måtte gå av isen. Han spilte ikke mer den kampen. 

Han har ikke spilt en kamp siden, og har knapt vært på isen siden hendelsen.

 – Nå har jeg ikke vært på isen på to-tre uker. Det er ingen vits. Jeg blir bare svimmel, sier han.

Tredje hjernerystelse

Det er ikke bare ved fysisk aktivitet han merker det som skjedde i Sparta Amfi tidlig i sesongen. Ved mentale anstrengelser kommer også øyeplager.

– Hvis jeg er på besøk hos noen, eller konsentrerer meg når jeg prater med folk over lengre tid, får jeg flimring i øynene. Blikket blir liksom forsinket, sier Medby.

Det er ikke første gang ishockeyspilleren har fått hjernerystelse. 

Hendelsen mot Sparta er hans tredje i karrieren. Også ved de tidligere tilfellene har han brukt tid på å komme tilbake på isen.

– Det er litt ekkelt. I hvert fall når det er litt rare symptomer. Det er ikke så kult når det er snakk om hjernen din, sier han.

Det er ishockey han elsker. Derfor er det også tøft for 27-åringen å ikke kunne gå på isen sammen med lagkameratene. 

– Det har vært tøft i perioder. Spesielt å ikke vite hvor lenge man kommer til å være borte fra idretten, sier han.

Han studerer pedagogikk ved siden av det å spille ishockey, og forsøker å gjøre litt skolearbeid i korte intervaller. 

Tenker ikke på å gi seg

Medby har spilt over 400 kamper for moderklubben Lillehammer og Frisk Asker. Han kom til Askerhallen i forkant av 2016/17-sesongen. Han har fått med seg både seriemesterskap og NM-gull for Asker-klubben. 

Det er ikke noe han vil mer enn å snøre på seg skøytene igjen. 

Medby vil ikke snakke om at karrieren kan være over.

– Det er noe jeg ikke orker å ta stilling til nå. Mitt første mål er å bli helt frisk, så vil jeg ta det derfra. Men du er ikke den første som spør om det, det skal jeg innrømme, sier han og fortsetter:

– Det er nok av tilfeller i ishockey der spilleren burde gitt seg tidligere, sier Endre Medby.

Han får ekstra oppfølging av KA-klinikken i Oslo. Der får han behandling av nevrokiropraktor Kasper Andresen.

– Han sier at jeg kommer til å bli helt bra, men ikke når jeg kommer til å bli bra, sier Medby.

– Jeg har tenkt til å få Endre Medby bra igjen, men det kan ta lengre tid for en som har hatt slike skader før, enn for en som ikke har hatt slike skader tidligere. Når man fillerister hjernen, må det tas på alvor. Hvis man tar det på alvor, blir man raskere bra, sier nevrokiropraktor og daglig ledere ved KA Klinikken i Oslo, Kasper Andresen.

Han er spesialist innen funksjonell nevrologi.

Medby roser Frisk Asker for hvordan de har støttet ham i skadeperioden. 

Ydmyk

Geir Thomas Olsen er dommersjef i Norges Ishockeyforbund. Han sier at reglene for hodetaklinger blir strengere og strengere for hver gang de revideres, og at dommerne så langt det er mulig ønsker å stoppe enhver takling som gjør at spillere blir skadet. 

– Dommerne kan bedømme og straffe. Vi kan ikke forhindre selve handlingen. Men jo strengere straffene blir, jo færre hendelser blir det, sier han. Han sier at de nå har muligheten til å gå gjennom hendelser på video, og at det fører til flere riktige avgjørelser.

– Det jeg kanskje etterlyser i norsk ishockey, er en mer ydmyk holdning. At man ikke for enhver pris skal forsøke å forsvare en handling, men heller beklage det som har skjedd. Vi er en kontaktsport, og feil kan skje av alle. Alle har et ansvar for at vi ikke får skader i ishockeyen, sier Olsen.

Endret regler og utstyr 

 Petter Salsten er sportssjef i Norges Ishockeyforbund, og sier at hodeskader er noe hele ishockeyverdenen har mye fokus på.

– Vi har gjort mye. Vi har endret reglene, vi har endret vant og pleksiglass i hallene slik at risikoen for skader skal bli mindre. Det er ingen som ønsker slike typer skader. Det er et stort og viktig tema, og det som er så skremmende er at en takling kan gjøre at du er borte i månedsvis, sier Salsten.

– Det er en kalkulert risiko å holde på med ishockey og toppidrett. Målsettingen må alltid være å redusere den type skader, men at det skal bli helt borte er vel en utopi, sier Salsten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.