Skip to main content

Utsiktstur i Kjekstadmarka

Fantastisk utsikt fra Sørumåsen utover Drammen og Lier.Foto: Sissel Finstad

Turen rundt det langstrakte Skapertjern i sørvestenden av Kjekstadmarka byr på trolsk skog og en fantastisk utsikt.

Vi starter turen fra parkeringsplassen ved bommen på Myrvoll, som du finner ved å kjøre til Spikkestad, ta inn Teglverksveien, følge Oldtidsveien via Gullaugkleiva og inn Skapertjernveien.

Slik går ukens tur, som er rundt 6 kilometer.

I påvente av at vinteren skal bre sin kappe over Kjekstadmarka, må vi enn så lenge ta piggskoene fatt. Fra bommen går vi de første 800 meterne i slak motbakke på skogsbilvei, inntil vi møter demningen på sørenden av Skapertjern. Dette tjernet var drikkevannskilde for Drammen kommune i nesten 100 år. Etter at Glitrevannverket tok over som drikkevannskilde, ble Skapertjern og området rundt åpnet for friluftsaktiviteter hele året.

På østsiden av skogsvannet velger vi blåmerket sti i et forholdsvis flatt terreng. I nordenden nytes utsikten over dette idylliske tjernet som akkurat nå er litt mindre omfangsrikt enn det vanligvis er. Dette skyldes at Drammen kommune, som er eier av Skapertjern, tappet vannet i forbindelse med renoveringen av demningen i sørenden. Den ble ferdigstilt før årsskiftet, og ifølge kommunen vil vannstanden bli enda 1 meter høyere før randsonen ha rehabilitert seg der den skal være.

Skapertjernløkka i nordenden av vannet.Foto: Sissel Finstad

Den blåmerkede stien fører oss inn og opp i skogen. Når vi når Tjennsløkka, kan turen forlenges ved å gå videre nordover til Stuvstjern og Gjellebekk. Vi velger turen rundt tjernet og følger skiltene sørover igjen langs vestsiden av vannet. Her får vi lett stigning i tett granskog inntil landskapet åpner seg og vi når frem til det høyeste punktet ved Sørumåsen, 261 meter over havet. Den fantastiske utsikten over Drammen og Lier bare må nytes, så vi slår oss ned på benken. I det fjerne skimter vi Jonsknuten på Kongsberg, lokalt kjent som Knuten, med sine 904 meter over havet. Nord for de tre blokkene i Drammen ligger Drammensmarka og vest for sentrum ligger Drammen skiklubb slalåmbakke, Haukåsløypa.

Rasteplass i sørenden av tjernet med den nye demningen i bakgrunnen.Foto: Sissel Finstad

Mett på utsikt følger vi stien nedover gjennom lett skogsterreng, og følger skilt tilbake til Myrvoll.

Fra sørenden av Skapertjern kan interesserte ta en avstikker på 600 meter bort til ruinene av molybdengruvene. Fra 1918 utvant man molybden (bly) her, som er et metall som brukes i stål og aluminium. Under 2. verdenskrig ble dette et ettertraktet produkt. Det førte til at driften økte betraktelig og opptil 100 mann var i arbeid i disse gruvene. Malm ble knust til pulver og molybdenet ble vasket ut med luft, vann og kjemikalier. Driften ble nedlagt etter krigen da det ikke lenger var bruk for molybden til våpenproduksjon. I dag er det kun ruiner igjen.

Ved Skapertjern finner vi på ny roen ved en av bålplassene før vi igjen bryter opp og beveger oss over den nye demningen. Herfra tar vi skogsbilveien tilbake til parkeringsplassen ved Myrvoll. Denne turen er 6 kilometer lang.

God fornøyelse!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.