Skip to main content

Variert rundtur fra Fossum

Østernvann er lett tilgjengelig fra Fossum og Østernvannsvingen. Her arrangerer Skiforeningen og Budstikka den årlige aktivitetsdagen i morgen, søndag 11. oktober.

Foto: Christian Haukeli

Vi skal inn til hjertet av Bærumsmarka og opp i 400 meters høyde. For det meste på skogsbilvei, men også på trillesti, før vi avslutter langs historiske Ankerveien.

Det er snakk om en sykkel-rundtur på 13 kilometer med start og slutt ved klubbhuset på Fossum.

Turen på rundt 13 kilometer går i variert terreng i Bærumsmarka, med start og slutt på Fossum.

Første etappe går i lett terreng innover og forbi den gamle husmannsplassen Lathus. Veien dreier mot vest og kryper noen høydemeter oppover til Østernvann. Vannet er et kjent og kjært turmål med mange fine teltplasser og enkel adkomst fra Fossum og Østernvannsvingen. Vinterstid møtes flere av de mest populære skiløypene i Bærumsmarka her.

Utsikten fra Brunkollen er storslått. 

FOTO: BIRGIT HAUGEN

Søndag 11. oktober inviterer Budstikka og Skiforeningen tradisjonen tro til aktivitetsdag med fottur fra Fossum til Østernvann. Her blir det spennende aktiviteter for store og små. Vil du bli med, kan du melde deg på hos Skiforeningen.

Østernvann ligger 215 meter over havet, og i løpet av de neste 4 kilometerne skal vi opp til nærmere 400 meter. Målet er populære Brunkollen.

Ta en avstikker til Haslumseter kapell.
Foto: Erik Unneberg

På vei oppover mellom Østernvann og Brunkollen, passerer vi Hestemyra. Her tar vi en fin avstikker til Haslumseter kapell. Kapellet eies av menighetene i Bærum og Oslo Vest. Det sto ferdig i 1969 og drives på frivillig basis. Her er det gudstjeneste de fleste søndager og i tillegg leies kapellet ut til grupper og foreninger, som hjelper til under gudstjenestene og med servering.

Veien fra Fossum til Brunkollen stiger oppover til nesten 400 meter over havet.

Foto: Magnus Nyløkken

Vi tråkker videre oppover til Brunkollen og kommer inn på tunet som rammes inn av gamle tømmerbygninger. Stua ble bygget av nazistene under andre verdenskrig og eies av Bærum kommune. Vi runder hushjørnet og kan nyte en bedre lunsj til fantastisk utsikt over Oslofjorden.

Brunkollen er mål for mange fine turer.
Foto: Magnus Nyløkken

Når vi skal hjem fra Brunkollen, har vi flere muligheter. Vi kan velge samme vei tilbake til Fossum. Da får vi en enkel tur hjem til fin utsikt. Vi kan også velge trillestien ned til Muren. Den er forholdsvis lang og har steinete og bratte partier, så her kreves en stødig fot. Men med et godt grep om bremsen går nedfarten fint.

Fra Muren er det behagelig nedoverbakke på skogsbilvei forbi Mellom og til Ankerveien. Her tar vi skarpt til venstre og følger den historiske veien i skogkanten langs golfanlegget. Ankerveien sto ferdig i 1793, som Peder Ankers driftsvei. Her ble det fraktet jern fra Bærums Verk til Fossum og Hammeren i Maridalen.

Vi passerer Hagagårdene og Nordli gård. Etter hvert erstattes grusvei av asfalt og vi tråkker tilbake der vi startet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.