Skip to main content

Ukens tur: På to hjul i Vestmarka

Tveitersetra, med Halvorsenhytta nedenfor, har en fantastisk utsikt. Halvorsenhytta er en tømmerhytte fra 1899. Navnet stammer fra hyttas første eier, komponist Johan Halvorsen. Nå eies den av Asker kommune og driftes av DNT/Asker Turlag.
Foto: Anka Andresen

Ukens tur tar vi på sykkel innover i Vestmarka.

Med utgangspunkt fra utfartsparkeringen ved Semsveien, er det lett å komme seg inn i hjertet av marka. 

Vi følger grusveien langs østsiden av Semsvannet til Tømmervika og tar av opp Djupendalen. Til tross for den tøffe stigningen opp mot Gupu, går det overraskende fint å sykle. Takk til de som har gjort store utbedringer med grusing av tømmerveien. 

Slik går ukens tur, som er rundt 14 kilometer.

De siste kneikene før vi krysser lysløypa, må vi trille. Vi sykler forbi Gupu Gård og fortsetter videre til Furuholmen for en rast. Her holder de åpent for servering hver onsdag og i helgene. 

Neste etappe går langs Vestmarkveien. Rett bortenfor Furuholmen skimter vi veien og tar en snarvei ned bakken/skiløypa og inn på blåmerket sti. Her må vi trille syklene omtrent 50 meter. 

Nydelig utsikt over Semsvannet mot Tveiter Gård.
Foto: Anka Andresen

Nå går det unna, for her er veien asfaltert et stykke før den går over i grusbelegg opp Lushattdalen. Stedvis ser vi skiløypa som går parallelt med veien. Det er dyr på beite så det gjelder å se seg godt for og lukke alle porter vi må passere gjennom.

På Furuholmen kan man kjøpe hjemmelagede, velsmakende produkter onsdager og i helgene.
Foto: Anka Andresen

Ved Sandungen er det fine forhold for en dukkert eller en rast, men vi blir jaget videre av tunge regnskyer langs Vestmarkveien. Vi sykler forbi Nordre Rustan gård og helt til veien stopper ved porten til det gamle NIKE-batteriet. Luftvern-anlegget kalles også Rustan leir og var operativt fra 1960–1990. 

Herfra følger vi gjerdet, som går rundt det 100 mål store området, til vi tar av ned til nordsiden av Tveitersetra. Det er også mulig å ta av 150 meter før og inn på blåmerket sti som ender på sørsiden av Tveitersetra. Hele denne strekningen er fin å sykle, men over kloppene må vi trille. Før ferden går videre ned grusveien tilbake til Semsvannet, som ligger 200 meter lavere, nyter vi en storslått utsikt over Asker og ut Oslofjorden. Vi passerer Tveiter Gård, sykler langs vannet tilbake til utgangspunktet og kan notere oss 14 kilometer.

God tur!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.