Skip to main content

Turtips: Utsiktstur over Vardåsen

Fra Vardåsen er det en fantastisk utsikt.

Foto: Sissel Finstad

 En del motbakker opp mot Vardåsen er sannelig verd den fantastiske utsikten som møter oss på toppen.

Turen strekker seg fra Dikemark over Vardåsen til Gullhella stasjon.

Vi starter fra bussholdeplassen på Dikemark. Hit kommer en enkelt med buss fra Heggedal eller Asker. Eventuelt kan man kjøre til Dikemark og la en bil stå igjen på Heggedal stasjon dersom man er flere som går sammen. 

Rett bak bussholdeplassen leder DNTs skilt og blåmerking på lyktestolper oss opp og mellom de gamle bygningene på Dikemark. Etter omtrent 200 meter tar vi til venstre inn i skogen, og etter nye 200 meter passerer vi lavvoen «Biggen» som ble bygget av tre ildsjeler i 2001. Ildstedet er et populært samlingssted for både pasienter og andre som ønsker å leie den.

Turalternativene er godt skiltet fra Dikemark sykehus.

Foto: Sissel Finstad

Vi fortsetter gjennom granskog ispedd litt bjørk og vidjetrær, tangerer en lysløyperunde og videre på blåmerket sti til høyre ned på Stupsletta. Herfra begynner vi klatringen gjennom skogen opp mot Vardåsen med den trange Råtadalen på vår høyre side. Navnet kommer av rjota, «styrte ned», siden dalen er trang med stein som er falt ned fra åsen.

Lavvoen «Biggen» eies av Dikemark sykehus.

Foto: Sissel Finstad

Terrenget åpner seg mer og mer opp. Vi beveger oss over svabergene opp til den 349 meter høye Vardåsentoppen. Her kan vi nyte utsikten i alle retninger. Derfor var det et naturlig valg for Asker å velge dette stedet som varslingssted da det ble bygget opp en kjede av varder i vikingtiden.

På Vardåsen møtte vi Jakob Frankplads Hofman (11) med skogens gull i kurven.

Foto: Sissel Finstad

Slik går ukens tur på rundt 7 kilometer.

 

Herfra tar vi oss ned og forbi det dekarstore Vardetjern – også kalt Vardåstjern – på venstre hånd. Nistepakken nyter vi på Haugeråsen, oppkalt etter gården nedenfor åsen, rett på oversiden av de tre populære klatresvaene. Vi nyter utsikten i fulle drag over Kjekstadmarka og Oslofjorden forbi Håøya.

Fra Haugeråsen til Gullhella stasjon er det bare nedover – bratt, men greit. Herfra tar Spikkestadtoget deg tilbake til Heggedal eller Asker. 

Denne turen er 7 blåmerkede kilometer. God tur!

Vardetjern – også kalt Vardåstjern – ligger idyllisk til.

Foto: Sissel Finstad

Ved Vardåsen ligger denne jettegryta.

Foto: Sissel Finstad

Stupsletta har alltid vært en populær samlingsplass

Foto: Sissel Finstad
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.