Viser vei til noe vilt, vått og vakkert
Vilt, vått, vakkert og mye historie. Det bugner av opplevelser langs Lysakerelva. Et nytt elvekart viser vei.
Isende krystallklart vann stuper ned Fåbrofossen ved Granfoss.
Ved elvebredden vandrer Solveig Emilsen, Bo Wingård og Terje Bøhler i Bærum Elveforum. Stolte bretter de ut det ferske turkartet som viser vei fra Bogstadvannet til fjorden ved Lysaker.
– Vi ønsker å få folk ut og ta turen langs elvene våre. Det er så fantastiske fine friluftsområder i nærområdet, du trenger ikke reise langt. Lysakerelva er det villeste av vassdragene i hele Oslo-området, sier Bo Wingård.
- Elv på grensen mellom Bærum og Oslo, omlag 7,5 kilometer lang med en høydeforskjell på 145 meter.
- Elven er nederste del av Sørkedalsvassdraget, som strekker seg fra Heggelivann og Langlivann til Lysakerfjorden.
- Elveløpet er kroket med mange fosser og stryk, de høyeste er Jarfossen (22 m) og Granfossen (12 m).
- Lysakerelva har vært viktig for utviklingen av Bærums næringsliv opp gjennom historien.
- Lysakerelva har navn etter gården Lysaker. Fra gammelt av het elva Fåd. I vår tid er elva fremdeles et grenseskille, nå mellom kommunene Bærum og Oslo.
Elven på grensen mellom Bærum og Oslo byr på spennende og varierte turopplevelser, spekket med mye historie der den snor seg som en bratt blågrønn åre ned mot Oslofjorden.
Flere badeplasser
Folderen med kart beskriver nær 50 ulike plasser ved elven, i tillegg kan du lese om dyre- og fuglelivet, miljøet og naturen.
– Kommer folk ut og oppdager perler som Lysakervassdraget blir de mer glad i sine nærområder. Gjennom det tror jeg også at vi klarer å ta vare på disse elveområdene på en bedre måte, sier Terje Bøhler.
Øverste del av elva har lite bebyggelse og variert «jungelaktig» natur. Enkelte steder er det bratt og med krevende terreng. Partiene som er merket «turvei» er ok å gå for alle.
I folderen kan du lese at steinalderfamilier bodde i Lyseskrenten der fjordkanten gikk for 7.700 år siden. Gårdsfolk fra jernalderen brøt gårdene ved elva, vikingkonger og vikinger i full krigsmundur har vært her, samt også soldater og motstandsfolk.
Det er muligheter til å ta seg en dukkert, vannet er rent.
– Du kan jogge en tur, bade i en kulp, kose deg litt og gå videre. Det er flere badeplasser, men du må bade med vett i en elv, sier Solveig Emilsen.
– Opp gjennom historien er elven blitt brukt på veldig forskjellige måter. Landbruk, tømmer fløting, sagbruk og mange møller med kverner. Her kan vi gå i fantastisk natur samtidig som vi beveger oss gjennom en rik industri- og kulturhistorie, sier Emilsen.
– Og dette er ikke så himla lenge siden. Denne rike historien kommer godt frem i folderen med kart. Det er en fin måte å lære mer om vår nære historie, påpeker Terje Bøhler.
Gratis på biblioteket
Det er ikke første gang Bærum Elveforum gir ut denne type kart som du finner gratis på bibliotekene rundt om i kommunen.
– Kartene er blitt veldig populære og vi har vært nødt til å trykke opp flere opplag, forteller Bøhler.
Tidligere er Lomma, Isielva og Øverlandsbekken kartlagt på samme måte. Her er linker til de ulike kartene: